érettségi
#Suli, munka

Őszi magyar érettségi megoldókulcs: teszteld a tudásod!

2012.10.16.
1 perces olvasási idő

Az őszi érettségi időszakban érettségizel, esetleg előrehozott érettségit csinálsz? Nézd meg, hogy helyesen válaszoltál-e a kérdésekre! Nyáron fogsz érettségizni? Válaszolj otthon a feladatokra, és mérd meg, hogy hol jársz a felkészülésben, nézd meg, hogy mely feladatok okoznak még gondot!

A magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal folytatódtak hétfő délelőtt az őszi érettségik; délután rajzból adtak számot tudásukról a diákok. A mostani vizsgákon változás, hogy közép- és emelt szinten is 20 helyett 25 százalékos eredményt kell elérni az elégséges osztályzathoz.

érettségiAz Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint az őszi matúra időszakában az előzetes adatok szerint 161 helyszínen 16 398-an tesznek érettségit. Az írásbeli vizsgák október 12-étől október 29-éig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák kezdete november 7., vége november 13., a középszintű szóbeli vizsgák időszaka november 22-30.

Az őszi vizsgaidőszakban hagyományosan az előrehozott érettségi vizsgára jelentkeznek a legtöbben. (Előrehozott érettségi vizsgát bármelyik tárgyból lehet tenni akkor, amikor az adott iskolában a vizsgára felkészítő tantárgy oktatása a helyi tanterv szerint befejeződik.) A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok több mint 9700 ilyen vizsgát tesznek le idén ősszel, ez az összes vizsga 51 százaléka. Jelentős még a rendes érettségi vizsgák száma, több mint 3300 (18 százalék). A letenni kívánt javító vizsgák aránya 13 százalék, míg a szintemelő vizsgáké 10 százalék.

Az ismétlő érettségi vizsgák száma a 2011. október-novemberi vizsgaidőszakhoz képest közép- és emelt szinten is jelentősen csökkent idén. Míg a tavalyi vizsgaidőszakban középszinten 1192, emelt szinten 595 ismétlő érettségi vizsgajelentkezést regisztráltak, addig az idei vizsgaidőszakban az ilyen típusú vizsgák száma középszinten 677, emelt szinten 442 lesz.

(KamaszPanasz, MTI)