lenmag
#Testi problémák

Mi az a lenmagolaj?

2023.12.13.
2 perces olvasási idő

A lenmagolaj őrölt és préselt lenmagból készül, amelyet hagyományosan hashajtóként és sebgyógyításra használnak. A lenmagolaj azonban számos olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyek jótékony hatásúak lehetnek. Miért lehet hasznos?

A lenmagolaj segíthet a gyulladás csökkentésében, a szívbetegségek megelőzésében és az emésztőrendszer egészségének megőrzésében. Továbbá csökkentheti a mellrák kockázatát, a kéztőalagút szindróma kezelésében hasznos lehet, enyhítheti a szemszárazságot, illetve a magas vérnyomást.

Milyen mellékhatásai lehetnek a lenmagolajnak?

Megfelelő adagokban és rövid távon szedve a lenmagolaj általában biztonságos, azonban mellékhatásként előfordulhat hasmenés és laza széklet, valamint székrekedés. Ezek a mellékhatások minimálisra csökkenthetők, ha a lenmagolajat bő vízzel és az ajánlott adagokban szedjük.

A lenmag ritkán okozhat bélelzáródást, illetve allergiás reakciók is előfordulhatnak.

Kerüld a lenmagolajat, ha:

Allergia: Kerüld a lenmagtermékek használatát, ha ismert allergiád van rá vagy összetevőire. Kérdezd meg gyógyszerészed vagy háziorvosod az összetevők teljes listájáról, ha nem vagy biztos benne.

Terhesség: Káros hatásai lehetnek a terhesség alatt, beleértve a koraszülés kockázatának növekedését.

Műtét előtt: Műtétek előtt nem ajánlott étrend-kiegészítők fogyasztása.

Mennyi lenmagolajat szedjek?

Mindig beszélj háziorvosoddal, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt kezdenél szedni, hogy megbizonyosodj arról, hogy az megfelel a te egyéni igényeidnek.

Nincsenek szabványos adagolási irányelvek a lenmagolaj adagolására. Az ajánlott adag a gyártótól függően változik.

A lenmagolaj adagját gyakran az ALA-tartalom alapján számítják ki. Az ALA javasolt napi értéke nőknél 1100 mg és férfiaknál 1600 mg. Ezen szintek eléréséhez sok gyártó napi 1 vagy 2 evőkanál folyékony lenmagolajat javasol. Vedd figyelembe, hogy az ALA mennyisége 1 evőkanál lenmagolajban megközelítheti a 7000 mg-ot, a szervezet azonban ennek csak körülbelül 10%-át tudja hasznosítható omega-3 zsírsavakká, például EPA- és DHA-vá alakítani.

A kapszula-kiegészítők esetében az ajánlott adagok az ALA-tartalomtól függően napi kétszer egy kapszulától naponta háromszor három kapszuláig terjedhetnek.

Mi történik, ha túl sok lenmagolajat veszek be?

Úgy tűnik, hogy kicsi a lenmagolaj toxicitásának kockázata, de a túl sok lenmagolaj fogyasztása növelheti a mellékhatások kockázatát.

A lenmagolaj tárolásának módja

A folyékony lenmagolaj általában sötét palackokban kerül forgalomba, hogy megvédje a fénytől, és felnyitás után gyakran le kell hűteni. Azonnal dobd ki, ha lejárt a szavatossága.

Hasonló kiegészítők

A halolaj egy másik népszerű táplálékkiegészítő, amely omega-3 zsírsavakat tartalmaz, és a szív egészsége érdekében fogyasztható. Tanulmányok kimutatták, hogy a lenmagolaj hasonló szívvédő tulajdonságokkal rendelkezik, mint a halolaj. Mivel nem állati eredetű, hanem növényi eredetű, a lenmagolaj hasznos alternatíva azoknak, akik vegán vagy vegetáriánus étrendet követnek.

A lenmagolaj élelmiszerforrásai

A friss lenmagolaj enyhe, diós aromája napraforgó- vagy szezámmagra emlékeztet, íze pedig ropogós és enyhén diós. A zavaros, halszagú vagy sült olajhoz hasonló, illetve keserű vagy égett ízű olaj avas, ezért nem szabad használni. Ha ezt észleled, vagy a termék lejárt a lejárati dátumán, dobd ki.

Íme, néhány módszer a használatára:

  • Használd salátaolajként vagy hideg szószokhoz.
  • Add hozzá gyümölcsléhez vagy turmixokhoz.

Ne használd rántáshoz vagy sütéskor. Hőhatásnak kitéve az olaj káros vegyszereket képezhet.

(KamaszPanasz - verywellhealth.com)

Kapcsolódó címkék

szív