Főoldal / BETEGSÉGEK / Szorongás és depresszió tinikorban
  2013-03-19

Szorongás és depresszió tinikorban

Bár a szorongást rengeteg dolog okozhatja, mint például genetika, betegségek, trauma, gyógyszerek, egy kutatás kimutatta, hogy az ok, amiért a legtöbb tinédzser szenved a szorongásos betegségek, az életmódjukhoz köthető.

- hirdetések -

Megfelelni a szépségideálnak

A média azt sugallja, hogy csak azt fogadható el, aki megfelel a külsőségek által támasztott elvárásoknak. Mivel a tinédzserek ebben a közgben nőnek fel, ki vannak téve ezeknek a médiaüzeneteknek, és kritikussá válnak magukkal szemben és érzékennyé a másoktól kapott visszajelzésekre a külsejükkel kapcsolatban. Először csak azért aggódnak, hogy elfogadják őket, majd a folyamatos negatív önkritika, a megfelelési kényszer, és az összehasonlítgatás másokkal egyre mélyebbre taszítja a tiniket. Ezek a negatív érzelmek ingerlékenységet, érdektelenséget, fáradtságot, reménytelenséget és az életkedv teljes hiányát okozzák.

Túlzott elvárásokdepresszió

A tinédzserekkel szembeni elvárások az intellektualitást, a tudást helyezik előtérbe, és nagy nyomást gyakorolnak a tinikre, hogy jól teljesítsenek. A médiából az sugárzik, hogy a siker és a népszerűség az, ami a boldogsághoz vezet. A családtagok is sok mindent elvárnak a fiataloktól mind a tanulmányi eredményükkel kapcsolatban, mind a sportban. Ha a tini nem nyújtja a megfelelő teljesítményt, a próbálkozással járó stressz hatására szorongásos tünetek jelentkeznek. Ha ezek az érzések hosszútávon fennállnak, akkor depresszió és levertség jelentkezhet, ami befolyásolja a viselkedést.

Életstílus

A tinikre gyakran nehezedik nyomás, hogy részt vegyenek egy tevékenységben, vagy kövessenek egy viselkedési mintát. Ha nem hasonulsz a társaidhoz és kilógsz a tömegből, nem fognak elfogadni. A kirekesztés, és az izoláció depressziót is okozhat.

Pénz

Minden tinédzser szülei más-más szociális helyzettel rendelkeznek, és tiniként nehéz megélni, ha valaki nem engedheti meg magának ugyanazokat a márkás ruhákat és technikai eszközöket, mint a társai. A tinik gyakran azt érzik, hogy megfosztották őket valamitől, dühösek a szüleikre. Túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a pénznek, és nem érzik egyenrangúaknak magukat, amiért nem engedhetik meg maguknak ugyanazt, mint mások.

Technológia

Manapság nagy jelentőséggel bírnak a technika vívmányai a tinédzserek körében. Státuszszimbólumnak számít például a legújabb iPod. Akiknek a szülei nem tudják ezeket finanszírozni, kirekesztve érzik magukat, úgy érezhetik, nem fogadják el őket, szorongás és depresszió léphet fel.

Vannak olyan tinik, akik a számítógépes játékokat egyfajta menekülésre használják, de a sok játék kialvatlanságot, koncentrációhiányt és depresszív hangulatingadozásokat okoz.

Ezek a faktorok azok, ami miatt a tiniknél egyre gyakrabban jelentkeznek a szorongásos tünetek, úgy mint a depresszió, kihívó viselkedés, súlyingadozás, alvászavarok, fáradtság, valamint értéktelennek és reménytelennek érezhetik az életüket.

(P. K.)