Főoldal / TÁPLÁLKOZÁS / Éhezés nélkül is lehetsz bombázó!
  2010-08-14

Éhezés nélkül is lehetsz bombázó!

Kate Moss? Nem. Cameron Diaz? Nem. Várjunk csak, ki is az a csaj a Jóbarátokban? Jennifer Aniston. Megvan, ő az. Úgy akarok kinézni, mint ő. – gondolta Dóra.

Dóra ezek után a mai alkalommal hosszasan megnézte magát a tükörben, mielőtt lement a konyhába a vacsoraasztalhoz. Az anyukája a kedvenc fogását készítette – steaket sült krumplival –, de ma este Dóra nem evett. Nem akart ennyi kalóriát elfogyasztani. Még hosszú út áll előtte, hogy úgy nézzen ki, mint Jennifer Aniston.

- hirdetések -

„Öööö. Tényleg nem vagyok éhes anya. Inkább egy kis salátát ennék ma este.” Az édesanyja rátette a kezét a homlokára, hogy megnézze nincs-e láza. „Jól vagy kicsim? Még sosem volt olyan, hogy ne kértél volna steaket.”

Dóra gyorsan megette a salátát, majd felszaladt a szobájába. „Soha többet nem eszek steaket.” – fogadta meg. „Mostantól soha többet nem eszek. Egyszer sem.”

A boldogság a vékonysággal jár?

A testkép – amely mindünknek van – elég fontos a tinédzsereknél, főképp a tini lányoknál. Mindig vékony, csinos modellek képeihez hasonlítjuk magunkat, a testünket. Míg pár lány teljesen elégedett az alakjával, a legtöbbjük nem. Szerencsétlenségünkre sokan állítják, hogy csak vékony testtel lehetünk boldogok, népszerűek, illetve csak így fognak ránk ragadni a pasik. Természetesen ez nem igaz.

Teljesen rendben vagy, hogy a lehető legjobban szeretnél kinézni. Sok tini próbálja egészséges úton-módon formálni a testét. Sportolnak, egészségesebben esznek – például a krumplit, mint köretet, répára cserélik. Ez is nagy lépés. Emellett sajnos rengetegen saját magukra károsan próbálnak változtatni, ezek vezetnek a nagyon egészségtelen dolgokhoz. Anorexia, bulémia, egyéb étkezési rendellenességek – ezek egyre gyakoribbak a tinik körében.

A média erőteljes hatása

Melinda 17 éves, majdnem 2 évig volt anorexiás és bulémiás – mígnem megfelelő segítséget kapott. „Sokat ettem. De amint befejeztem az evést, rohantam a fürdőszobába, és az egészet kihánytam. Ez igazán megnyugtatott” – mondja.

Melinda emlékszik, hogy a TV és a magazinok mennyire befolyásolták őt az önkép alkotásánál. „A média játszott talán a legnagyobb szerepet a betegségem kialakulásában. Mindig csontvékony modelleket mutatnak, és ez igazán kiborítja azokat a lányokat – még az idősebbeket is –, akiknek nincsen olyan gyönyörű lábuk, vagy vékony derekuk, mint ezeknek a modelleknek.

Miután Melinda belátta, hogy tényleg beteg, a barátainak is elmondta, akik segítettek neki és rávették, hogy kérjen segítséget. Most sokkal egészségesebb és aktívabb életet él – és ennek meg is van az eredménye. „A barátaim megértettek, támogattak és segítettek nekem keresztülmenni ezen az egészen” – meséli. „Mára már sokkal boldogabb vagyok, és szeretem magamat.”

Máshogy is lehet ezt csinálni!

A tinik, akik egészséges módon próbálják megváltoztatni a testüket, sokkal boldogabbak és csinosabbak, mint éhező társaik. „Nem baj, ha meg akarsz változni. A lényeg csak az, hogy ezt ne éhezéssel, vagy hánytatással érd el. Változtass az étkezési szokásaidon, mozogj – ez nem csak duma, tényleg be fog jönni, és ezáltal a súlyod is csökkenni fog.

Mindenkinek észben kell tartania egy igen fontos dolgot – senki sem tökéletes – még a modellek sem. És még fontosabb, hogy a vékonyság nem garantálja a boldogságot. A boldogság belülről fakad.

(Gy.A)