bőrönd
#Ezt látnod kell

Bőrönd – hogyan válasszuk ki a megfelelőt a nyaraláshoz?

2023.05.31.
2 perces olvasási idő

A megfelelő bőrönd kiválasztása döntő hatással van az utazás kényelmére. Mielőtt impulzív módon vásárolnánk egy olcsó bőröndöt egy szupermarketben, érdemes átgondolni, hogy egy ilyen termék megfelel-e az elvárásainknak. (x)

Ha évente egyszer-kétszer utazunk, és kizárólag autóval vagy vonattal, a legolcsóbb megoldás kifizetődő lehet. A legtöbb esetben azonban azt szeretnénk, hogy egy bőrönd évekig kitartson és minden körülmény között működjön: rövid utazások és hosszú repülőutak során egyaránt. Hogyan válasszuk ki tehát a megfelelő bőröndöt, hogy az strapabíró, az igényeinknek megfelelő legyen, és ne csinálja ki a pénztárcánkat sem? Íme, néhány tipp, mire érdemes odafigyelni!

A bőrönd kiválasztása és az utazás módja

bőröndElőször is érdemes meghatározni, hogy pontosan milyen termékre van szükségünk. Néhány kérdés megválaszolása segíthet ebben. Lényeges, hogy milyen közlekedési eszközzel fogunk utazni, illetve hogy mennyi cuccot akarunk magunkkal vinni. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy milyen gyakran utazunk, és persze az sem, hogy mekkora büdzsénk van a bőrönd beszerzésére. Ezt követően érdemes megismerkednünk a piacon kapható típusokkal. A választék valóban óriási, így a legjobb, ha feljegyezzük a termék minket érdeklő paramétereit, majd összevetjük a CCC-ben kapható modellek széles választékával. Mindezt megteheted online és személyes vásárlás kereteiben is, ahogy számodra kényelmesebb!

Bőröndök – a legfontosabb paraméterek

A bőröndök különböznek méretükben, felépítésükben, anyagaikban, amelyekből készültek, biztonsági szintjükben, tartozékokban és persze árban. Vannak nagy, közepes és kicsi bőrönd alternatívák. A kis bőröndök kézipoggyászként is működnek, amelyeket magaddal vihetsz a repülőgép fedélzetére. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy minden légitársaság bizonyos korlátozásokat állít fel e tekintetben – leggyakrabban a kézipoggyász mérete nem haladhatja meg az 55×40×25 centimétert, ez azonban egy hozzávetőleges érték, utazás előtt érdemes alaposan ellenőrizni ezt az információt a kiválasztott légitársaságok webhelyein. A közepes és nagy bőröndök hosszabb utakra alkalmasak. Ha azonban hét napnál hosszabb utazást tervezünk, akkor a legjobb egy nem kevesebb, mint 68 centiméter magas, körülbelül 90-130 literes űrtartalmú modell lesz.

A kialakítás és az anyag

Az utazási bőröndök felépítésében tapasztalható különbségek három tényezőre vezethetők vissza: a kerekek számára, a használt fogantyú típusára és a zárak minőségére. A modern bőröndök a technológiailag fejlett anyagok használatának köszönhetően egyre könnyebbek és ellenállóbbak a sérülésekkel szemben. Ez elsősorban a kemény bőröndökre vonatkozik, amelyek kiváló minőségű szintetikus anyagokból készültek. A kemény bőröndök a legjobbak légi utazáshoz. Az út során a poggyász sokszor kopásnak, horpadásnak, repedésnek van kitéve, ezért a tartalom védelme ilyen körülmények között különösen fontos. A puha bőröndök szintetikus textilekből készülnek, amelyek nem védik meg a csomagokat a sérülésektől, de rugalmasabbak.

Ennek köszönhetően a bőröndbe több holmit is „betolhatunk”, és könnyebben elfér egy szűk helyen, például egy autó csomagtartójában. Emiatt a puha textilből készült modellek jobban megfelelnek a rövidebb autós vagy vonatos utaknak. Vannak félkemény bőröndök is, amelyek általában EVA-ból (etilén-vinil-acetát) készülnek. Előnyük a viszonylag nagy szilárdság és rugalmasság. Ez a típusú bőrönd akkor működik, ha a poggyász főleg ruhákból áll. Az értékesebb és törékenyebb tárgyak jobban szállíthatók kemény polikarbonát bőröndben. Érdemes csekkolni a biztonság, az extrák és az árkategória tematikáját is, és ezen ismérvek összességében kiválasztani az optimális modellt.