Hogyan győzzem le a szorongást, önbizalomhiányt?

2015.02.28.
Kedves Szakértő!
18 éves fiú vagyok, és van egy lány akibe egy jó ideje nagyon szerelmes vagyok. Az elején interneten írogattunk egymással, de ilyen nagyon általános témákról (milyen állatai vannak, hova jár iskolába, stb.) Hetente egyszer mindig találkozunk a tánccsoportban, így aztán élőben is pár szót beszéltünk, de az a nagy bajom, hogy nem tudok ismerkedni, nincsenek témáim, nem merek kezdeményezni, ha a közelében vagyok a torkomban dobog a szívem. 1 hónapja üzenetben felajánlottam neki, hogy ismerkedjünk meg jobban, de ő azt válaszolta, hogy most nincs kedve hozzá. Miután legközelebb találkoztunk rendesen köszönt, és pár szót beszéltünk. Az elején éreztem, láttam hogy ő is nyitott az ismerkedésre, de mivel nem tudok beszélni és nincsenek témáim így félek hogy emiatt mondta le az ismerkedést, de többet nem említette a dolgot, nem tulajdonított jelentőséget neki. Félek, hogy sosem fogok hozzá közelebb kerülni, hacsak nem tudok megváltozni, hacsak nem múlik el ez a szorongás, és tudok érdekes témákról beszélni. A másik probléma az, hogy heti 1-szer a tánccsoportban látjuk csak egymást élőben, máskor nincs lehetőségem beszélni velem.
Alapjában véve is egy zárkózott, félénk ember vagyok, de amikor beleszerettem ebbe a lányba, megfogadtam, hogy megváltozom, de valamiért nem sikerül. Elfelejteni semmiképpen nem tudom ezt a lányt, végre szeretném ha ez a szerelmem beteljesülne és egyúttal egy jobb, nyitottabb ember lennék. Elegem van már a sok előző lányból, aki mind elutasított, mert nem voltam képes megnyílni, és amíg ez nem sikerül, addig sosem találok egy lányt sem akinek tetszenék. De ebbe a lányba igazán szerelmes vagyok, sosem éreztem senki iránt sem ilyen nagy szerelmet, mint ő iránta, életem legboldogabb pillanata lenne, ha végül az érzéseimet ő is viszonozná.
Az alapvető problémám az önbizalomhiány, ami egész életemet kíséri. Nem nézek ki olyan rosszul, sokan mondják hogy helyes srác vagyok, de ezt én nem tudtam sosem elismerni, félek, hogy a kinézetem az egyik legnagyobb ellenségem az ismerkedésben, közben pedig tökre átlagosan nézek ki.
De nem csak a szerelem terén fordult elő ez a probléma:
Az egyik legjobb lány barátommal (aki az osztálytársam)pedig nem régen békültünk ki, mert volt köztünk egy kis szakadék, ő is egy zárkózott ember volt, és sikerült megnyílnia, emiatt megharagudtam rá jogtalan. Megbocsátott nekem, és adott egy esélyt, hogy visszaépítsem a bizalmát, de most meg sem tudok szólalni előtte, pedig évek óta ismerjük egymást kívül-belül és most mégis nem tudok vele miről beszélni. Ez életemben az egyik legbosszantóbb dolog: Nem tudok beszélni egy emberrel!
Teljesen tanácstalan vagyok. Nem tudom számomra mi lehet a megoldás, de nagyon szeretném már megtalálni.
Válaszát előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza a Hogyan győzzem le a szorongást, önbizalomhiányt? kérdésre

Kedves Kérdező,

javaslom, hogy keressen fel egy olyan pszichológus szakembert, aki kamaszkori problémák megoldásában tud segíteni. Ez nem azt jelenti, hogy nagyon súlyos a gondja, de egy hiteles szakemberrel való találkozás néhány alkalma segíthet abban, hogy önamagát megértse, elfogadja és olyan kapaszkodókat találjon a saját tulajdonságain belül is amelyek segítségével megerősödhet és nyitottabbá válhat a kapcsolataiban! Ha van rá lehetősége keressen fel egyönismereti csoportot, egészen biztos vagyok abban, hogy felöltődve kerül ki onnan!!!

Dr. Horvát-Militityi Tünde (PhD) tanácsadó szakpszichológus Dr. Horvát-Militityi Tünde (PhD) tanácsadó szakpszichológus

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor