karácsony
#Táplálkozás

5 tipp, hogy az ünnepek alatt is egészséges maradj!

2020.12.14.
1 perces olvasási idő

Anyukád idegösszeomlást kapott a konyhában, a kisgyerekek az utolsó sütin veszekedtek, a nagybátyád majdnem megfulladt az ünnepi pulyka habzsolásától, és közben a legjobb barátodnak is szüksége volt rád. Viszlát tavalyi ünnepi emlékek!

Idén karácsonykor érezd jól magad, akkor is, ha mindenki más szétesik melletted! Az alábbi 5 tipp, biztosan segíteni fog!

1. Védekezz a baktériumok ellen

Az állomáson való várakozás, tolongás a bevásárlóközpontokban, a családi összejövetelek – ezek mind olyan helyzetek, amikor a baktériumok könnyen fertőznek. Elsősorban adass be magadnak influenza elleni vakcinát, és mindig moss alaposan kezet! Az ünnepi étkezéseknél ne osztozkodj – mindig legyen saját villád, kanalad, késed, egyél a saját tányérodból, és igyál a saját poharadból! Az az ember is lehet fertőző, akin nem látszanak a tünetek. Elég egy korty az illető poharából, és lemondhatsz a további mulatságról!

2. Egyél egészégesen, mértékkel

Az ünnepi ételeknek igen magas a kalóriatartalmuk, így semmiképpen sem szabad túl sokat enned belőlük. A családi összejöveteleken hajlamosak vagyunk letáborozni a nagyi sütije mellett, lemondva a zöldségekről és a gyümölcsökről. Ne tedd! Az ünnepek alatt is fontos, hogy legalább napi ötször fogyassz vitaminokban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket. A szünetben se hagyd abba a testmozgást. Mozogj otthon, vagy menj el konditerembe!

3. Nyugi

Ez tökéletes lesz? Örülni fog neki? Vagy inkább vegyem a másikat? Nehéz aggodalmaskodás nélkül ajándékot vagy partikelléket venni. Ha úrrá lesz rajtad az idegesség, inkább állj meg, számolj el tízig, és próbálj meg lenyugodni. Koncentrálj a légzésedre, nézz ki az ablakon fel az égre, gondolj megnyugtató dolgokra. Hidd el, a téli ünnepeket nem kell drámaként felfogni.

4. Űzd el a depressziót

A téli depresszióról már sokat olvashattatok. Ez számos emberre jellemző ebben az évszakban. A rövidebb napok, a hosszú és sötét éjszakák, valamint a hideg tényleg szomorúvá tesz. Ilyenkor öltözz fel melegen, és mozdulj ki. A barátaiddal menjetek el például korcsolyázni, utána pedig üljetek be egy hangulatos teaházba. Beszélgessetek és nevessetek, idézzétek fel a napsütéses élményeket! Ha úgy érzed, hogy ennek ellenére is depresszió közeli állapotba kerültél, mindenképpen beszélj erről valakivel, akiben megbízol – lehet ez egy idősebb rokon, barát vagy tanár.

5. Aludj eleget

Próbálj meg éjjelente 8-9 órát aludni! A pihenés is erősíti az immunrendszeredet, energiát gyűjtesz, és persze kevésbé leszel ideges. Remélem, élvezni fogod az ünnepeket, méghozzá egészségesen. És fontos, hogy tényleg ne idegeskedj – hiszen karácsony csak egyszer van az évben!

(Gy. A.)

Kapcsolódó címkék

evés