/ BETEGSÉGEK / A vakbélgyulladás tünetei...
  2013-01-13

A vakbélgyulladás tünetei és kezelése

A vakbélgyulladás (appendicitis) leggyakrabban tízéves kor körül és fiatal felnőttkorban jelentkezik, az őszi és a tavaszi időszakban halmozottabban fordul elő. Nem egyszer felső légúti fertőzés előzi meg.

A gyermekgyógyászati rendelőkben megforduló kis betegek közül sokan érkeznek hasi fájdalom panaszával. Ilyenkor az orvosnak dönteni kell, hogy a hasi fájdalom hátterében otthon kezelhető kisebb betegség áll vagy pedig kórházi kezelést esetleges műtéti beavatkozást szükségessé tevő intézkedést igényel.

- hirdetések -

Gyermekeknél a tünetek eltérnek a felnőttkoriaktól. Kezdetben köldök körüli hasfájás van, majd a fájdalom lassan átterjed a has jobb oldalára és lehúzódik a csípőlapát felé. A fájdalom nem szűnik, sőt egyre jobban fokozódik.

A vakbélgyulladás okai

A vakbél a vastagbél kezdeti tágultabb szakasza, melyből kis vékony, hosszúkás, zsákutcaszerű nyúlvány ered, egy csökevényes vastagbél, melyet alakja miatt féregnyúlványnak, appendixnek neveznek. Ez a jobb csípőlapát területére lokalizálódik. Tulajdonképpen ennek a féregnyúlványnak a gyulladását nevezzük vakbélgyulladásnak a mindennapi életben. A féregnyúlvány általában 6-8 cm hosszú és 6-8 mm-es átmérővel rendelkezik. Mérete és helyzete számos variációt mutat, éppen ezért sokszor a vakbélgyulladás tünetei is színesek, így sok esetben megtévesztőek.

Milyen tünetek utalnak a vakbélgyulladásra?

Gyermekeknél a tünetek eltérnek a felnőttkoriaktól. Kezdetben köldök körüli hasfájás van, majd a fájdalom lassan átterjed a has jobb oldalára és lehúzódik a csípőlapát felé. A fájdalom nem szűnik, sőt egyre jobban fokozódik.

A tüneteket hőemelkedés, hányinger kíséri és a fájdalom jelentkezése után órákkal hányás jelentkezik. Az esetek egy részében a vakbél sajátságos elhelyezkedése miatt sűrű vizelési inger, véres vizelet vagy hasmenés léphet fel, illetve a folyamat előrehaladtával magas láz jöhet létre, mely a diagnózis szempontjából félrevezető lehet.

Mitől gyulladhat be a féregnyúlvány?

Kicsi átmérője miatt székletrög, székletkő akadhat el benne, időnként saját maga körül megtekeredhet így a vérellátása romlik, egyes esetekben férget, illetve megnagyobbodott nyirokcsomót találnak benne műtét során. Mivel az őszi, téli időszakban gyakrabban fordul elő, illetve sokszor felső légúti fertőzés előzi meg, így kórokozó szerepét is sejtik kialakulásában.

A vakbélgyulladás időnként előfordul kisebb gyermekeknél, nagyon ritkán csecsemőkben is.

A gyermek vizsgálatakor a has általában puha, betapintható, de mérsékelt, majd kifejezett fokban nyomásérzékeny. Felnőttekben, ha a gyulladás már nagyon kifejezett, azaz a bél átfúródott, ezáltal hashártyagyulladás alakult ki, akkor a has deszkakemény tapintatú. Ez már a folyamat súlyosságát jelzi.

Gyermekkorban deszka kemény has még igen súlyos esetben is csak nagyon ritkán tapintható, így a vizsgáló orvosnak nagyon észnél kell lennie. A súlyosság mérlegelésében úgynevezett provokációs próbák állnak az orvos segítségére. A hasi tünetek mellett a gyermek nyelve bevont, a kiszáradás jelei láthatóak.

Kezelése műtéti úton történik.

(WEBBeteg)

 Kapcsolódó cikkek