tini. túlsúly
#Táplálkozás

Amikor több vagy a soknál (2. rész) Mit tudsz tenni?

2009.10.11.
4 perces olvasási idő

Nem könnyű a kamaszélet, mondják ezt rengetegen. Kamaszkorban minden változik körülöttünk. Talán ekkor lehet a legaktuálisabb az a mondat, hogy „állítsátok meg a Földet, ki akarok szállni”. Nyilvánvaló ebben a korszakban a rengeteg hangulatingadozás. Viszont, ha plusz kilókkal, túlsúllyal küzdünk ezek a hangulatingadozások sokkal nagyobbak és hosszabbak tudnak.

(Az első rész folytatása.)

Csatlakozni egy iskolán kívüli tevékenységhez remek ötlet. Megnézni, hogy milyen sportolási lehetőségek adódnak, mi megy a könyvtárban, vagy van e valami közös megmozdulás. Ez kitűnő módja annak, hogy te is részese legyél egy csapatnak, ahol talán új barátságokat is köthetsz.

Nem vagy az egyedüli...

Nyugi, mindenki szégyenlős és gátlásokkal küzd, mikor valami egészen új dologba fog bele. Amikor te is elkezdesz valami egészen újat, keress magadnak barátokat, akikkel együtt szórakozhattok és megoszthatják félelemiteket. De ha mégse találnál, akkor sem szabad, hogy elkeseredettnek érezd magad.

Az igazi barát segít

„A barátom túlsúlyos és elmentünk egyszer a boltba. Ahol az eladó eléggé durván bánt vele, mivel nem volt ruha az ő méretére. Ekkor én kiálltam a barátom mellett. Nem értem miért vagyunk még itt. Miért nem megyünk valahova oda, ahol jobb ruhák vannak olcsóbban! Ekkor az eladó elvörösödött, mi pedig szépen kisétáltunk a boltból!” – Emily 15.túlsúly

Amikor a barátokról van szó, építs ki egy-két igazán erős kapcsolatot. Olyan barátokat, akik ténylegesen segítenek neked, és kiállnak melletted jóban és rosszban egyaránt. Egy valódi igaz barátokból álló támogatásrendszer segíthet túllépni a gúnyos megjegyzéseken és a téged ért valótlan kritikákon.

Ha a családoddal is gondod van

De mi van, ha barátaid vagy a családod egyáltalán nem ért meg? Ha nyomottnak vagy meg nem értettnek érzed magad, finoman közöld a barátaiddal vagy a családoddal, hogy mit is érzel valójában. Mond el nekik, hogy nem segít, ha valakivel összehasonlítanak, vagy nem szereted, ha táplálkozási tanácsokat adnak neked. Engedd meg nekik, hogy tudják mi az, amit kedvelsz, és mi az, amitől teljesen padlót fogsz. Hidd el az eredmény meglepő lesz!

Ha nem érzed jól magad beszélj a barátaiddal. Azonban ha ez nem megy, írd le, hogy hogyan hatnak rád az általuk tett megjegyzések! Például, ha valaki azt mondja, hogy kövér vagy, te írd le, hogy nem vagyok az a filigrán alkat, és nem is vagyok teljesen megelégedve a súlyommal, de egy nagyon izgalmas, és jó fej ember vagyok.

Nehéz, de időnként szükséges

Sokszor figyelmen kívül hagyni a sértő és bántó megjegyzéseket a legjobb megközelítés. De lehetséges, hogy téged ez nagyon a padlóra küld. Ilyenkor próbálj pozitív dolgokat mondani magadnak. Emlékezz a jóra és hagyd magad mögött a gúnyos megjegyzéseket.

Mondj magadnak pozitív dolgokat, tulajdonságokat és ne nézz szembe azzal, aki téged kicsúfolt, vagy megszégyenített.

Az indulatok nem segítenek

Ha sértettnek érzed magad, ne engedd, hogy ez átalakuljon haraggá. Azzal, hogy átalakítod haraggá és visszavágsz a sértések csak durvábbak lehetnek és ezzel neked lesz rosszabb. Visszafogni magad sokkal okosabb dolog, így erősebbnek érezheted magad és kontrollálhatónak.

Ha úgy érzed, nem tudsz felállni a padlóról, akkor igénybe vehetsz egy minimális segítséget. Beszélj az iskolai tanácsadóval, a szüleiddel, egy edzővel, vallási vezetővel vagy bárkivel, akiben megbízol. Ők meg fogják mondani, hogy pontosan mit is tegyél, és azáltal, hogy beszélsz velük másoknak is lesz egy minimális képe arról, hogy te min mész keresztül.

