anesztézia
#Betegségek

Anesztézia, altatás, érzéstelenítés

2014.03.19.
4 perces olvasási idő

Legyen szó helyi érzéstelenítésről, vagy nagyobb beavatkozás miatt szükséges altatásról, nem árt, ha tisztában vagy az anesztéziával kapcsolatos alapinformációkkal.

Az anesztézia fogalma

Kétség nem fér hozzá, hogy egy műtét, vagy egy sebészeti beavatkozás stresszel járhat. Ha már előjegyeztek egy műtétre, természetes, hogy számtalan kérdésed van. Nyugtalanító lehet az a gondolat, hogy a beavatkozás alatt eszméletlen leszel, vagy ideiglenesen elveszted az érzékelésed.

Alapjába véve az anesztézia olyan gyógyszerek használatát jelenti, amelyek megóvnak a fájdalomtól, vagy egyéb érzékenységtől valamilyen sebészi beavatkozás során, (például egy szemölcs eltávolítása, vagy egy seb összevarrása közben). Az altató szert injekcióként adják be, vagy gáz formájában kell belélegezni. Az anesztéziának több típusa van, ebből adódóan valamennyi típus az idegrendszerre is másképp hat. A legtöbbjük blokkolja az idegek ingerület vezetését, ezáltal nem érezhető fájdalom.

Ma a kórházakban nincs okunk az aggodalomra. Magasan képzett orvosok ezerféle biztonságos gyógyszert használnak a legjobb eredmény elérése érdekében. A csúcstechnikájú monitorozásról nem is beszélve. De ki végzi mindezt? Az aneszteziológus. Ő az az orvos, aki az érzéstelenítésre specializálódott.

A szakember altatás előtt számos vizsgálatot végez, hogy megtudja, milyen gyógyszereket adhat be, és milyeneket nem. Az altatóorvos az egész beavatkozás alatt jelen van. De mik is az aneszteziológus teendői?

  • Megvizsgálja az általános életfunkciókat (légzés, vérnyomás, szívhang, testhőmérséklet, véroxigén szint, stb.…).
  • Felvázol minden komplikációt, amely a beavatkozás során felmerülhet.
  • Bármilyen fájdalomérzetet, vagy altatásból, érzéstelenítésből származó problémát orvosol a műtét közben.
  • És megpróbálja mindezt a lehető legfinomabban tenni. Azaz törekszik a személyes kényelmedre a műtét előtt, közben és után.

Az aneszteziológus mellett azonban gyakran van egy speciálisan kiképzett nővér vagy egy rezidens, aki segíti az aneszteziológus munkáját. De nem kell megijedned, nem leszel kísérleti nyúl. Ugyanis minden fontos döntést csakis az aneszteziológus hozhat, és ha kell, csak ő avatkozhat be!

Milyen típusai vannak az anesztéziának?

Az anesztézia 3 kategóriába sorolható. Beszélhetünk általános, részleges vagy helyi anesztéziáról. Mindegyik máshogy működik, és máshogy is hat. A könnyebb érthetőségért az orvosok gyakran egy telefonrendszerhez hasonlítják a szervezetünket. Az agy a központ, az idegek a kábelek, a fájdalom pedig a telefonkagyló. Ha a kábeleket valamilyen módon kiiktatjuk, a rendszer nem működik. Nos, erre épül az anesztézia.

Általános anesztézia: A cél az, hogy a pácienst teljesen eszméletlen állapotba juttassák, és tartsák a sebészeti beavatkozás végéig. Ebben az esetben semmilyen érzékelés, semmilyen mozgás, semmilyen fájdalomérzet és semmiféle emlék nem marad a műtét után. Az általános anesztézia általában intravénásan történik- egy kari vénába fecskendezve az altatóanyagot - esetleg belélegzés útján gázok vagy gőzök formájában.

Részleges anesztézia: Ekkor az érzéstelenítő anyagot az idegekhez közel adják be, ezáltal a test nagyobb részét érzéstelenítik (például deréktól lefele). Általában az a páciens, aki részleges anesztéziában részesül, még a procedúra befejezése előtt elalszik. Természetesen vannak esetek, például gyerekeknél, vagy egyéb különleges beavatkozásoknál, amikor az aneszteziológus feladata a beteg ébrentartása is lehet. Hiszen esetleges elbóbiskolása komplikációkat okozhat. Például súlyosan elhízott betegeknél az orvos nem tudja olyan könnyen megtalálni a csontokat, amelyek támpontot adhatnának neki a tűszúrás pontos helyének megtalálásában. Annak érdekében, hogy megakadályozzák az idegkárosodást, fontos, hogy a páciens ébren legyen, hiszen ha bármi történik, a páciens tud jelezni. Ilyen anesztézia esetén gyakran alkalmaznak epidurális vagy spinális érzéstelenítést. Ezeket alkalmazzák általában az alsó testrészek érzéstelenítésekor, illetve császármetszéskor. A módszer a beavatkozás helyétől függ.

