Szüleimmel nem tudok mit kezdeni

2020.07.12.
Tisztelt Doktornő!14 éves vagyok,2 évvel ezelőtt a szüleim elváltak,engem annyira nem viselt meg a válás mert gyermekként is feltudtam mérni hogy nem ilyen egy egészséges kapcsolat.Édesapám összejött a legjobb barátnőm édesanyával ami nekünk nagyon kellemetlen volt,majdnem ráment a barátságunk is.Végül megoldódott s megint jóba vagyunk de most nyáron kitalálták hogy menyünk együtt a tengerre.Ezzel több bajunk is lenne a barátnőmmel.
1.Nagyon kellemetlen nekünk ez az egész szituáció.
2.Nekem az édesanyám azt mondta őt nem zavarja de egy félóra múlva már kiabált velem s olyanokat mondott,hogy egy áruló vagyok.Nagyon megvisel hogy is viselkedik.Én csak próbálok egy döntést hozni ,hogy apát se anyát ne bántsam meg.De ha megyek anyát s hanem megyek apát bántom.A testvérem kiállt mellettem anyával szembe ezért most megint veszekedés van. Mostanában gyakran van megint,olyanok miat például,hogy megnyertem egy versenyt és ,hogy nem anyát öleltem meg ha nem apát felhívtam vagy hasonló dolgok.Ha lett volna kedvem menni a tengerre most már egyáltalán nincs.
Az érzéseimmel se vagyok tisztába.anya fele mostanában nagyon mély dühöt érzek,olyanokat kłvánok rá amiket tudom megbánok de annyira haragszok rá. Úgy érzem mindent mit értünk csinál csak azért csinálja hogy másnak eldicsekedje.Vagy ha elérünk valamit (például bejuttam egy jó iskálában)egyből elmondja mindenkinek,kiakar írni egy nyálas szöveget facebookra miközbe élőbe csak szid s elégedetlen.Egyáltalán nem azt mutassa kifelek ami igazából történik.
Nem tudom mit kezdjek az egész helyzettel mert folyton engem állít be hibásnak miközben ő meg apa teremtette ezt a helyzetet s nem én kellne megoldjam 14 évesen mert fogalmam sincs mi a helyes út.
Elnézést ha nagyon összeszedetlen,remélem érthető.Kérem segítsenek,annyira tanácstalan vagok.

Szakértőnk válasza a Szüleimmel nem tudok mit kezdeni kérdésre

Kedves Levélíró! A lojalitás probléma valóban nehéz helyzetbe hozza a gyerekeket egy válást követően,amennyiben a felnőttek nem tudnak saját érzelmeiktől elvonatkoztatni,amikor a gyermekükről hoznak döntéseket.Jól látod, hogy nem neked kell megoldanod a közöttük lévő feszültséget.A legtöbb,amit tehetsz, hogy nem engeded, hogy bűntudatot keltsenek benned amiatt, hogy valamelyikükkel jól érzed magad. Ha nem játszod ki őket egymás ellen,csupán elfogadod tőlük,ami számodra jó,akkor emiatt nem kell magad rosszul érezni (akár nyaralni is elmehetsz). Egy-egy döntésednél elmondhatod az érzéseidet anyukádnak (pl. hogy sajnálod, hogy neki rosszul esik, hogy elmégy apukáddal nyaralni, de te szeretnél menni) A testvéreddel való összetartás is segíthet átvészelni ezeket a nehezebb helyzeteket.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor