Petefészek leállás

2014.07.26.
Tisztelt Doktornő/úr!
Soha nem voltak gondok a mentruációmmal, mindig pontos volt és pontosan múlt el. Kb 5hónappal ezelött maradt ki elösszőr. Egyből elmentem dokihoz, azt mondta hormonális gondom van és cisztát talált ami utána fel is szívódott, de hőhullámaim voltak és rossz volt a közérzetem. Utána lévő hónapban megjött. De azóta kimarad (3.hónapja). Voltam magánorvosnál aki azt mondta, hogy majd megjön... 2hete elmentem az sztkba, hátha fogamzásgátlóval beállíthatjuk, nem vizsgált meg, de látta az ambuláns lapjaimat, kaptam Morcolutot (vagy mit), hogy megjöjjön és Lindynette 20at. A Morcolut nem hatott. Vissza mentem tegnap, azt mondta a doki, hogy leállt a petefészek működésem. A legnagyobb tüszőm 6mm és most kellene megjönnie. Azt mondta kezdjem el szedni a fogamzásgátlót 12napig és 3naponta emeljem az adagot 1drazséval. Félek, hogy ezzel csak kárt teszek.
Az lenne a kérdésem, hogy mitől állhat le? Lehetnek szövődményei a leállásnak? Merjem szedni ilyen adagban a fogamzásgátlót? Elmenjek egy endometrológushoz?

Szakértőnk válasza a Petefészek leállás kérdésre

Kedves Levélíró!

Én nem vagyok nőgyógyász. ugyanakkor szerintem fontos volna, hogy készüljön laborvizsgálat is (a leveled alapján úgy tűnt, hogy ez eddig nem történt meg). Labor alatt hormonszint meghatározást értek. Így pontosabb képet kaphattok arról, hogy milyen eltérések vezettek a ciklus leállásához. Ezt a kivizsgálást nőgyógyász teljesen jól kézben tudja tartani, nem feltétlenül látom szükségét endokrinológiai szakvizsgálatnak.

Keress az ismeretségi körödben egy olyan számdra szimpatikus orvost, akinek a véleményére bátran mersz támaszkodni, és aki megfelelő felvilágosítást nyújt a betegségeddel kapcsolatban.

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett Dr. Szimuly Bernadett

Hasonló kérdések

Cikkek a témában

Rizikókalkulátor