kancsal
#Betegségek

A kancsalság kezelése

2012.04.03.
2 perces olvasási idő

Kedves szakértő! Kancsal vagyok már nagyon régóta, de nem műthetnek meg a korom miatt, pedig szinte kisgyermekkorom óta javító szemüveget viselek. Sajnos semmilyen változás nem történt. Kérem, segítsen! (Szilvi, 14)

Kedves Kérdező!

Szóval, először is kezdjük a legelején és tudjunk meg egy kicsit többet a kancsalságról! Ugyanis, ha pontosan tudod, hogy mi a problémád, sokkal könnyebben tudod kezelni is azt!

A kancsalságot általában a 6 hónapnál fiatalabb babáknál veszik észre először. A kancsalság okai pedig általában az egyenlőtlenül kifejlődött szemizmok. De kancsalságot okozhatnak a másik szem problémái, így például a rövidlátás, a távollátás vagy az asztigmatizmus. A kancsalság nem egyedi probléma, körülbelül minden 20. gyermek küzdött vagy küzd jelenleg is ezzel a makacs betegséggel.

Gyógymódok

A sebészeti megoldás előtt – ahogyan már te is leírtad – előbb különféle speciális szemüvegeket adnak a pácienseknek, hogy kezeljék a kancsalságot. Előfordulhat ugyanis, hogy a kancsalságot az okozza, hogy az egyik szemed egész egyszerűen lustább a másiknál. Ha ez a helyzet, akkor egy olyan szemüveget szoktak adni, amelynek az egyik oldala le van ragasztva – a jó szem oldala – ezáltal ösztönözve a másikat arra, hogy kifejlessze saját izomrendszerét. Ezt az eljárást azonban minél fiatalabb korban el kell kezdeni, hogy hatásos legyen.kancsal

Fontos azonban megjegyezni, hogy a speciális szemüvegek csak a látást fejlesztik, a kancsalságot, mint jelenséget nem szüntetik meg. Amint leírtad, te már kis korod óta viselsz javító szemüveget és mégsem történik semmi. Nos, ebben az esetben számodra a legmegfelelőbb a sebészeti beavatkozás lehet.

Sebészeti beavatkozás

Attól függően, hogy mennyire komoly a betegséged, sebészeti beavatkozás minden életfázisban lehetséges, tehát nem kor, hanem állapot függő. Nagyon ritkán, már egészen korán, csecsemőkorban végeznek műtéteket kancsal babákon, hogy a szemük később megfelelően fejlődjön. De ez csak nagyon súlyos esetekben történik.

Fontos azonban, hogy minden felírt gyógymódot betarts és viselj javító szemüveget, amikor szükséges. A műtét ugyanis a látáson nem tud javítani, csak a kinézeten. Ezért fontos, hogy már gyerekkorodtól hordd a szemüveget, és csak később végezzék el a műtétet!

Mi történik?

A beavatkozás mértéke és fajtája mindenkinél más, ugyanis nem vagyunk egyformák és a betegség mértéke is különböző. Általában azonban általános érzéstelenítést alkalmaznak, tehát aludni fogsz a műtét alatt. Ritkán használnak helyi érzéstelenítést, ha a beavatkozás mértéke nem olyan nagy.

A sebész a beavatkozás alatt dönthet úgy, hogy megrövidíti a szemizmodat, vagy áthelyezi egy részét, sőt botoxot is használhat, hogy megbénítsa a kancsalságot okozó izmokat.

A beavatkozás után

A műtött szem körül irritációt, fájdalmat és pirosságot tapasztalhatsz majd rögtön a műtét után. A tünetekre az orvos általában különféle gyógyszereket ír fel, így a kellemetlen érzés elmúlik.

Továbbá valószínűleg szemcseppet fogsz kapni, melyet a műtét után pár hétig bizonyos időközönként használnod kell majd. Továbbá mindig tisztán kell majd tartanod a szemed és különösen figyelni rá fürdéskor és hajmosáskor!

A beavatkozás kockázatai

Mint ahogyan a legtöbb műtétnek, így ennek a műtétnek is lehetnek és vannak is kockázatai. De a komplikációk esélye igen kicsi és ezekről igazából az orvosod tud majd bővebb tájékoztatást adni. Fontos továbbá megjegyezni, hogy a legtöbb esetben egyetlen műtét nem elég a szem rendbehozatalához. És sajnos a műtét után is fenn áll a veszély, hogy az izmok újra kifejlődnek, és a kancsalság visszatér később.

A műtét nem jelenti azt, hogy nem kell többet szemüveget viselned. Viszont a műtét után lesz lehetőséged kontaktlencse hordására, ha szeretnéd elfelejteni szemüveges korszakodat.

A következő lépés tehát, hogy beszélsz a szüleiddel, majd együtt elmentek az orvoshoz és érdeklődtök a betegség mértékéről és kéritek a számotokra legmegfelelőbb beavatkozást. Ennyi kancsal év után valószínűleg az orvosok többsége be fogja látni a műtét vagy egyéb beavatkozás szükségszerűségét!

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó cikkek