Helyi anesztézia: Ekkor a gyógyszer a testnek csak egy kicsi specifikus részén hat. Például csak a kézfejen vagy a bőr felületén. Az érzéstelenítés nagyságától függően, a helyi anesztéziát adhatják injekció, krém vagy spray formájában. A páciens ez esetben végig ébren van. A helyi anesztézia nem tart sokáig, általában kisebb beavatkozások esetén, és járóbeteg ellátáskor alkalmazzák. Ha már volt valamilyen kisebb műtéted az orvos rendelőjében - például fogorvosnál vagy bőrgyógyásznál - akkor nagy valószínűséggel helyi érzéstelenítést kaptál.

Az anesztézia mértéke és típusa mindenkinél változó, függhet a korodtól, a súlyodtól, a beavatkozás mértékétől és helyétől, attól, hogy van-e allergiád, és állsz-e gyógyszeres kezelés alatt.

Az altatás mellékhatásai

Amikor felébredsz a műtét után, leginkább zavartnak és kábának érezheted magad. Előfordulhatnak még egyéb mellékhatások is:

  • hányinger vagy hányás, amely hányás elleni gyógyszerrel enyhíthető
  • hidegrázás
  • bizonytalanság
  • torokfájás (ha altatás közben egy csővel próbálták segíteni a légzésedet).

Az anesztézia kockázatai

Az anesztézia ma már nagyon biztonságos. Nagyon-nagyon ritka esetekben okozhat csak komplikációkat (ezek a komplikációk a következők lehetnek: furcsa szívritmus, légzési problémák, allergiás reakciók vagy halál.) Komplikáció pedig általában csak olyanoknál fordul elő, akiknek más gyógyszerrel kapcsolatos problémájuk volt már korábban. A rizikófaktor azonban sok minden mástól is függ. Függ a beavatkozás fajtájától, a páciens kondíciójától, és az anesztézia típusától. Ha netán valamilyen félelmed, vagy kérdésed van, azt mindenképpen tedd fel az orvosodnak.

A legtöbb komplikáció megelőzhető, ha megfelelően tájékoztatod az aneszteziológust a műtét előtt. Beszélj neki:

  • a jelenlegi és a múltbéli egészségügyi állapotodról (beleértve a komolyabb betegségeket, a jelenlegi vagy a közelmúltbéli megfázást, a depressziót, vagy például a horkolást is!)
  • az összes gyógyszerről (vényre és vény nélkül kaphatókról egyaránt) és az összes gyógynövényről vagy gyógyhatású készítményről, amelyet használsz.
  • az esetleges allergiáidról (étel, gyógyszer vagy akár latex)
  • az ivási, a cigarettázási szokásaidról, vagy arról, hogy milyen drogot használtál, vagy mit vettél be ellene
  • és minden előző problémáról, amely a családban történt anesztézia közben!

Fontos, hogy a lehető legőszintébben válaszolj az aneszteziológus minden kérdésére, hogy megfelelőképpen biztosítani tudják a te testi épségedet. Jelentéktelennek tűnő dolgok is befolyásolhatják az anesztéziát, ezért fontos, hogy a legnevetségesebbnek és legjelentéktelenebbnek tűnő kérdésre is komolyan és őszintén válaszolj! Fontos az is, hogy pontosan betartsd az orvos utasításait, azzal kapcsolatban, hogy mit tegyél, és mit ne tegyél a műtétet megelőzően. Valószínűleg nem ehetsz és ihatsz a műtét előtt, és valószínűleg szüneteltetned kell a gyógynövényes teák fogyasztását, és készítmények alkalmazását is a műtét előtt egy kis időre.

Nyugodt lehetsz, ugyanis az anesztézia az elmúlt 25 évben rengeteget fejlődött! Mindez köszönhető a nagyszerű technikai vívmányoknak, és a mindenre kiterjedő képzéseknek, melyben az aneszteziológusok részesülnek. Minél inkább informáltabb, nyugodtabb vagy az anesztéziával és a beavatkozással kapcsolatban, annál kevésbé lesz maradandó rossz élmény a műtét!

(KamaszPanasz - Cs.B., Kidshealth, Lektorálta: Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő)

Kapcsolódó címkék

műtét