paleolit diéta
#Táplálkozás

10 dolog, amire megtanít a paleo

2015.04.23.
2 perces olvasási idő

Paleolit étrend: vannak, akik nagyon támogatják, s akadnak ellenzői is. Az igazság az, hogy olyan szabályai is vannak, amiket annak is érdemes megfogadnia, aki sosem vágna bele egy paleo diétába.

Nagyon sok ember azért tartózkodik a paleo diétától, mert nem fogyaszt húst, márpedig a paleo diéta nagy hangsúlyt fektet a húsevésre. Sokan az egészet úgy képzelik el, mintha barlanglakó ősemberekké kellene változniuk, pedig ez azért túlzás.

Utálod a paleót? Esetleg nem ismered? Olvasd el az alábbi 10 szabályt, ami örökre megváltoztathatja az étkezési- és mozgási szokásaidat.

Étkezz úgy, mint a déd- (vagy az ük) nagyszüleid!

Mivel ősemberként elképzelni magadat egy kissé sok lenne, gondolj inkább a felmenőidre és arra, hogy ők milyen ételeket fogyaszthattak. Kulcsmondat: szabadulj meg a kényelmes, modernkori, csomagolt kajáktól! Szó szerint: nézz be az éléskamrádba, a hűtődbe, a konyhádba, még az íróasztalodat is ellenőrizd, és dobj ki mindent, aminek csomagolása van. Ha kicsit idegeskedsz emiatt, csak tedd félre ezeket két hétre. Ha még utána is akarod majd, ott lesz.

Kevesebb cukor

Az őskőkorszakban a finomított cukor nem létező dolog volt, és elég nehéz volt egyáltalán bármilyen édes dologhoz hozzájutni. A legtöbb embernek ez a rész a legnehezebb, mert az ízlelőbimbóink hozzá vannak szokva, hogy folyamatosan a cukor után epedezzenek. Mindenkinek más a tűrőképessége: lehet, hogy te teljesen le tudsz majd szokni, vagy ha nem, akkor mértékkel használhatsz szárított gyümölcsöt, vagy természetes édesítőszert, mint például a sztívia (bár ez nem éppen paleo étel).

30 napig kerüld a tejtermékeket!

Ha rendszeresen fogyasztasz valamilyen tejterméket, akkor próbaképpen fokozatosan vond ki a napi étrendedből, majd a teljes leállást követően, 30 nap után illeszd vissza ezeket. Ha kellemetlen tüneteket veszel észre, miután újra fogyasztani kezded a tejféléket, nem érzed jól magad, akkor remek okot szereztél rá, hogy kihagyd ezeket az étrendedből. A tejtermékek egy olyan ételcsoportot takarnak, amiről a vegánok és a paleo étrend követői is egyformán vélekednek: gyulladáskeltőnek tartják őket. Tegyél egy próbát és figyelj a tested jelzéseire.

Próbálj 30 napig gabonamentesen élni!

Ugyanaz a tanács, mint az előbb. Ez tényleg megváltoztathatja az életed. Annyira elszokhatsz a gabonától, hogy amikor hébe-hóba mégis fogyasztasz egy kevesed, rá fogsz jönni, miért tartod magad távol tőle az időd 90 százalékában.

Ne számold a kalóriákat!

paleo

Például egy 100 kalóriás csomag keksz akkor is keksz. Ha az étel minőségére, nem a mennyiségére koncentrálsz, sokkal szórakoztatóbb lesz az egészséges lét. Ráadásul be is válik.

Nem tudod ledolgozni a rossz étrendet

Gyakran hiszik azt az emberek, hogy elég, ha csak mondjuk egy órával többet edzenek, hogy ledolgozzák, „elégessék” a sütiket. Sajnálatos módon a dolog nem így működik: az egészséges fogyás körülbelül 80%-ban múlik az étrenden, és 20%-ban a testmozgáson. A paleo diéta nagy hangsúlyt fektet az étrendre – ezért indul be gyorsan a fogyás a paleózók körében.

Ne félj a zsírtól!

Biztos, hogy nem voltak zsírmentes muffinok az őskorban. Szóval mi a teendő? Próbálj meg több avokádót és kókuszt használni az ételeidben. Az egészséges zsír laktató és tápláló! A transzzsírok jelentik a problémát.

Egyél minél több zöldséget!

Nos, valójában az őskőkorszakban az emberek nagyrészt növényeket ettek. És nem meglepő módon ennek az előnyei vitán felül állnak. A napi többszöri zöldségfogyasztás az a pont, amelyet minden diéta hangsúlyoz.

Élvezd mértékkel az édességet!

Gondolj bele: az őskőkorszakban, amikor a gyümölcs egy fán érett, egy klánon belül mindenki megosztotta a másikkal a termést. Még akár 50 éve is; a desszertek és egyéb édességek közel sem voltak annyira elterjedtek, mint manapság. Kezeld az édességet egyfajta jutalomként! A barátok szülinapja, érettségi összejövetelek, nehéz napok – nem kell mindnek egy szelet süteménnyel végződnie!

Mozogj!

Nem kell megijedni, nem előfeltétele a paleo étrendnek, hogy rögtön sportversenyre nevezz be. Legyen akár jóga, futás vagy súlyemelés, a testmozgás segít az emésztésben, a kedélyállapotodon, és a súlyproblémákon. Bármi megfelel; a lényeg, hogy csinálj valamit!

B.ZS.

Kapcsolódó címkék

evés