pénzügy
#Ezt látnod kell

Te is észrevetted, hogy egyre drágább a megélhetésed?

2023.05.26.
2 perces olvasási idő

Nem lepődünk meg azon, hogy manapság a te életedben is egyre nagyobb szerepet játszik a pénzügyi tudatosság, hiszen egyre inkább előtérbe kerülnek a jövőtervezés, az anyagi függetlenedés vagy a magasabb életszínvonal szempontjai. A nem túl kedvező gazdasági helyzet bizony a fiatalabb generációk pénzügyi stabilitásában is megmutatkozik, így nem minden esetben kell aggódnod pénzügyi háttered miatt.

Az élelmiszerek, valamint a szabadidő költségei is nagymértékben nőttek az elmúlt hónapokban, a rezsi árak emelkedése miatt a különórák és sportfoglalkozások költségeinek emelkedése is megjelenhet a mindennapi kiadásaid emelkedésében.

Mégis mi lesz a kiadásokkal?

Mint ahogy minden háztartásban, úgy jellemzően a fiatalok esetén is a legnagyobb havi kiadást az élelmiszer jelenti. Vagy még szülői támogatással, vagy már önálló keresetből, de minden esetben egy bizonyos havi összegből kell fedezned az élelmiszervásárlást. Ehhez adódnak hozzá a szórakozási lehetőségek, de gyakran még a sportfoglalkozások, magánórák díja is. Ez alapvetően hozzájárulhat pénzügyi tudatosságod szintjének emeléséhez, hiszen így magadnak kell beosztanod a keretösszeget, valamint megszokottá válhat a spórolás.

Az infláció szerepe talán itt jön a képbe. A fiataloknak gyakran magasabb a kiadásaik aránya a jövedelmükhöz képest, mint az idősebb generációknak. Az alacsonyabb kezdőfizetések, a diákhitel törlesztése és a lakhatási költségek emelkedése ebben az esetben nehezíti a pénzügyi egyensúly megtartását az infláció hatására. Éppen ezért fontos mérlegelned, hogy milyen kiadásokra fordítod a keretösszeged. Lehetőleg ne pazarold el a havi pénzügyi keretet felelőtlenül, amennyiben lehetőséged van arra, inkább a jövőtervezésre koncentrálj!

Mekkora összeggel érdemes kezdeni a megtakarítást?

A Központi Statisztikai Hivatal inflációs jelentése alapján az élelmiszerárak 12 hónap alatt, 2022. áprilisához viszonyítva az élelmiszerek ára 37,9%-kal emelkedett, ezen belül is a péksüteményeké 46,7%-kal. Ha a szórakozási lehetőségeket tekintjük, akkor a szolgáltatások díja általánosságban 14,1%-kal emelkedett. Példaként – ha még tanuló vagy akár egyetemen, akár középiskolában –, a diákoknak szóló mozijegy az egyik legnagyobb magyar szolgáltató esetén 2022 áprilisában még 1500 forintba került. Ezért ma már 1650 forintot kell fizetned, amely megközelítőleg 10%-os éves áremelkedésnek felel meg. A példával élve tehát, minden hónapban érdemes a bevételed 10%-át megtakarításra fordítani.

Egyre több fiatalnak van bankkártyája

Ma már nagyon hamar fogalmazódik meg az igény mind a fiatalok, mind a szülők felől a gyermekeknek szánt bankszámlák iránt, így a bankok is egyre szélesebb palettán kínálják kedvezményes konstrukcióikat a fiatalkorúaknak. A legtöbb ajánlat díjmentes számlanyitási- és vezetési összeget kínál akár 14 éves kor alatt, de a legtöbb számla esetén a tulajdonosok 24 éves korukig élvezhetik a kedvezményeket.

Kedvezményes, diákoknak szóló számlát nem csak abban az esetben tudsz igényelni, ha a szüleid szeretnének felhasználható anyagi keretet biztosítani számodra. Jó megoldás lehet egy ilyen konstrukció akkor is, ha te vagy szüleid szeretnétek bizonyos összeget megtakarítani a jövőre való tekintettel.

(Forrás: Creditline.hu)