esküvő
#Ezt látnod kell

Egy kis esküvői etikett – ezúttal a vendégeknek

2023.08.07.
2 perces olvasási idő

A tavasz és főleg a nyár nemcsak a strandolás és pihenés, hanem az esküvők időszaka is. Az esküvőn nemcsak a fiatal párnak, de a vendégseregnek is illik néhány íratlan szabályt betartania - állítják az esküvőszervezők. Nézzük, hogy mit illik tudni vendégként egy esküvőn.

  • Ha az ifjú pár megtisztelt téged azzal, hogy meghívott, elvitte vagy elküldte a meghívót a részedre, illik legkésőbb az esküvő előtt egy héttel visszajelezni, hogy elmész-e. Ugyanis az esküvőkön általában előre fizet az ifjú pár (per fő), ráadásul elég komoly összegeket, és még pár fő plusz-mínusz is számít ilyenkor, szóval szóljunk időben akár szeretnénk menni a lagzira, akár nem.
  • Az esküvői szertatásról tilos elkésni, (ha késünk, inkább be se menjünk, várjuk meg a végét kint), illik csöndben végig hallgatni a szertartást, és ami fontos, kapcsoljuk ki a mobilt (ne készítsünk privát fotókat sem, ha van fotós). Gondolj bele, számodra ugyan ez „csak egy esküvő”, de ez az ifjú párnak az élete egyik legfontosabb napja, és ne a Te mobilod „zendítsen” bele mondjuk az „igen, hozzámegyek” - be.
  • Illik betartani az öltözködési szabályokat (például ha az ifjú pár kéri a nyakkendőviseletet, akkor azt illik felvenni és persze az öltönyt is hozzá). Nem illik hófehérben megjelenni az esküvőn, mert a hófehér ruha a mennyasszony kiváltsága (a tiszta fekete ruha sem a legjobb ötlet, mert nem temetésen vagyunk). Ha estélyiben megyünk, nem illik nagyobb szoknyát vagy sokkal díszesebb ruhát viselni a mennyasszonynál, de a farmer-póló viselet sem esküvőre való.
  • Illik gratulálni nemcsak az újdonsült házasoknak, hanem az örömszülőknek is, ha addig nem ismerted őket, illik be is mutatkozni nekik.
  • Tiszteld az ifjú pár ízlését! Ha nem is tetszik az esküvői dekoráció, a ruha, a vőfély szövege, a zene, vagy bármilyen más részlet az esküvőben, azt nem illik kritizálni sem az ifjú párnak, sem a körülötted ülő vendégeknek. Tényleg nem szabad elfelejteni, ez mégiscsak elsősorban az ifjú pár napja és tiszteld meg őket azzal, hogy elfogadod a döntéseiket, ami az esküvő részleteit illeti (aki sok mindennel nem ért egyet és csak folyamatosan fanyalog, jobb lesz, ha otthon marad).
  • Bármekkora is az italkészlet, azért érdemes mértéket tartani. Ugyan egy angol mondás szerint mindig kell egy ciki részeg az esküvői vacsorára, ugye jobb ha nem Te vagy az?
  • Kerüld az ízléstelen vicceket! Bármennyire közel állsz is az ifjú párhoz, az alábbi: „Még mindig meggondolhatod magad”, „Nektek sem legyen jobb”, „Ugye felkoppintották már a mennyasszonyt”; „ Na Téged is jól behúztak a csőbe!” c. viccesnek szántmondatok nem illenek egy esküvőhöz sem (ez a fajta poénkodás legyen a legény és lánybúcsú „kiváltsága” és ott maradjon is abba). Ne Te legyél az, aki miatt kínos mosoly fagy rá a fiatalok arcára.
  • Ha valamilyen meglepetésre vagy beszédre készülsz, előtte beszéld meg legalább a vőféllyel, az esküvőszervezővel vagy a pár szüleivel, hogy jó ötletnek tartják-e és mikor kerüljön rá sor. Az esküvőszervező szerint a gyakori mennyasszony rablás például ne tartson órákig (max. 30-40 percig) mert a mennyasszonynak az esküvőjén a helye, és nem valószínű, hogy élete nagy napját a mennyasszony a városban kocsikázva vagy egy szobában bujkálva akarja tölteni, hanem a saját esküvőjén.
  • És ne feledd az aranyszabályt: az esküvőn a vendég van az ifjú párért és nem fordítva.

(KamaszPanasz)