esküvő
#Ezt látnod kell

Egy kis esküvői etikett – ezúttal a vendégeknek

2024.06.03.
3 perces olvasási idő

A tavasz és főleg a nyár nemcsak a strandolás és pihenés, hanem az esküvők időszaka is. Az esküvőn nemcsak a fiatal párnak, de a vendégseregnek is illik néhány íratlan szabályt betartania - állítják az esküvőszervezők. Nézzük, hogy mit illik tudni vendégként egy esküvőn.

Kamaszként a hagyományos ceremónia unalmasnak tűnhet. A zene nem éppen mindig modern, alkoholt fogyasztani nem igazán lehet, míg a felnőttek kirúgnak a hámból. Nincs más választás, mint végig enni a menüt és várni a holnapot? Hála istennek, más lehetőségek is vannak. Az esküvők hemzsegnek a vicces játékoktól, az ifjú pár kínos feladataitól, amin jókat lehet derülni. Azt is mérlegelni lehet, hogy biztosan van ott valaki más is, akivel jót lehet beszélgetni, nem szükséges a család mellett tölteni az éjszakát.

De mit illik és mit nem?

  • Ha az ifjú pár megtisztelt téged azzal, hogy meghívott, elvitte vagy elküldte a meghívót a részedre, illik legkésőbb az esküvő előtt egy héttel visszajelezni, hogy elmész-e. Ugyanis az esküvőkön általában előre fizet az ifjú pár (per fő), ráadásul elég komoly összegeket, és még pár fő plusz-mínusz is számít ilyenkor, szóval szóljunk időben akár szeretnénk menni a lagzira, akár nem.
  • Az esküvői szertatásról tilos elkésni, (ha késünk, inkább be se menjünk, várjuk meg a végét kint), illik csöndben végig hallgatni a szertartást, és ami fontos, kapcsoljuk ki a mobilt (ne készítsünk privát fotókat sem, ha van fotós). Gondolj bele, számodra ugyan ez „csak egy esküvő”, de ez az ifjú párnak az élete egyik legfontosabb napja, és ne a Te mobilod „zendítsen” bele mondjuk az „igen, hozzámegyek” - be.
  • Illik betartani az öltözködési szabályokat (például ha az ifjú pár kéri a nyakkendőviseletet, akkor azt illik felvenni és persze az öltönyt is hozzá). Nem illik hófehérben megjelenni az esküvőn, mert a hófehér ruha a mennyasszony kiváltsága (a tiszta fekete ruha sem a legjobb ötlet, mert nem temetésen vagyunk). Ha estélyiben megyünk, nem illik nagyobb szoknyát vagy sokkal díszesebb ruhát viselni a mennyasszonynál, de a farmer-póló viselet sem esküvőre való.
  • Illik gratulálni nemcsak az újdonsült házasoknak, hanem az örömszülőknek is, ha addig nem ismerted őket, illik be is mutatkozni nekik.
  • Tiszteld az ifjú pár ízlését! Ha nem is tetszik az esküvői dekoráció, a ruha, a vőfély szövege, a zene, vagy bármilyen más részlet az esküvőben, azt nem illik kritizálni sem az ifjú párnak, sem a körülötted ülő vendégeknek. Tényleg nem szabad elfelejteni, ez mégiscsak elsősorban az ifjú pár napja és tiszteld meg őket azzal, hogy elfogadod a döntéseiket, ami az esküvő részleteit illeti (aki sok mindennel nem ért egyet és csak folyamatosan fanyalog, jobb lesz, ha otthon marad).
  • Bármekkora is az italkészlet, azért érdemes mértéket tartani. Ugyan egy angol mondás szerint mindig kell egy ciki részeg az esküvői vacsorára, ugye jobb ha nem Te vagy az?
  • Kerüld az ízléstelen vicceket! Bármennyire közel állsz is az ifjú párhoz, az alábbi: „Még mindig meggondolhatod magad”, „Nektek sem legyen jobb”, „Ugye felkoppintották már a mennyasszonyt”; „ Na Téged is jól behúztak a csőbe!” c. viccesnek szántmondatok nem illenek egy esküvőhöz sem (ez a fajta poénkodás legyen a legény és lánybúcsú „kiváltsága” és ott maradjon is abba). Ne Te legyél az, aki miatt kínos mosoly fagy rá a fiatalok arcára.
  • Ha valamilyen meglepetésre vagy beszédre készülsz, előtte beszéld meg legalább a vőféllyel, az esküvőszervezővel vagy a pár szüleivel, hogy jó ötletnek tartják-e és mikor kerüljön rá sor. Az esküvőszervező szerint a gyakori mennyasszony rablás például ne tartson órákig (max. 30-40 percig) mert a mennyasszonynak az esküvőjén a helye, és nem valószínű, hogy élete nagy napját a mennyasszony a városban kocsikázva vagy egy szobában bujkálva akarja tölteni, hanem a saját esküvőjén.
  • És ne feledd az aranyszabályt: az esküvőn a vendég van az ifjú párért és nem fordítva.

Esküvő szingliként

Ha jelenleg nincs párkapcsolatod és ezt elfogadtad, akkor a lagzi számodra is olyan, mint bárki másnak, együtt tudsz örülni az ifjú párral. Azonban szakítás után végig asszisztálni az esküvőt sokkal nehezebb. Általában az ember agyán az fut keresztül, hogy „milyen szerencsétlen vagyok, én soha sem fogok férjhez menni…” stb. Nézzük meg, hogy egy ilyen gondolatnak mennyi a valóságtartalma. Valószínűleg nem sok, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy újabban inkább harminc felett házasodnak a fiatalok. Próbáld meg negatív gondolataidat elhessegetni és csak a történésre figyelni. A násznép biztosan rejteget még más szingliket is számodra, akikkel eltöltheted az estét, talán meg is ismerhetsz valakit.

Esküvőn részt venni párban

Megvannak a maga előnyei és hátrányai annak, ha párban megyünk esküvőre. Egyrészt nagyon romantikus program. Mindketten szépen ki vagytok öltözve, minden a szerelemről szól, a helyszín is csodálatos. Általában akkor üt be a krach, ha elkapod a csokrot. A fiúk persze több módon reagálhatják le szerencsédet. Ezt a szép hagyományt tiszteletben lehet tartani, de jobb nem komolyan venni, mert vitát robbanthat ki. A fiúk, férfiak néha megijednek az esküvőn, mert azt feltételezik, hogy most a barátnőjük is elvár valami hasonlót tőlük. A legtöbb lány szeretne egyszer menyasszony lenni, ez természetes. Ezekben a helyzetekben jobb őszintén, kedvesen megbeszélni mindazt, ami a szíveteket nyomja. Tehát ajánlatosabb azzal kezdeni, hogy „nagyon szép ez az esküvő, de én még nem érezném magam készen rá…” Sokkal szerencsétlenebb végkifejlete lehet az „ugye te nem akarsz…”, kezdetű mondatoknak. Ha saját érzéseidet osztod meg ezen a kellemes nyári napon, nagy baj nem történhet.

(KamaszPanasz)