fogyókúra
#Táplálkozás

Mítosz vagy valóság: a grapefruit fogyaszt?

2015.11.09.
1 perces olvasási idő

Hát nem volna kiváló, ha lennének kalóriaégető ételek? Sokan gondolják, hogy a grapefruit is ezek közé tartozik. Sőt, vannak olyan szakértők, akik nem csak, hogy helyeslik a friss grapefruit nagy mennyiségű fogyasztását, hanem emellett grapefruit tabletta alkalmazását is ajánlják, amely a grapefruitból kivont naringin nevezetű anyagot tartalmazza. De vajon mi az igazság?

A grapefruit-diéta gyorsító hatásai sajnos csak félig igazak

Bár azok, akik ezt a gyümölcsöt fogyasztották diétájuk során, valóban többet fogytak, mint a kontrollcsoport, az így keletkezett súlyvesztés viszont minimális volt. Egy amerikai kutatás során a résztvevők naponta háromszor, minden étkezés előtt elfogyasztottak egy félbevágott grapefruitot, és valóban több kalóriát vesztettek, mint akik placebo tablettát kaptak. Nos, a kísérlet több mint 12 hétig tartott, és a grapefruit diétán lévők nem fogytak többet 1 kilogrammnál.

Ráadásul a metabolikus szindrómában szenvedők - a testük valamilyen ok miatt rezisztens volt az inzulin hatására - kevesebbet fogytak, amikor grapefruit és grapefruit tablettát kellet enniük, mint amikor placebo tablettát kaptak.

Kisebb kalóriabevitel

A szakemberek megállapították, hogy a grapefruitnak ugyan van súlycsökkentő hatása, de a gyümölcs többszörös elemzése után se jöttek rá, hogy mi is az. Más szakemberek szerint az egész csak mítosz, amely a komolyan diétázó emberek reményéből fakad.

Az igazság az, hogy vannak olyan ételek, amelyek segítik a fogyást, de semmilyen étel vagy ételszármazék nem képes önmagában kalóriát égetni, vagy a testtömeget csökkenteni. Amikor valaki súlycsökkenést tapasztal rendszeres grapefruit fogyasztás közben, az valószínűleg amiatt történik, mert egy magasabb kalóriatartalmú étel helyett fogyasztja ezt a gyümölcsöt.

Termikus hatás

Egy másik elképzelés szerint a fogyás a grapefruit termikus hatásával magyarázható. Ha egy gyümölcs termikus hatásokkal rendelkezik, akkor csökkenti a bevitt energia elhasználásának az idejét. Ez azonban függ az étel méretétől, a fogyasztó életmódjától, korától illetve attól, hogyan reagál az inzulinra.

Az utóbbi állítást alátámasztó kísérletben 352 túlsúlyos férfi és nő vett részt, de nem sikerült lefogyniuk a grapefruit tabletták és a gyümölcs segítségével sem.

Gyógyszerkölcsönhatás

Ha úgy döntesz, hogy több grapefruitot akarsz enni, mint eddig, figyelj arra, hogy milyen gyógyszereket szedsz, mert a gyümölcsben vannak olyan anyagok, amelyek bizonyos gyógyszerekkel reakcióba lépnek az emésztés folyamán! Mielőtt a grapefruitot hozzáadod az állandó étrendedhez, konzultálj az orvosoddal, a biztonság kedvéért, és ne feledd: ne várj semmilyen varázslatos hatást pusztán a gyümölcstől!

(Gy.P.F.)