izom
#Táplálkozás

6 étel a kockahasért

2016.05.01.
2 perces olvasási idő

Megállás nélkül minden idődet az edzőteremben töltöd, folyamatos felülésekkel és lábemelésekkel, de még mindig semmi? Még egy kis kocka sincs a hasadon? Demotiváló lehet, tudom.

A mondás, miszerint a kockahas a konyhában jön létre, közhelyesen hangozhat mindannyiunk számára, de ettől függetlenül igaz. Lényegtelen, mennyire erős a hasizmod, senki sem fogja látni, ha a zsírréteg eltakarja. Annak érdekében, hogy eltávolítsd a testedről ezt a nem kívánt plusz réteget, nemcsak a gyors és egészségtelen kajákról kell lemondanod, hanem be kell építened a táplálkozásodba olyan tápanyagokat, melyek segítségével felgyorsulnak az anyagcsere folyamatok a testedben, és gyorsabban szabadulsz meg a zsírtól.

Most lássuk, mely ételeket érdemes választanod, ha lapos hasat szeretnél

1. Paprika

Még akkor is, ha helyesen táplálkozol és rendszeresen edzel, lehetnek dolgok, melyek megakadályoznak abban, hogy látszódjanak a kockáid. Amikor stresszelsz, a tested elkezd kortizolt pumpálni, amely arra ösztönzi a szervezetedet, hogy a zsírt a hasfalad köré raktározza. A jó hír viszont az, hogy a C-vitaminban gazdag zöldségek, mint például a brokkoli, paprika és a kelbimbó segíthetnek az állapotodon. Nyilvánvalóan felmerülhet benned a kérdés, hogyan segíthet ez rajtam? Egy német kutatás szerint a tápanyag bevitel csökkentheti a stressz hormonok fejlődését, ezzel meggátolva, hogy rossz helyre rakódjanak le a zsírpárnák.

2. Tojás

Ez a kedvenc reggeli alapanyagom. Egy kolin nevezetű anyagot tartalmaz, amely felgyorsítja a metabolizmust és segíthet kikapcsolni azokat a géneket, melyek a hastájékra való zsírraktározásért felelősek. Egy kutatás azt is kimutatta, hogy ha magas szénhidráttartalmú ételek helyett, mint például egy zsemle, tojást fogyasztasz, az segíthet a fogyásban.

3. Banán

A felpuffadt has, legyen az bármilyen kidolgozott, esetenként pocakosnak mutathat. Küzdj a bélgázok ellen a banánnal. Egy kutatás kimutatta, hogy azok a nők, akik naponta kétszer banánt ettek az étkezésük előtt, 60 nap leforgása alatt 50%-kal kevesebb haspuffadást észleltek. Ez a gyümölcs nem csak erre jó, ugyanis számos jótékony hatása mellett még káliumot is tartalmaz.

4. Tej és joghurt

A kalcium és D-vitamin jelentősen csökkenti a hasi zsír kialakulását és a lipidek felszívódását. Egy 6 étel a kockahasértkutatás során az alanyok napi kalória mennyiségét 500-zal csökkentették, emellett a résztvevők D-vitamint és 600 mg kalciumot kaptak. A 12 hetes kísérlet végére 2.6%-kal csökkent a teljes testzsírszázalék és 60 dkg-al a hasi zsír tömege. Alacsony zsírtartalmú, D-vitaminnal dúsított tejtermékek fogyasztásával hasonló eredményt érhetsz el Te is!

5. Zöld tea

A zöld tea fogyasztásával sokkal hasznosabbá teheted az edzőteremben eltöltött idődet, ugyanis egy kutatás kimutatta, hogy akik 4-5 csésze zöld teát megisznak naponta, és legalább 25 percet mozognak, több haskörnyéki zsírtól tudnak megszabadulni. Mi teszi az egyszerű zöldteát ilyen csodafőzetté? Az, hogy rendkívül gazdag antioxidánsokban. Nem vagy tea-rajongó? Semmi gond, egyél helyette körtét, az is bőséges antioxidáns forrásnak bizonyul.

6. Sovány baromfihús

Küzdj a pocakod ellen úgy, hogy sovány baromfihúst, azaz pulykát vagy csirkét eszel minden egyes nap! Egy kutatás kimutatta, hogy a fehérje nem csak segít kevesebbet enni, de magas termogenikus hatása is van. Mindez magyarul annyit jelent, hogy a tested azonnal elégeti egy részét, annak az ételnek, melyet megeszel. A protein az étkezés utáni kalóriaégetést is mintegy 35%-al felgyorsítja. A legjobb hatás érdekében a profik és szakértők testsúly kilogrammonként 0,8g fehérjét ajánlanak naponta.

(KamaszPanasz - GY.P.F.)