Énkép

Pár túlsúlyos embernek remek önbizalma van. Tisztában van a hibáival, gondjaival, de ugyanakkor tud büszke is lenni magára. De sajnos a legtöbb súlyproblémákkal küzdő embernek komoly önbecsülési problémája van. Különösen akkor, ha mások épp a súlya miatt bántják.

Az a sok idő, amelyet fogyókúrával töltesz el, gyakran komoly problémákhoz vezethet. A rengeteg módszer és ezeknek a sikertelensége különösképpen rombolhatja az énképedet. Ez komoly negatív önkritikához és a barátok és családtagok rossz kritikáinak elfogadásához vezethet.

Amikor negatív gondolataid vannak és folyton a saját súlyproblémádon agyalsz, nos, akkor ezek a negatív érzelmek könnyen átterjedhetnek az élet más területeire is. Könnyen alacsony önbecsülést eredményezhetnek. És a negatív gondolkodás miatt lesznek dolgokat, amelyeket nem tudsz majd véghezvinni. Például ha azt mondod, hogy én ezt nem tudom megcsinálni vagy én már mindig kövér leszek. Ezek a dolgok tovább nehezíthetik a súlyvesztést. Ezért fontos, hogy felismerjük a negatív szemléletünket és változtassunk azon! Ez az első lépés, a súlyvesztés érdekében!

Sokszor ezek a nehéz dolgok, és a túlzott odafigyelés az étkezésünkre okozza, hogy végülis többet eszünk, mint előtte. De ez az-az út, amelyen ha elindulsz, egy egészségesebb életet fogsz élni.

Mit csinálj?

Először is szeresd önmagad. Ha egy kicsit rosszabbul érzed magad, vagy ingerült vagy, ülj le és gondolkodj el. Gondolj azokra a dolgokra, amelyeket nagyszerűen csinálsz!

Egy másik mód, hogy fellendítsd az önbecsülésedet, hogy apró célokat tűzöl ki magad elé. Például, ha fogyni akarsz, akkor a szokásaidon változtatsz, nem pedig egyből 10 kg mínuszra gondolsz. Tűzd ki a célt, ellenőrizd magad, majd értékeld. Például ha fogyni készülsz, egyél először hetente egyszer egészséges kaját. Apró célok, de hidd el sokat fog segíteni!

Egy másik megoldás, ha keresel valakit, aki igazán megért téged. Elmondod neki a problémádat és azt is, hogy milyen segítséget vársz tőle. Még akkor is, ha az csak a meghallgatásba és a megértésbe kimerül.

Az orvos segítségénének igénybevétele szintén jó megoldás lehet. Beszélj a szüleiddel, hogy vigyenek el egy orvoshoz, aki majd különféle tanácsokkal lát el téged. Ő majd megmondja, hogy igazából mi az, amit te el tudsz végezni, mit ehetsz és mit nem! Talán elküld majd egy táplálkozási szakértőhöz is. De ha nem akarsz orvoshoz menni, az iskolai védőnő is egy tökéletes választás. Hiszen ő is hasznos tanácsokat fog adni, hogy hogyan vedd át az irányítást a tested fölött.

Depresszió

Amikor elvész a bizalom és levertnek érezzük magunkat, a súlyvesztés még gyötrelmesebb és erőteljesebb feladat lehet. Ilyen állapotban szinte lehetetlen a fogyás. Ezért ez mint egy ördögi kerék működik. Levertek, mert nem fogynak, és azért nem fogynak, mert levertek.

Ha depressziósnak érzed magad fontos, hogy beszélj egy felnőttel, akiben megbízol. Szüleid, családtag, vallási vezető vagy egy orvos. És azt is mond el nekik, ha gyakran gondolsz az önkínzásra, vagy az öngyilkosságra. Ők majd hasznos tanácsokkal látnak el! Fordulj hozzájuk bizalommal!

Kétség nem fér hozzá túlsúlyosnak lenni nem egyszerű dolog. De ezeket az utakat járva talán sikerülhet elérned a célod. Tudatában lenni az érzéseidnek, pozitívan gondolkodni, keresni barátokat felnőtteket akik támogatnak. Ez azt fogja eredményezni, hogy jobban érezd magad, ez pedig segíthet abban, hogy ténylegesen lefogyj!

(Cs.B.)