nyári
#Mozgás

A nyár 10 legizgalmasabb sportja

2022.06.12.
3 perces olvasási idő

Unalmassá váltak a hagyományos edzések? Izgalmat keresel? Akkor a lehető legjobb helyen jársz! Természetesen azokkal a sportokkal sincs semmi baj, amiket eddig űztél, de teljesen természetes, ha egy kicsit több adrenalinra vágysz, mint amit például egy kocogás nyújthat.

Izgalmas sportok tömkelege vár csak arra, hogy kipróbáld! A legjobb dolog bennük pedig az, hogy túlnyomórészt ezek nem csak az izgalmat fokozzák, de egészségesek is. Természetesen csak akkor, ha nem hajtod halálra magad. Nos, nézzük, mi a nyár 10 legizgalmasabb sportja.

10. Túrázás

Ha szeretsz sétálni, vagy kocogni, de többre vágysz, a legmegfelelőbb számodra a túrázás. Számos izgalmat nyújthat az erdő és a térképpel, iránytűvel történő barangolás, a lenyűgöző látványról már nem is beszélve. A terep változásai – emelkedő és lejtő – pedig olyan izmokat mozgat meg, melyeket a sima futás egyáltalán nem. A nehézségi fokot te választod. Előbb csak egy lankásabb domb, de idővel már komoly hegyeken is túrázhatsz, amely a táj szépsége miatt szinte kihagyhatatlan.

9. Motocross

Ha a sima biciklizésről már átálltál mountain- bikera de még mindig úgy érzed, hogy valami hiányzik, számodra a motocross lehet az ideális választás. Természetesen a lábakat korántsem dolgoztatja meg olyan mértékben a motor, mint a bicikli, viszont erőteljes felsőtest munkát igényel a nehéz motor pályán tartása. Ne feledd! Ne hidd, hogy egyből szupersztár vagy, és ne próbálkozz 360-nal vagy backflippel, hagyj magadnak elegendő időt, hogy kitanuld a motor csínját-bínját! Így a motorozás tényleg élvezetes lehet, nem pedig tragikus az esések miatt!

8. Sárkányrepülés

Az ég meghódítása, bizonyára mindenkit izgalommal tölt el. Nos, ennek az egyik legjobb módja a sárkányrepülés. Rengeteg izmot megmozgat, de tény és való, hogy előtte egy komolyabb kurzuson kell átesni, hogy balesetmentesen repülhessünk. Most azonban itt a nyár, hajrá és légy te is az egyike azoknak az embereknek, akik madártávlatból láthatták a földet!

7. Bungee jumping

A bungee jumping igazából nem hasonlítható egyetlen sporthoz sem. Sokkal inkább adrenalin bomba, mint hosszabb távon űzhető sport. Bár maga az ugrás mindösszesen pár másodpercig tart, élménye valószínűleg egy egész életre beivódik! Az élmények és az a pár másodperc hatása azonban brutális, így gyenge ideg és szívrendszerrel rendelkezők számára nem ajánljuk! Ha azonban te tényleg az izgalomra vágysz, ne habozz!

6. Búvárkodás

Ha szereted a vizet, de számodra a medencékben történő megmártózás már abszolút nem izgalmas, a te sportod egyértelműen a búvárkodás! Sok városban vannak búvártanfolyamok, melyeket elvégezve, ha délre utazol, már könnyűszerrel búvárkodhatsz! A tanfolyamok szervezői egyébként segítenek a helyek kiválasztásában, sőt lehetséges, hogy csoportokat is vezetnek oda! A búvárkodás mindenképpen csendes és nyugodt sport, melynek során olyan világ tárul eléd, mely teremtményeivel és szépségével biztos, hogy rabul ejt!

5. Tájfutás

Ez egy remek sport a természet szerelmeseinek, mely a fizikális és mentális edzés különös kombinációját adja. A legtöbb szabadtéri sport csak fizikálisan vesz igénybe, ez a sport azonban biztos, hogy megdolgoztatja a szürkeállományod is! A terepen történő tájékozódás és az ellenőrzőpontok megtalálása, nem kis feladat szellemileg, fizikailag pedig az idővel harcolsz! Szóval izgalomra és kalandra vágyók: ez a ti sportotok!

4. Kajakozás

A kajakozás tipikusan az a sport, melyet teljes mértékben a saját igényeidhez igazíthatsz. Ha edzésre és eközben nyugalomra vágysz, keresd fel a legközelebbi tópartot és bérelj egy kajakot! Miután kimenekültél a hétköznapok zajából, teljesen a magad ura vagy! Te döntöd el, hogy kemény túrát teszel, a felsőtested alapos megmozgatásával, vagy pedig egyszerűen csak nézelődni indulsz a vízre! Mindkettő tökéletes kikapcsolódást biztosít!

3. Sziklamászás

Ma már rengeteg edzőterem kínál sziklamászásra alkalmas helyeket. Sőt, ma már lehetőség van kint és bent is sziklamászásra, még akkor is, ha nem feltétlen laksz egy szikla vagy hegy közelébe. A sziklamászás ijesztőnek tűnhet, pontosan a magasság miatt, így ha tériszonyos vagy ez nem a te sportod! Ha azonban nem érdekel a magasság, betartva természetesen a biztonsági előírásokat, egy kiváló testedzés és valódi élmény válhat a szikla meghódításából.

2. Mountain bike

Az országúti kerékpározás természetesen egy jó sport, de mennyivel jobb – és természetesen nehezebb – ha mindezt a hegyen terepviszonyok között űzöd! Rengeteg mókával járhat, a remek kilátásról és a kemény edzésről már nem is beszélve! A szintemelkedés megfelelően kordában tartja a tested, így az izomnövekedésed és az edzésed pedig úgy lehet sikeres, hogy közben nem az autók kipufogógázát szívod be, hanem a friss hegyi levegőt!

1. Szörfözés

Természetesen komoly gyakorlást igényel és megfelelő tengerpartot, azonban ha meg tanultál szörfözni, ez a sport tényleg tetőtől talpig megmozgat! Természetesen csak a kezdeti izomláz után. Persze mivel Magyarországon nincs kimondott tengerpart, így számunkra mindez sokkal inkább marad egy adrenalin növelő hobbi, mint sport, azonban ha van rá lehetőségetek és kedvetek mindenki próbálja ki egyszer!

(KamaszPanasz - Cs. B.)

Kapcsolódó címkék

sport