Csuklótörés 13 éves fiú

2019.08.20.
Tisztelt Válaszadó!
Először is mély tiszteletem azoknak a szakembereknek, akik a kamaszpanasz.hu weboldalt létrehozták, fenntartják és kezelik. Ez egy olyan oldal, ahol maguk a tinédzserek is kaphatnak szakszerű, ámde köznyelviesen is érhető válaszokat alapvető kérdésekre. Az sem rossz, hogy olyan szülők is kaphatnak válaszokat, akik először szembesülnek azzal, hogy kamaszodik a gyermekük és ezekben az időkben milyen problémákkal szembesülhetnek és ezeknek a dolgoknak mi vélhetően a legjobb megoldásuk. Esetleg egyes sérülésekkel kapcsolatban is érdeklődhetnek. (Erről van itt is szó!)
Mielőtt rátérnék a kérdéseimre, még egy pár dolog a háttérről. A férjemmel 14 évesen jöttem össze. Sajnos viszonylag gyorsan jött az első gyerek. Én 18 voltam, a férjem 21 volt, amikor megszületett a közös fiunk. A második gyermek 7,5 évvel később érkezett. Rá 1 nap híján 3 évvel érkezett meg a harmadik. Mindhárom fiú lett. A „legkisebb” után 6 évvel később megszületett a negyedik fiunk is. Szűk 4 évre rá megszületett a nagyobbik, majd rá 3 évre a kisebbik lányunk. A legkisebb most megy előkészítőbe (óvodához már túlfejlett, de mivel októberi, így az iskolát nem kezdheti meg idén).
A legidősebb gyermekünk 30 éves elmúlt és van már egy 2 éves lányunokánk a részéről. A másodszülött fiam 22 lesz nemsokára és most várják első gyermeküket a menyasszonyával. A kicsi várhatóan fiú lesz és novemberre van kiírva. Az idősebbek közül a „legkisebbik” év vesztesként, még ősszel kezdi a gimnázium utolsó évét. Jelenleg egy sporttáborban van és csak hétvégén (aug. 25.) jön haza.
Az idősebbeknél hozzászoktam, hogy sebhintőpor, ragtapasz és lehetőleg fásli mindig legyen a táskámba szükség esetére, hogyha leviszem a gyereket a játszótérre. Hát az idősebbeknél –főleg kamaszkorban– gyakran jó volt, hogy fásli is volt nálam, hisz kisebb bokasérülések (enyhébb ficamok) elő-előfordultak, amit megoldottunk a helyszínen egy kis fáslizással, aztán otthon pedig 2-5 nap pihenéssel. Szerencsére súlyosabb sérülésük sosem volt.
E hónap 12-én viszont olyan történt, amibe természetesen bíztam, hogy sosem fog megtörténni. A három gyereket a játszótér ugyanazon részére terelni –már csak a kor- és nem béli különbség miatt– nem lehetett. Egyszer csak odalép hozzám a 13 éves fiam egyik, hogy szóljon, hogy a fiam nagyon megütötte a kezét. (Én közben a játszótér másik felében a –vélhetően nagyobb figyelmet igénylő– kisebbekkel voltam. A férjem pedig nem volt velünk, hisz dolgozott.) Ahogy megláttam a kezét biztos voltam benne, hogy nagy a baj. Az esetet látta egy másik szülő, aki már közben elkezdte kicsit nyugtatni a fiamat. Ő mondta el, hogy ő is hiába szólt a gyerekekre, hogy nagyon sérülésveszélyes, hogy a csúszdát és az azzal együtt is használható mászókat nem csak arra használják, amire kellene. Látta, ahogy a fiam leugrik. Szegény le szeretett volna támaszkodni, hogy tompítsa az ütközést, de a bal keze kicsúszott és a csuklója enyhe fokban hátrahajlott.
Ahogy az első sokkból felocsúdtam, eszembe jutott, hogy a táskámba két fásli is van. Az egyikkel be- a másikkal felkötöttem a fiam kezét, majd „összeszedtem” a lányaimat és elindultunk a kórház felé. Közben felhívtam anyósomékat, hogyha egy mód van rá, akkor a kórháznál találkozzunk és vigyék el magukhoz a lányokat, mert a fiamat baleset érte és ezt mindenképpen látnia kell orvosnak. Persze rögtön igent mondtak. A kórháznál a két lány átültek apósomhoz, míg mi bementünk.
Nagyjából 2 órányi várakozás után végre egy orvos is ellátta a fiamat. Röntgen vizsgálat kimutatta, hogy a bal csuklója, pontosabban a kéztőcsont 3 helyen is eltört. Begipszelték, majd 16-én reggel meg is megoperálták. Már aznap délután hazaengedték. A gipszet 6 hétig kell viselje. De 3 hét múlva kezdődik az iskola. Sajnos bal kezes a gyerek.
Ez a sérülés teljesen rendbe jöhet 6 hét alatt vagy gyógytornáztatni kell majd? Hosszútávon mit fog jelenteni számára ez a sérülés? Könnyebben sérülhet majd ettől fogva? Előfordulhat, hogy frontokra érzékeny lesz? Mi lesz az iskola első heteiben – mennyire lesz meglőve azzal, hogy bal kezes és éppen az a keze van gipszben?
(2019.08.20)
A válaszát előre is köszönöm válaszát!

Szakértőnk válasza a Csuklótörés 13 éves fiú kérdésre

Kedves Kérdező! Biztosan igen, nehezebben fog indulni az iskola. De nem nagyon van ezzel mit tenni. Nyilván az iskola részéről ez megértést kap, torna alól is felmentést, de lehet azt külön le kell iratni, valahol külön igazolást kérnek az ideiglenes felmentésre. Ilyen szempontból biztosan idő míg visszarázódik az iskolába, de nagy nyomot nem fog ez hagyni. Gyógytornát az ortopédus-traumatológus ha javasol érdemes, szerintem igen. Elsajátítja a feladatokat és már otthon is tudja csinálni. Az, hogy később pl front érzékeny lesz-e, előre nem megítélhető, de lehet érzékenyebb. Viszont fiatalkorban jó kifejezetten a gyógyhajlam.

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor