/ BETEGSÉGEK / A pénisz gombás fertőzése
  2010-10-08

A pénisz gombás fertőzése

Nem csak a női nemi szerv lehet gombás, hanem a pénisz is! Erről ritkábban hallunk, ezért lehetnek hiányosságok ismereteinkben. Ezt próbáljuk orvosolni cikkünkkel.

- hirdetések -

A fertőzés oka, kialakulása

A gombás fertőzés bármely életkorban jelentkezhet férfiak esetében is, a makk és a fityma gyulladásos elváltozása alakul ki. Számos faj okozhatja a fertőzést, de legtöbbször a Candida albicans. Ha ép az immunrendszer, akkor az egyes fajok a bőr, a tápcsatorna és akár a hüvely normál flórájában is megtalálhatóak anélkül, hogy betegséget okoznának.

Az immunrendszer állapotának ismerete, a klinikai tünetek, valamint a tenyésztési eredménynél a csíraszám függvényében dönthető el, hogy valóban gombafertőzés áll-e a háttérben.  A fertőzésre hajlamosít az immunrendszer gyengesége, az immunrendszer működését gyengítő gyógyszerek szedése, cukorbetegség, fokozott izzadás a nedves környezet miatt, a fitymatúltengés és a promiszkuitás (gyakori partnercsere). A fertőzés forrása leggyakrabban a szexuális partner, ritkábban pedig a tápcsatorna alsó szakasza.

A fertőzés tünetei

A péniszen, a makkon és a fityma belső felszínén a bőr vörös és viszket. Gyakran égő érzés lép fel. A makk mögötti redőben fehéres, sárgás váladék gyűlik össze, mely könnyen letörölhető. A vizeletürítés jellemzően nem jár különösebb fájdalommal.

A fertőzés diagnózisa

A péniszről vett kenetből előkezelés után fénymikroszkóp alatt láthatóak a gombafonalak. Tenyésztésre ritkán van szükség.

A fertőzés kezelése

Általában helyi gombaellenes szereket alkalmazunk, visszatérő esetekben szájon át történő kezelés indokolt.

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes)

Kapcsolódó cikkek 

 

ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!
eddig 1 hozzászólás érkezett
csipkebogyo írta:
Dátum 2010-11-11 20:55:46
ilyenkor még gumival sem érdemes szexelni :(
tényleg így is ellehet kapni a fertőzést?