diy
#Zöldövezet

DIY ajándékötletek: készíts házi kozmetikumokat!

2023.11.13.
3 perces olvasási idő

A természetes házi készítésű szépségápolási termékekben nemcsak az a jó, hogy semmilyen mesterséges anyag nincsen bennük, de jó móka elkészíteni is őket, plusz remek ajándékok lehetnek a barátaid és a családod számára.

Nagy hátrányuk viszont, hogy sok helyen irtózatosan bonyolult a leírás hozzájuk, esetleg olyan összetevőkre van szükség, amikről még sosem hallottál, sőt, azt sem tudod, hol szerezheted be.

Most viszont megtalálhatod a leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető szépségápolási termékeket, hétköznapi alapanyagokból. Készítsd el őket magadnak vagy adhatod ajándékba is mikulásra, karácsonyra.

A csodamaszk

Ehhez a természetes, házi készítésű szépségápolási szerhez csupán 3 összetevő szükséges. Egy mézből, fahéjból és szerecsendióból álló maszk receptjét mutatjuk most meg neked, ami gyorsan, egyszerűen és hatásosan csökkenti az aknét és nyugtatja az ekcémát. Mindenképpen teszteld a bőrödön, mielőtt még az arcodra kennéd az egészet - ezt egyébként ajánlatos minden bolti kozmetikummal is megtenni.

DIY ajándék

Összetevők:

  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál szerecsendió

Egyszerűen csak keverd össze a mézet, a fahéjat és a szerecsendiót. Ha jól csináltad, a keverék olyan lett, mint egy sűrű tészta. Miután jól összekeverted, vidd fel a maszkot az arcodra és hagyd rajta 30 percig. Mosd le meleg vízzel, és gyengéden dörzsöld át a bőröd körkörös mozdulatokkal a hámlasztásért.

Frissítő mentolos hajöblítő

Fakó, tartás nélküli a hajad? Akkor imádni fogod ezt a receptet. A hozzávalók közt szereplő mentatea felfrissíti és újjáéleszti a hajadat, az almaecet pedig eltünteti a korpát és minden egyéb szennyeződést, amitől a hajad nehéznek érződhet és fénytelennek tűnhet. Ha még sosem próbáltad az almaecetet, ne lepődj meg, ha kissé csíp, de csodákat művel, szóval ne hagyd, hogy ez megállítson!

Összetevők:

  • 1/2 csésze forró víz
  • 1-2 mentateafilter
  • 2 evőkanál almaecet

Házi kozmetikum

Öntsd a forró vizet a teafilterre, és hagyd ázni amíg ki nem hűl. Vedd ki a filtert, miközben összenyomod, hogy a lehető legtöbb teát kipréseld, majd keverd hozzá az ecetet.

Használatához először samponozd és balzsamozd be a hajad, ahogy máskor is, utána vidd fel az egész keveréket a hajdara. Masszírozd mélyen a fejbőrödbe, majd szárítsd meg, ahogy szoktad, de ne öblítsd ki.

Gyógyír a pattanásos hátra

Ugyan télre már lejárt a hátvillantós felsők ideje, ez a probléma attól még zavaró lehet számodra. Használd ezt a receptet, ami egész évben nélkülözhetetlen a szép és pattanásmentes bőr érdekében! A hátunk ritkán kap kellő odafigyelést, szóval ez a pakolás egy szuper eszköz arra, hogy egy kis törődéssel jutalmazd meg a hátad, és legyűrd a pattanásokat!

Összetevők

  • 1 grapefruit
  • 1 ½ csésze fehér cukor
  • ½ csésze durva tengeri só
  • 180 ml tisztított vagy palackozott víz
  • 60 ml ecet
  • 3 evőkanál teafaolaj
  • 1 szórófejes flakon

Ajándék ötletek

Facsard ki a grapefruit levét, add hozzá a cukrot és a tengeri sót, majd jól keverd össze. Vidd fel először ezt a bőrradírt zuhanyozás közben, hagyd állni a bőrödön kb. 2 percig, hogy a gyümölcsenzimek és savak eltüntethessék az elhalt bőrszöveteket és baktériumokat.

Miután megszáradtál fürdés után, keverd össze a tisztított vizet, az ecetet és a teafaolajat. Öntsd a szórófejes flakonba, majd vidd fel az érintett területekre. Hagyd megszáradni, mielőtt felöltözöl.

Édes-mézes-cukros arckrém

Ez a recept épp olyan jól hangzik, mint amilyen jól működik. Ezt a készítményt a méz és a tej teszik antibakteriálissá és hidratálóvá. Noha enyhén hámlasztó hatású, durvább bőrradírrá változtathatod, ha több barna cukrot adsz hozzá. Melegítsd fel a mikróban, hogy jó meleg és krémes legyen!

Összetevők:

  • 1 csésze barna cukor
  • ½ csésze méz
  • 1 evőkanál tej (minél nagyobb zsírszázalékú, annál jobb)

Kozmetikum házilag

Öntsd a cukrot egy tálba, lassan keverd bele a mézet és adj hozzá kívánt akkora mennyiségű tejet, amitől kellemes állagú lesz (minél többet adsz hozzá, annál lazább lesz a szerkezete).

Kend a keveréket a bőrödre, de kerüld el a szemek környékét. Hagyd fent 10-20 percig (attól függ, mennyire van időd vagy kedved). Ez a maszk nem fog rászáradni a bőrödre, és nem fog megkeményedni, nedves és ragadós fog maradni. Jobb, ha egy régi póló van rajtad közben, ha esetleg lecsöppenne a krém. Mosd le a keveréket langyos vízzel, akár törlőkendőt vagy arctisztító kefét is segítségül hívhatsz, ha akarsz, de vigyázz, hogy jól lemosd a krémed a hajad vonalánál is, különben a méz ragacsos, kemény darabokban oda fog száradni.

Akár be is áztathatsz néhány vattakorongot ugyanabba a tejbe, amit a keverékhez is felhasználtál, indíts be valamilyen megnyugtató zenét, és csak feküdj az ágyadon a vattakorongokkal az arcodon. A tejsav segít eltűntetni az elhat hámsejteket, miközben a tejben lévő zsír és fehérje segít megerősíteni és feszesíteni a bőrt.

Ha letelt az idő, öblítsd le, használj hidratáló krémet. Nézz a tükörbe és mosolyogj! Gyönyörű vagy, és most a sima, fényes, tiszta arcbőröd is még gyönyörűbb lett!

(KamaszPanasz - B.Zs.)