bőr
#Betegségek

Megvastagodott, sötét bőr: mi okozhatja?

2014.09.28.
2 perces olvasási idő

Ruby most 17 éves. 9 éves korában vette észre először, hogy a nyakán és karján lévő bőr piszkosnak, foltosnak nézett ki. Nem számított, hogy mennyit súrolta a foltokat, azok csak nem akartak eltűnni. Amikor orvoshoz fordult, az diagnosztizálta nála az acanthosisnigricans bőrbetegséget. Ezen betegség esetén a bőr megvastagodik, illetve bizonyos területein be is barnul.

Mi is ez a betegség valójában?

A bőrbetegség nevét nem könnyű helyesen kiejteni, viszont azok számára, akik ezzel küzdenek, valószínűleg sokkal fontosabb az, hogy tisztában legyenek azzal, hogy milyen tünetekkel jár. A betegek azt szokták megfigyelni, hogy bőrük megvastagodik és sötétebb színűvé válik, főleg azokon a helyeken, ahol ízületek és ráncok találhatóak, például a csuklónál, hónaljnál, könyöknél, Bőrbetegségtérdnél és nyaknál, de a tenyéren, a belsőcombon, az ágyék környékén, az ajkakon vagy más területen is jelentkezhet.

A betegségben szenvedők nagy többségének nincs más tünete a bőrelváltozáson kívül. Mivel az AN (acanthosisnigricans) más betegségek tünete is lehet, ezért érdemes orvosi kivizsgálásra menni.

Mi okozza a betegséget?

Azoknak, akik túlsúlyosak vagy elhízottak, nagyobb esélyük van a betegségre. Ennek következtében a súlyvesztés és fogyás a tünetek enyhülésével, gyakran eltűnésével is jár. A betegség örökölhető is sok esetben. Bizonyos gyógyszerek, amilyen például a fogamzásgátló vagy bármely más hormontartalmú gyógyszer is vezethet a bőrbetegség kialakulásához.

Gyakran alakul ki 2-es típusú cukorbetegeknél, illetve azoknál, akik hajlamosak ilyen betegségre. Az ilyen esetekben az AN önmagában egyáltalán nem veszélyes. Más esetben jelzésértékű lehet az orvosok számára, mivel hátterében állhat cukorbetegség, illetve más egészségügyi probléma is. Abban az esetben, ha más betegség okozza az AN-t, annak megfelelő kezelési módja sokszor enyhítheti a bőrelváltozást.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekek 75%-a szenved ebben a bőrbetegségben. Nagyon gyakran a bőrön látható változások elmúlnak, ha a cukorbetegségre és a súlyukra megfelelő figyelmet szánnak.

Mit kell tenni, ha észleljük a betegség tüneteit?

A legfontosabb szabály az, hogy nem szabad pánikba esni. Az AN alapvetően nem veszélyes és nem fertőző betegség, viszont minden esetben szükséges az orvosi kivizsgálás, hiszen ahogy fent említettük, gyakran lehet más betegségnek is a tünete, amit esetleg fontos lenne kezelni. Sok esetben az AN azt mutatja, hogy esélyed van a cukorbetegség kialakulására. Bármilyen esetben, mikor azt tapasztalod, hogy a bőröd színe, tapintása, vastagsága megváltozik, fordulj szakértőhöz.

Mire kell számítani?

Ha diagnosztizálták nálad ezt a betegséget, akkor az orvos el fogja rendelni vérvizsgálat és egyéb más tesztek elvégzését, hiszen csak így tud megbizonyosodni arról, hogy esetleg más betegség okozza-e nálad az AN-t.

A bőrbetegség kezelése

Ha az elvégzett vizsgálatok azt mutatják, hogy nem valamilyen más betegség hatására alakult ki nálad az AN, akkor nem feltétlenül kell kezelned. Az orvosok tanácsot adhatnak neked, hogy milyen lépéseket lehet tenni a bőr minőségének javítása érdekében. Más esetben viszont az AN magától is elmúlik.

Az orvos gyakran krémeket és bőrápoló szereket ír fel neked. Gyakori hiba a különböző bőrfehérítők, bőrradírok és hámlasztók hatékonyságában hinni. Ezek csak nagyon kevés esetben tudnak ténylegesen segíteni, valamint néhány esetben további problémákat okozhatnak, hiszen sokszor bőrirritációval járnak, rengeteg pénzbe kerülnek, valamint a tünetek fennmaradása csak további stresszhez vezet.

Az ideális súly megőrzése rendszeres mozgással és helyes étkezéssel nagyon sok esetben pozitív hatású lehet, illetve segít megelőzni az AN kialakulását.

A betegségben szenvedők gyakran szégyenkeznek és zavarban vannak a látszódó tünetek miatt. Ezen sokféle módon lehet segíteni. Például egy szakemberrel vagy baráttal való beszélgetés sok pozitív energiát adhat, de már léteznek hasonló tünetekkel rendelkező emberekből álló csoportok is, amelyeket rendszeresen meglátogathatsz. Ezek mind önbizalomerősítő foglalkozások. Az ilyen jellegű csoportok felkeresésében és megtalálásában segíthetnek a szakemberek. Végül, de nem utolsó sorban: ne félj beszélni a betegségedről a barátaidnak, hiszen ők tudnak a legjobban támogatni téged!

(H.I. - teenshealth.org, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)