Tinédzser (17) hátgondokkal

2020.08.07.
Tisztelt Válaszadó!
A nagyobbik fiam 17 éves és 6 éves kora óta sportol. Jelenlegi sportága immáron 6. éve (ezzel már stabilabbnak mondható, mint a foci és a kosárlabda volt) a súlyemelés.
Először tavaly augusztus elején kezdett arra panaszkodni arra, hogy fájnak, ropognak a térdei, majd szeptember közepén már a kezeit is fájlalta. Eleinte arra gondoltunk, hogy növekedésből adódnak a panaszok. Nagyjából 13-14 hónap alatt 163,5 cm-ről 181,7 cm-re nőtt, amihez persze súlygyarapodás is járt, hisz 61,8 kg-ról 82,4 kg-ra hízott. A panaszok egyre gyakoribbá váltak, majd pedig már a hátát, derekát is fájlalni kezdte. Ekkor már orvoshoz is fordultunk vele, de ott is a vizsgálatok semleges eredménye miatt a növekedésre fogták. Ezután 1-1,5 havonta voltunk orvosnál a folyamatos fájdalmai miatt. Aztán ez év „húsvét harmadnapján” fahordás közben becsípődött a dereka. Először néhány napot pihent (tényleg kb. 95%-ban feküdt) vele, de mivel nem javult így 6 nappal később bevittük a sürgősségire. Ekkor megállapították, hogy a L2-es és L3-as csigolyája összecsúszott, a L1-es és a TH12-es pedig megrepedt. Akkor az orvos egy hátmerevítőt írt fel valamint 3-4 hétig nem ajánlotta, hogy 2 kg-nál többet emeljen, továbbá gyógymasszőrt ajánlott. Úgy látszott, hogy ez segített is. Amikor már kezdtünk megnyugodni mindannyian július 21-én, amikor fürdést követően a kádból kilépett és lehajolt úgy beroppant a dereka, hogy összerogyott és mozdulni sem tudott. Rögtön próbált kiabálni nekünk (szerencsére éppen itthon volt a férjem is), mi pedig rohantunk a fürdőhöz, majd hívtuk a mentőt. A kórházban kiderült, hogy a L1-es és TH12-es csigolyája eltört, a TH11-es csigolyája megrepedt, az L2-L4-as csigolya teljesen összecsúszott, emellett izomszakadása és gyulladása is van. Műtétet javasoltak, viszont a gyulladás miatt július 28-ra írták ki. Sajnos ez sem valósulhatott meg, mert a gyulladásos állapot még mindig fennállt. A következő kontroll e hét hétfőn volt. A gyulladás az elmúlt alkalmakhoz képest drasztikusan kisebb volt, így várhatóan augusztus 11-én operálják.
Amennyiben megtörténhet a műtét 4 nap múlva, akkor kb. mikor kezdhető meg a gyógytorna? A gyógyulási időnél előnyt vagy hátrányt jelenthet az, hogy fejlődésben van? Mennyi időbe telhet, mire teljesen felépül ebből a sérülésből? Figyelemmel arra, hogy még csak 17 éves lesz decemberben, így ősszel megy 11. osztályba – Az ön szakvéleménye alapján mikor mehet majd először iskolába? Figyelembe véve, hogy még csak 17 éves lesz decemberben és már egy ilyen horderejű sérülést szenvedett – Mennyire ajánlott vagy nem ajánlott, hogy a súlyemelést, mint sportágat folytassa, ha felgyógyul teljesen?
(2020. augusztus 7.)
A megtisztelő válaszát, segítségét előre is köszönöm!
Mónika
egy gyermekéért aggódó édesanya

Szakértőnk válasza a Tinédzser (17) hátgondokkal kérdésre

Kedves Kérdező! A gyógyulás szempontjából - bár befolyásolni nem tudják, hisz ez adott, hogy fiatal - nem rossz, hogy még "fejlődésben van". A gyógytornát ott a beavatkozás módjától, a talált eltéréstől és az elvégzett terápiától függően ők fogják megmondani, mikor induljon. A felépülés ebből biztos hónapok, illetve a javulástól függően Önök fogják látni, előre jósolni nehéz. Mindezektől függ majd az iskola is. MErt van hivatalos gyógyulási idő - kb. nagy számok törvénye alapján- de hogy nála ez mennyi az változhat. Nyilván a gyógytorna segíti majd. A súlyemelést én nem folytatnám, neki mindig inkább gerinckímélő sport lesz való. ÚSzás majd idővel - ha nem is ez lesz pl a választott sport - de biztosan segíti a gyógyulását. ui: kell nézni ortopédiai/neurológiai de akár belgyógyászati szempontból miért lehetett ilyen eltérés a megerőltetésen túl. pl reumatológiai, immunológiai, de akkár mellékpajzsmirigy eltérés irányában.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor