Mit tegyek?

2015.06.10.
Tisztelt Szakértő! Fiú vagyok 13 éves. Régebben már kérdeztem 1-2 dolgot, de most teljesen más témáról szeretnék kérdezni. Ez a mostani problémám már akkor is megvolt, de akkor még reménykedtem, hátha másképp lesz. Nagy baj van velem és nem tudom, hogy mit csináljak. Szóval az van, hogy meleg vagyok. Nagyon szégyellem ezt még így ismeretlenül is, elmondani pedig senkinek sem merem.
Már régóta gyanakszom magammal kapcsolatban és most kezdem biztosan érezni, hogy a fiúkhoz vonzódom. A lányok nem érdekelnek. A szüleimmel jóba vagyok és szeretnek is, de utálják a melegeket. Elég durva megjegyzéseket tesznek, mikor a tévében a meleg házasságról vagy az örökbefogadásról van szó, meg mikor arról a felvonulásról is. Olyankor elvonulok a szobámba és sírok. Tök ciki egy fiútól. Nem rég volt a TV-ben, hogy újra lesz olyan felvonulás, az apukám lényegileg azt mondta rá, hogy „ki kéne irtani az összes buzit” csak épp trágárul. Anyukám is szidalmazta a melegeket csak ő nem csúnya szavakkal. Nagyon el vagyok keseredve emiatt az egész miatt. Nem beszélhetek róla senkivel sem. És annak is utána olvastam, hogy sajnos ez soha nem fog megváltozni, mert ha valaki meleg lesz, akkor az úgy is marad. Pedig nem akarok meleg lenni, azt szeretném, hogy én is normális fiú lehessek. Tényleg nem lehet megváltoztatni?
Rettegek, hogy kiderül rólam és akkor a többi gyerek cikizni és „buzizni” fog. A szüleim pedig örökre meggyűlölnének. A barátaim közt sincs, akivel megmerném osztani a titkomat. Magamra maradtam ezzel a nagy bajjal. Ha megtudnák rólam az osztályban vagy az edzésen, hogy meleg vagyok, akkor még azt is meggondolnám hogy öngyilkos legyek. Amúgy nem akarok meghalni vagy ilyesmi, de azt nem tudnám elviselni, hogy ez kiderüljön rólam. Egy másik meleg fiúval tudnék beszélgetni róla, de olyat meg sehol sem találok, mert nyilván ők is pont úgy titkolják mint én.
Több fiú is tetszik nekem, de egyikükről sincs semmi okom feltételezni, hogy a fiúkhoz vonzódnának. Sőt inkább úgy tűnik, hogy rajtam kívül mindenkinek a lányok tetszenek. Viszont nemrég jött az osztályba egy új fiú, aki már első nap nagyon megtetszett nekem. Nagyon hamar összebarátkoztunk, mostanra pedig ő lett a legjobb barátom. Pontosabban mindketten egymás legjobb barátai lettünk, de ezen felül én még szerelemes is vagyok belé. Ő persze ezt nem tudja. Viszont erősen gyanakszom, hogy ő is meleg, csak ugyanúgy titkolja. Eddig soha senkiről nem gyanítottam ilyesmit, de róla most igen. És gyanakszom arra is, hogy én is tetszek neki. De sajnos semmiben sem vagyok biztos. Sokat leszünk együtt a nyári szünetben, szóval ha igaz, hogy ő is meleg, akkor szeretném ha „úgy is” barátok lennénk.
Kérem adjon tanácsot, mit tegyek, hogy soha ne derüljön ki rólam, hogy meleg vagyok? A másik kérdésem, hogy tudnék megbizonyosodni róla, hogy tényleg meleg-e a barátom, anélkül, hogy elárulnám magam? Ha ő elárulná magáról, hogy meleg, akkor neki én is bevallanám. Különben titokban akarom tartani. Félek, hogy mi lesz akkor, ha ő mégsem meleg, de megtudja, hogy én igen. Ha viszont meleg és csak azért nem jövünk össze, mert mindketten titkoljuk akkor meg azt fogom megbánni. Szeretnék én is járni valakivel, ahogy a többi gyerek. A fiúkkal viszont egyszerűen nem lehet nyíltan ismerkedni, mint a lányokkal. Soha az életben nem lesz még egy ilyen lehetőségem, hogy pont a barátom legyen meleg. A legjobban viszont attól félek, hogy véletlenül megtudják a szüleim, vagy valamelyik gyerek. Kérem segítsen valahogy, nagyon rossz ezzel a dologgal egyedül.
Köszönettel Csaba.

Szakértőnk válasza a Mit tegyek? kérdésre

Kedves Csaba!

A kérdéseid alapján a szexuális irányultságod elfogadásának még az elején tartasz. Önmagad megismerése és elfogadása az első lépés ezen a z úton, majd a párkapcsolat kialakítása, a szexuális élmények és a külvilág felé való felvállalás jöhetnek sorban.

Valóban jól tudod, hogy a szexuális irányultság egy adott dolog, nem befolyásolható. A hozzá tartozó viselkedésmódok azonban változatosak: vannak akik hivalkodnak vele, vannak akik természetesen kezelve mindenki számára egyértelműen "viselik" és vannak akik csupán a párkapcsolatukban és szűkebb környezetükben élik meg.Ezt majd idővel eldöntheted, s ezáltal meg tudsz majd bírkózni az esetleges negatív ítéletekkel is, illetve könnyebbé válhat az ismerekdés is. A szülők idővel általában "megbékélnek" a helyzettel, amikor megértik, hogy te attól, hogy fiúba lettél szerelmes, nem lettél más, mint voltál számukra korábban.

A barátoddal esetleg beszélgethetsz a témáról általánosságban (pl. hallottál valakiről egy másik iskolából, milyen nehéz lehet neki...stb)

Ha fokozott szorongást kelt benned a szexualitás témája, akkor pedig javaslom, hogy idővel keress fel egy pszichológust személyesen.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor