#Zöldövezet

Túlélőtippek fesztiválozóknak

2010.07.14.
2 perces olvasási idő

Ha ez az első fesztiválod… Igaz, minden nagyobb és jobb fesztiválnak van kemping része, amit érdemes választanod. Ha ez az első sátorozós fesztiválod, akkor add fel az összes arról szóló álmodat, hogy madárcsicsergésre és friss levegőre fogsz ébredni...

Először is nézz szembe magaddal és a tényekkel

• Fel kell majd adnod a személyes helyszükségleted egy részét
• Fel kell adnod a személyes higiéniáddal kapcsolatos elveid egy-két részét
• Órákon keresztül kell majd sorban állnod rettentően büdös vécékhez. Persze nyugodj meg, még senki nem halt meg kolerában vagy hasonlóban egy fesztivál során.
• Túl sokat fogsz költekezni, a plusz víztől kezdve a henna-tetováláson keresztül a szuvenír pólókig mindenféle felesleges dolgot fogsz venni.
• Látni fogsz embereket mindenféle kémiai anyagokkal „barátkozni” – legyenek legálisak vagy illegálisak.
• Legalább egy dagadt és öreg hippit fogsz látni meztelenkedni, vagy találkozni fogsz valaki olyannal, aki téged akar levetkőztetni.

Ha mindez számodra egy kicsit idegenül hangzik, vagy nem lennél képes mindezeket elviselni, akkor vagy szokj a gondolathoz, vagy bele se vágj a fesztiválba – de legalábbis ne az ottalvós részébe. Napijegyet is válthatsz, ráadásul az olcsóbb is!

Ha ez az első fesztiválod…

Igaz minden nagyobb és jobb fesztiválnak van kemping-része, amit érdemes választanod.

Túlélőtippek fesztiválozóknak

Ha ez az első sátorozós fesztiválod, akkor add fel az összes arról szóló álmodat, hogy madárcsicsergésre és friss levegőre fogsz ébredni. Ne feledkezz el a hálózsákról és a sátorról sem, a puszta föld kemény és hideg is egyszerre. Tartsd észben ezeket a pontokat és akkor el is felejtheted a spontaneitás által okozott stresszt.

• Érkezz korán, hogy a legjobb helyen verhesd fel a sátradat!

• Olyan helyre verd a sátradat, ahol később és akár sötétben is megismered azt a több ezer másik sátor között.
• Válaszd ezt a helyet a lehető legmesszebbre a vécéktől, ugyanis nem sokáig lesznek oly

an tiszták, mint az első nap elején.

Légy felkészülve mindenre! Lehet majd forróság, napsütés, szárazság, hideg, esőzés… Gondolj csak napjaink kiszámíthatatlan és szeszélyes időjárására. Nem valószínű, hogy lesznek ott bankautomaták, tehát készülj fel annyi készpénzzel, amennyit nem sajnálsz elkölteni, mert előfordulhat, hogy már az első nap v

égére elherdálod az egészet.

Hagyj otthon minden feleslegeset! Ne vigyél magaddal több dolgot, mint amennyire szükséged van, és sose hagyj a sátradban olyan dolgokat, amiért fájna a szíved. Az értékes dolgokat, mint a pénzt, és az igazolványodat tartsd magadnál.

Vigyél magaddal olcsó kamerát! Természetes, hogy meg akarod majd örökíteni az eseményeket. De biztosan nem szeretnél egy nehéz és drága masinát a nyakadban hordozni. Ráadásul, ha lerakod valahova, akkor ott láttad utoljára, az is biztos. Tehát ahelyett vigyél magaddal egy olcsó, zsebbe is elférő kamerát, még jobb, ha egyszer használatos, eldobható Kodak gépet. Ez roppant olcsó és még az élményeket is megörökítheted.

Mondj nemet! Drogok vannak mindenhol – és rendőrök is. A fesztiválok ilyen s

zempontból nagyon is veszélyesek, és így a hatóságok a dílereket is elkaphatják. De nem is csak a jogi következményekre gond

olj – semmiképpen ne mondj igent a drogokra!

Figyelj az alkoholra! Szinte mindenféle alkoholt lehet majd kapni. Hivatalosan nem szolgálják ki a 18 év alattiakat, ám sajnos ezt a szabályt a legtöbb helyen nem tartják be. A lényeg az, hogy ha nem vagy hozzászokva az italhoz, akkor a keveréstől könnyen berúghatsz.

Ráadásul ez sok veszélyes helyzethez vezethet, akár egy idegenhez, aki kihasználhatja az alkalmat, de a durva másnaposság sem kellemes. Szóval, ha ez egy fejrázós fesztivál, akkor inkább tartsd tisztán a fejedet, hidd el, jobban jársz!

Ügyelj a biztonságra!


• Tartsd a kapcsolatot a barátaiddal telefonon, mindig maradjatok együtt, ha pedig kisebb csoportokra válnátok, akkor is beszéljétek meg, hogy hol és mikor találkoztok.
• Sose legyél egyedül, főleg ha már sötét van.
• Ügyelj arra, hogy mennyit és mit iszol, illetve arra, hogy kitől fogadsz el italt. A palackokat a fesztiválokon mindig újratöltik, hogy ne menjen kárba. És mindegy, hogy milyen barátságos is, sose fogadj el italt idegentől!

Gy.A.