#Zöldövezet

A Holdig is elérne az éves műanyag palack hulladék, ha egymás mellé tennénk

2016.06.29.
2 perces olvasási idő

Magyarországon a becslések szerint egy évben 100 millió tonna szemét keletkezik, amelynek körülbelül a 20%-a származik a háztartásoktól. A keletkezett hulladékok közül az egyik „legnépszerűbb” a műanyag vagy PET palack, amelynek lebomlási ideje közel 450 év. Évente csak hazánkban 80 millió darab műanyag palack hulladék keletkezik, melyeket ha egymás mellé tennénk, eljutnánk velük a Holdra. Elképesztő, nem igaz?

A legnagyobb veszély abban rejlik, hogy a keletkezett hulladékoknak a nagyrésze nincsen szelektíven gyűjtve. Európában a hulladék mindössze 48%-át gyűjtik szelektíven. Magyarországon még rosszabb a helyzet, itthon ugyanis az emberek 80-90%-a vallja magáról, hogy szelektíven gyűjti a hulladékot, viszont valójában csak 15%-uk szelektálja a szemetét, írja a Szelektálok.hu.

A műanyag hulladék a második legnagyobb mennyiségben keletkező hulladék típus

Ennek jelentős részét a PET palackok teszik ki. A PET palackok elleni küzdelem egyik legegyszerűbb módja, ha szelektíven gyűjtjük őket, amire a fővárosban 226 helyen van lehetőségünk, és a legtöbb fővárosi társas és lakóházban is találunk már szelektív kukákat. De a vidéki városokban is egyre több helyen találkozunk kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő szigetekkel. Ennek ellenére a 2015-ös PET palack kupán rekord mennyiségű, 35.000 műanyag palackot és üveget szedtek ki a Tiszából.

palack

A szelektív hulladékgyűjtés és a PET palackok elleni küzdelem nem csak Magyarországon, de világszerte is problémát okoz. A Csendes-óceánban két nagy sziget is található, mégpedig műanyag hulladékokból. Japán térségében található egy úgynevezett Keleti szemétfolt, Hawaii környékén pedig a Nyugati szemétfolt. A szigetek együttes teljes átmérője 2500 kilométer, ami több Magyarországnak felel meg, súlyuk körülbelül 100 millió tonna. A vízben lebegő szemétsziget vastagsága 10-30 méter is lehet.

Pedig a PET palackok elleni küzdelem tényleg nem nehéz, a Médiaunió 2016-os kampánya erre is fel szeretné hívni a figyelmet. Nem nehéz végig gondolni azt, hogy mit tudunk kezdeni a műanyag palackokkal, hogyan tudjuk tőlük megóvni a környezetünket.

Néhány tipp arra, hogyan védjük meg a műanyag palackoktól a Földet:

  • Gyűjtsd szelektíven, de mielőtt kidobod, préseld ki belőle a levegőt!
  • Hasznosítsd újra! A műanyag palackokat rengeteg módon fel lehet használni egy háztartásban.
  • Ha nem szeretnéd egyenként elvinni a szelektív hulladékgyűjtőbe, akkor gyűjtsd össze őket egy zsákba, és ha megtelik, akkor vidd el!
  • Vásárolj olyan termékeket, amelyek nem műanyag palackokban vannak árusítva!

A Médiaunió idei, Nem nehéz kampányának célja, hogy megértesse az emberekkel egyéni felelősségüket és, hogy döntéseikben szemponttá váljon a környezetvédelem.„Nem kell kibújnunk a bőrünkből, hogy a környezettudatos gondolkodásmódot beemeljük a napi gondolataink közé. A hétköznapok során kicsi, apró dolgokat kell csak egymás mellé tennünk, és ez teszi majd az egészet elfogadhatóvá”- mondta Novák Péter, az idei kampány nagykövete. A kampány során az érdeklődők további tippeket, és hasznos tanácsokat kaphatnak a nemnehez.hu weboldalon, és a kampány Nem nehéz című Facebook oldalán.

(Médiaunió)