kinézet
#Táplálkozás

Éhezés nélkül is lehetsz bombázó!

2010.08.14.
2 perces olvasási idő

Kate Moss? Nem. Cameron Diaz? Nem. Várjunk csak, ki is az a csaj a Jóbarátokban? Jennifer Aniston. Megvan, ő az. Úgy akarok kinézni, mint ő. – gondolta Dóra.

Dóra ezek után a mai alkalommal hosszasan megnézte magát a tükörben, mielőtt lement a konyhába a vacsoraasztalhoz. Az anyukája a kedvenc fogását készítette – steaket sült krumplival –, de ma este Dóra nem evett. Nem akart ennyi kalóriát elfogyasztani. Még hosszú út áll előtte, hogy úgy nézzen ki, mint Jennifer Aniston.

„Öööö. Tényleg nem vagyok éhes anya. Inkább egy kis salátát ennék ma este.” Az édesanyja rátette a kezét a homlokára, hogy megnézze nincs-e láza. „Jól vagy kicsim? Még sosem volt olyan, hogy ne kértél volna steaket.”

Dóra gyorsan megette a salátát, majd felszaladt a szobájába. „Soha többet nem eszek steaket.” – fogadta meg. „Mostantól soha többet nem eszek. Egyszer sem.”éhezés

A boldogság a vékonysággal jár?

A testkép – amely mindünknek van – elég fontos a tinédzsereknél, főképp a tini lányoknál. Mindig vékony, csinos modellek képeihez hasonlítjuk magunkat, a testünket. Míg pár lány teljesen elégedett az alakjával, a legtöbbjük nem. Szerencsétlenségünkre sokan állítják, hogy csak vékony testtel lehetünk boldogok, népszerűek, illetve csak így fognak ránk ragadni a pasik. Természetesen ez nem igaz.

Teljesen rendben vagy, hogy a lehető legjobban szeretnél kinézni. Sok tini próbálja egészséges úton-módon formálni a testét. Sportolnak, egészségesebben esznek – például a krumplit, mint köretet, répára cserélik. Ez is nagy lépés. Emellett sajnos rengetegen saját magukra károsan próbálnak változtatni, ezek vezetnek a nagyon egészségtelen dolgokhoz. Anorexia, bulémia, egyéb étkezési rendellenességek – ezek egyre gyakoribbak a tinik körében.

A média erőteljes hatása

Melinda 17 éves, majdnem 2 évig volt anorexiás és bulémiás – mígnem megfelelő segítséget kapott. „Sokat ettem. De amint befejeztem az evést, rohantam a fürdőszobába, és az egészet kihánytam. Ez igazán megnyugtatott” – mondja.

Melinda emlékszik, hogy a TV és a magazinok mennyire befolyásolták őt az önkép alkotásánál. „A média játszott talán a legnagyobb szerepet a betegségem kialakulásában. Mindig csontvékony modelleket mutatnak, és ez igazán kiborítja azokat a lányokat – még az idősebbeket is –, akiknek nincsen olyan gyönyörű lábuk, vagy vékony derekuk, mint ezeknek a modelleknek.

Miután Melinda belátta, hogy tényleg beteg, a barátainak is elmondta, akik segítettek neki és rávették, hogy kérjen segítséget. Most sokkal egészségesebb és aktívabb életet él – és ennek meg is van az eredménye. „A barátaim megértettek, támogattak és segítettek nekem keresztülmenni ezen az egészen” – meséli. „Mára már sokkal boldogabb vagyok, és szeretem magamat.”

Máshogy is lehet ezt csinálni!

A tinik, akik egészséges módon próbálják megváltoztatni a testüket, sokkal boldogabbak és csinosabbak, mint éhező társaik. „Nem baj, ha meg akarsz változni. A lényeg csak az, hogy ezt ne éhezéssel, vagy hánytatással érd el. Változtass az étkezési szokásaidon, mozogj – ez nem csak duma, tényleg be fog jönni, és ezáltal a súlyod is csökkenni fog.

Mindenkinek észben kell tartania egy igen fontos dolgot – senki sem tökéletes – még a modellek sem. És még fontosabb, hogy a vékonyság nem garantálja a boldogságot. A boldogság belülről fakad.

(Gy.A)