diákhitel
#Suli, munka

Friss hírek a diákhitel piacról

2023.04.25.
2 perces olvasási idő

A már több mint húsz éve elérhető konstrukció számos olyan lakosnak segít megszerezni a felsőoktatási oklevelet, akinek az anyagi helyzete ezt éppen nem tette lehetővé. A diákhitel segítségével a kedvezőtlenebb anyagi körülmények közül érkező fiatalok is versenyképes tudás szerezhetnek, ezáltal pedig értékes erőforrások lehetnek a hazai munkaerőpiacon.

Mégis, a mai napig sokan nem tudják, melyik konstrukció lenne a számukra leginkább megfelelő, illetve mikor és milyen törlesztőrészlet mellett lehet igényelni a kölcsönt. Továbbá a jelenlegi kamatkörnyezet hatással van a diákhitelre is? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ alábbi cikkünkben.

Diákhitel termékek: melyik és mikor igényelhető?

A Diákhitel Központ társaságának alapvetően két terméke van, a Diákhitel 1 és a Diákhitel 2. A Diákhitel 1 egy szabad felhasználású kölcsön, amellyel az igénylő akár havi 150 ezer forintot, egy tanévben tehát összesen 1,5 millió forintot is igényelhet. A konstrukció igénylésekor két feltételnek kell megfelelni: rendelkezni kell hallgatói jogviszonnyal és fontos, hogy az igénylő életkora 45 év alatt legyen. Jelenleg, a tanulókra háruló kamatteher a mostani gazdasági helyzetet tekintve igencsak kedvező, a kormány a kamat mértékét 4,99 százalékon rögzítette az év végén. A kamatstop bevezetése azért volt horderejű, mert ha a piaci körülményekhez igazították volna a kamat mértékét, akkor az jóval meghaladta volna a 10 százalékot.

Ezzel szemben a Diákhitel 2 egy klasszikus terméknek számít, hiszen az önköltséges képzésben tanulók egyetemi tandíjának fedezetére szolgál, így ez a konstrukció kamatmentes, vagyis a terhet a központi költségvetés állja. Ami a törlesztőrészleteket illeti, a Diákhitel 1 átlagos törlesztési ideje 7 év, míg a klasszikus kölcsöné 2 és fél év. A szabad felhasználású konstrukció esetében az átlagos havi törlesztőrészlet minimális kötelező összege 19 ezer forint, míg az utóbbinál ez 13 ezer forintot jelent. Főszabály szerint a törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnése után kell megkezdeni, és az első két évben a mindenkori minimálbérhez, majd a jövedelemhez igazodik. Végül, a törlesztendő összeg a későbbiekben a Diákhitel 1 esetében a jövedelem 6 százaléka, a Diákhitel 2 esetében pedig a jövedelem 4-11 százaléka közé tehető, a felvett összegtől függően.

Sok pénzt spórolhat az, aki diákhitellel rendelkezik

A diákhitelesek már 2018 óta élhettek különböző kedvezményekkel bizonyos esetekben, de leginkább az édesanyákat érintette a Diákhitel Központ családtámogatási programja. Ekkor került bevezetésre, hogy ha egy édesanya a diákhitel felvétele után világra hozza második gyermekét, akkor a fennálló kölcsön felét elengedi a társaság, ha pedig a harmadik gyermeke is megszületik, akkor az édesanya mentesül a tartozás megfizetése alól. A kedvezmények köre ez év január elsejével bővült, így, ha egy 30 év alatti édesanya az egyetemi tanulmányai során vagy azok befejezését követő két évben vállalja az első gyermekét, akkor a teljes fennálló tartozása elengedésre kerül.

(Forrás: Creditline.hu)