tűzveszély
#Zöldövezet

Itt a hőség: veszélyben az erdők

2020.06.25.
1 perces olvasási idő

Sokan nem is sejtik, hogy kánikula idején az éghető vékony biomassza akár egy óra alatt képes kiszáradni. Az extrém meleg miatt az erdők is fokozott veszélyben vannak. Ez pedig fokozott óvatosságot követel azoktól is, akik a szabadban szeretnének tüzet gyújtani.

A száraz-meleg időjárási viszonyok következtében a gyep, az erdei avar és tűlevélréteg, a lehullott gallyak, ágak teljesen kiszáradnak és könnyen lángra kapnak. A nagy melegben a tüzek gyorsan terjednek és erdőben nagyon hamar koronatüzekké fejlődnek.

A gondatlanul meggyújtott vagy nem megfelelően eloltott tüzek, sok millió négyzetméter erdő, rét, nádas és benne többszázezer élőlény pusztulását okozzák.

erdőtűz

Ezen a kritikus állapoton, sajnos egy kisebb csapadék sem segít, a kánikulában egy helyi zápor után akár néhány órával is képes az erdő meggyulladni, ha nem vagyunk elég körültekintőek.

Az erdőtüzek megelőzése érdekében fokozottan ügyelj a következőkre

  • Csak akkora tüzet gyújts, amekkora feltétlenül szükséges!
  • Erdőben kötelező a kijelölt kiépített tűzrakók használata!
  • Ne gyújts tüzet, ha az idő nagyon szeles!
  • Soha ne hagyd a szabadtéri tüzet őrizetlenül!
  • Ne csak földdel vagy homokkal oltsd el a tüzet, mindig használj bőségesen vizet is hozzá!
  • Ne hagyd ott a tüzet, mielőtt megfelelően eloltottad volna!
  • Ha dohányzol, a cigarettacsikket ne dobd a földre, használj hamutartót! Ne feledd: eldobni ≤ 1 másodperc - eloltani ≥ 100 óra - helyreállítani ≥ 100 év

További információkat a biztonságos tűzrakás fortélyairól, a tűzgyújtási tilalom szabályairól, valamint a hazai és külföldi erdőtüzekről, vegetációtüzekről az alábbi oldalon találhatsz: www.erdotuz.hu

(Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Erdészeti Igazgatóság)