barkácsolás. fúró-csavarozó
#Zöldövezet

Barkácsolók mesterfegyvere: hogyan válasszunk akkumulátoros fúró-csavarozót?

2024.06.26.
2 perces olvasási idő

Az akkumulátoros fúró-csavarozók mind a szakemberek, mind a hobbi barkácsolók nélkülözhetetlen segítője, de elmondhatjuk, hogy ma már szinte minden háztartásban megtaláljuk. Szinte minden háztartásban időnként akad fúrni való, például amikor egy képet vagy polcot szeretnénk feltenni. Sőt, a csavarozás funkció is jól jön bútorok összeszerelésénél. Csupán ár vagy márkanév alapján dönteni nem jó irány, ha egy valóban jól teljesító darabot szeretnénk.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének terméktesztje során 11 márka (Black+Decker, Bosch, Bosch Professional, DeWalt, Einhell, Lux, Makita, Parkside, Powerplus, Stanley Fatmax, Worx) 17 hazai boltokban és webshopokban megvásárolható akkumulátoros fúró-csavarozóját próbálták ki, melyből 11 sima fúró-csavarozó, 6 pedig ütvefúró-csavarozó típus. Nemzetközi szervezetekkel együttműködve végezték a gyártóktól független tesztelést az alábbi 4 fő szempont szerint:

1. Az eszközök hatékonysága

Fa és fém felületeken vizsgálták mindegyik gép fúrási és csavarozási képességét különböző méretű fúrószárakkal és csavarokkal. Ütvefúrók esetében a fúrást beton és gránit felületen is értékelték.

2. Az akkumulátor tartóssága

Azon túl, hogy mérték mennyit bír egy töltéssel az akkumulátor, s ez mennyire egyezik a gyártói adatokkal, vizsgálták azt is, mennyi ideig tart feltölteni, vagy éppen mennyire merül le használaton kívül, ha például egy hónapig hozzá sem nyúlunk. Ami viszont talán az egyik legizgalmasabb, hogy úgynevezett stressztesztnek is alávetették az akkumulátorokat. 300 cikluson keresztül töltötték fel és merítették le őket, hogy kiderüljön, mennyire bírják a terhelést hosszú távon.

3. Használhatóság

Kisebb és nagyobb kezű szakértők is értékelték, hogy mennyire gördülékeny a munka az egyes darabokkal. Így megbizonyosodhattak róla, hogy mindenkinek komfortos-e a termékek használata. Leggyakrabban azért kellett pontot levonniuk, ha az akkumulátor nehezen kezelhető volt, esetleg túl nagy és zavaró.

4. A gépek felépítése és tartóssága

Ezeknél a vizsgálatoknál kiderült, hosszú távon számíthatunk-e a termékekre. A fúró-csavarozóknak összesen 33 órányi terhelést kellett teljesíteniük. Az ütvefúró-csavarozóknak pedig még ráadás 4,5 órán át kellett az ütvefúró funkciót járatniuk meghatározott terhelés mellett. Nem mindegyik termék tartott ki a teszt végéig.

Néhány érdekesség a teszteredményekből

  • Ha kifejezetten kemény felülethez - mint például a gránit - keresünk otthoni ütvefúró-csavarozót, alaposan nézzünk körbe. A tesztelt termékek közül csak egy volt, amelyik igazán hatékonyan teljesített ezen a területen.
  • A csavarozással több gépnek is meggyűlt a baja. A nagyobb, 10x120 mm-es facsavarok jelentették a legnagyobb kihívást, például egyes Bosch, Makita és Bleck+Decker modelleknek. Mondjuk a Black+Decker BDCDC18KB-QW típus úgy általában egyik tesztelt facsavar mérettel sem boldogult igazán.
  • Ugyanazon márka termékei közül volt, amelyik kiválóan teljesített. Például a Makita DDF487RAJ fúrta a legtöbb lyukat egy töltéssel.
  • A nagy terhelést több gép sem tűrte jól. A lehetséges maximális 4450 teljesítendő ciklusból van olyan termék, amely már 2703 (Black+Decker) vagy akár 1858 (Worx) ciklusnál beadta a kulcsot.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének terméktesztjében vizsgált gépek ára 30 000 Ft és 108 000 Ft között mozgott. Az árak kapcsán fontos megjegyezni, hogy vásárlás előtt mindenképp nézzük meg, mit tartalmaz a csomag, ugyanis egyes termékek azért is lehetnek jóval olcsóbbak, mert nem tartalmazzák az akkumulátor(oka)t és a töltőt, azokat külön meg kell vásárolnunk. Szintén hozzáadnak az árhoz, ha a terméket tároló dobozzal és kiegészítőkkel árulják. A terméktesztben szereplő termékek adatlapjain egy helyen találjuk meg a gépek technikai specifikációját és a részletes teszteredményeket, melyekből kiderülnek az erősségeik és a gyengeségeik is. Így a saját preferenciáink mentén tudjuk meghozni a számunkra legmegfelelőbb döntést.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt.

(Tudatos Vásárlók Egyesülete)