urológia
#Testi problémák

Hogy ne legyenek urológiai gondjaid

2009.10.09.
2 perces olvasási idő

Az egészségügyi probléma megelőzése legalább annyira fontos, mint a meglévő betegség kezelése. Igaz ez az urológiai bajokra is. Az úgynevezett egészségprogramok egy része ezt kívánja segíteni. Hogyan működik és milyen célokkal egy ilyen urológiai egészségprogram? (x)

Egyre gyakoribb jelenség, hogy társadalmi szerepvállalás keretében egy-egy gyógyszercég karolja fel, vagy indítja el az egészségprogramokat. Hogy jobban megértsétek a (rendszerint betegség típusokra specializálódott) programok működését, egy konkrét egészségprogramot veszünk alapul - a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszercég 1998 óta működő Urológiai Programját.

A magyarországi gyógyszergyárak közül, a legnagyobb százalékban magyar részvényesek tulajdonában lévő gyógyszercég által indított Urológiai Program középpontjában a tájékoztatás áll. Az urológiai témakörrel kapcsolatos informálás elsődleges célja, hogy a férfiak 50 éves korukon túl is jó közérzetű, teljes életet élhessenek.

Persze itt felmerülhet bennetek a kérdés: miként kapcsolódik a ti korosztályotok jelenéhez egy ilyen urológiai program? Hol van még az 50-en túli élet?

A válasz kézenfekvő: egyfelől minél többet tudtok a bajok forrásáról vagy az árulkodó jelekről, annál könnyebben ismeritek fel időben majd a problémát, s ezáltal meg tudjátok előzni a későbbi megbetegedéseket; másfelől talán jobban megértitek, hogy milyen problémával küzd az idősebb generáció a családotokban.

Tehát óckodással leszámolni! Mert bár a téma kényes és talán távolinak tűnő, mégis a ti javatokat szolgálja, hogy tájékozottak legyetek.

Hogyan segít az urológiai program?

Dióhéjban az urológiáról
Na, de mivel is foglalkozik az urológia? A gyakori tévhittel ellentétben az urológia nem kizárólag a fiúk, férfiak "felségterülete". A tisztán látás végett: az urológiához tartoznak a prosztata, herék, mellékherék, ondóvezeték, ondóhólyag, hímvessző megbetegedésein túl a vesével, vesevezetékkel, húgyhólyaggal, húgycsővel kapcsolatos problémák is, legyen az sebészeti úton gyógyítható vagy daganatos jellegű.

A Richter mindenekelőtt a megelőzésre, azaz a prevencióra helyezi a hangsúlyt. A legfontosabb célja a programnak: az egészségtudatos gondolkodás kialakítása, az ismeretek bővítése és a még nem diagnosztizált urológiai bajok kiszűrése a betegeknél. Ez utóbbi miatt vesz részt a Richter urológiai ellenőrző vizsgálatok szervezésében és lebonyolításában is.

Mindemellett tájékoztató munka is zajlik: különböző csatornákon (többek között website-okon) szöveges és audiovizuális anyagok segítségével igyekeznek felhívni a figyelmet a legfontosabb veszélyekre, betegségekkel kapcsolatos tudnivalókra, illetve életmódtanácsokkal szolgálnak. És nemcsak a férfiak számára!

A nők nagyon fontos szerepet töltenek be a család életében, ha megelőzésről vagy a betegség felismeréséről van szó. Nem meglepő: (sajnos) gyakran a férfi nem akar tudomást venni a problémáról, ilyen esetekben nem árt, ha a mellette álló nő is tisztában van az árulkodó jelekkel és segítségére lehet párjának.

Továbbképzések, konferenciákVizelet problémák

A másik oldal -azaz a diagnózist biztosító orvos szakmai háttér- legalább olyan fontos, mint az, hogy mennyire felkészült, tájékozott a beteg.

Ahhoz, hogy a szűrések, kezelések a lehető legeredményesebbek legyenek, megfelelő szakképzettségű orvosi, egészségügyi ellátó háttér is kell. Épp ezért a Richter az urológus szakorvosokat, s a más szakterületen dolgozó, urológia iránt érdeklődő orvosokat is támogatja. Mit jelent ez? Részt vesz továbbképzések, illetve olyan szakmai konferenciák szervezésében, melyek kifejezetten erre a témára koncentrálnak, s ahol hasznos, új információkhoz juthatnak a szakemberek.

A szálak összeérnek

Az urológusok szakmai tudásának gyarapításával és a tájékozottabb, egészségükre jobban ügyelő férfiak számának növelése által remélhetően egyre kevesebb urológiai betegséggel küzdő és nem megfelelő kezelésben részesülő férfi lesz hazánkban.

Az urológiai problémák előfordulási gyakorisága a kor előrehaladtával nő, a megelőzést azonban nem lehet elég korán kezdeni. Ne halogasd. Ez a könnyebb út.

(KamaszPanasz)