énkép
#Testi problémák

Kamasz fiúk és a kialakuló énkép

2023.12.08.
2 perces olvasási idő

Minden test más és más. Nincs olyan, hogy ideális test, hiszen nem vagyunk egyformák. Éppen ezért nem ajánlatos másokhoz hasonlítani a testalkatodat vagy a magasságodat. Próbáld meg tested az egyéniséged és a jellemed tükörképének tekinteni.

Összpontosíts az értékekre és sajátosságokra, ezeket jelenítsd meg a külsődben is. Aki először lát meg, valószínűleg a külsőd alapján ítél meg. Fontos, hogy a megjelenésed tükrözze a belsődet. Erről tudják mások leolvasni az értékrendedet, és így alkotnak képet rólad.

Láss, ne csak nézz

Ne tekintsd ideálnak azokat a képeket, amik a neten vagy a mozikban kerülnek a szemed elé. A vörös szőnyegen végigvonuló sztároknak épp úgy megvannak az apró hibái, mint bárki másnak - csak épp nem hangsúlyozzák ki.

Aztán ott vannak azok a srácok, akik a tökéletesen kidolgozott felsőtestért feláldozzák az összes szabadidejüket, energiájukat. De valójában boldogok ezek az emberek? kamasz énképFöladhatsz mindent azért, hogy te is olyan legyél, mint a reklámokban, de megéri ez neked? Félreértés ne essék, nem a mozgásról és az edzésről akarlak lebeszélni, egyszerűen csak szeretném, ha tudnád, hol a határ.

Ne feledd

Nem a testsúlyod vagy az alakod határozza meg, hogy milyen ember vagy valójában. Egészítsd ki a férfi ideálról alkotott elképzelésedet olyan értékekkel, mint például a kreativitás, a segítőkészség, az igényesség vagy a türelmesség. Lehet egy ember izmos és kidolgozott felsőtestű, de ez önmagában nem elég ahhoz, hogy tökéletes legyen.

Találj olyan barátokat, akik úgy szeretnek, ahogy vagy

Légy határozott másokkal, akik a testedet kritizálják! Tudnod kell, hogy az olyan emberek, akik megjegyzést tesznek a külsődre, valószínűleg valaki más bőrébe szeretnének bújni. Egyszerűen és határozottan reagálj a kritikákra! Egy idő után biztos nem fognak csúfolni.

Légy toleráns

Tiszteld azokat az embereket is, akik nem felelnek meg a társadalom elvárásainak! Például az olyanokat, akik alacsonyak, túlsúlyosak vagy szívesen végeznek olyan tevékenységet, ami nem tartozik a tipikusan férfias elfoglaltságok közé.

Alakíts ki magadról reális énképet

Légy tudatában minden olyan dolognak, amit saját magadról állítasz vagy amit gondolsz magadról. Tulajdonképpen „beszélgess” önmagaddal. Ha valamit, ami a testedre vonatkozik nem tartasz helyesnek, azt indokold is meg vagy cáfold meg! Például, ha azt gondolod magadról, hogy gonosz vagy, azt támaszd alá indokokkal vagy cáfold meg, pl.: „Igenis számíthatnak rám!”. Ez egy fontos része az énkép egészséges kialakításának.

Koncentrálj azokra az értékekre, amelyek értékessé tesznek téged az életben! Próbáld meg a tested előnyeire koncentrálni. Például ne azt nézd, hogy nincs izmos felsőtested, hanem, hogy milyen jól énekeltél nemrég a tábortűznél.

Légy tudatos

Önmagad ura légy, tudatosan irányítsd az életedet! Próbáld meg elfogadni a tested, bíráld felül az elvárásaidat magaddal szemben. Ebben a tudatos életvitelben benne kell lennie, hogy légy önmagad. Miközben önmagadat adod új kapcsolatokat építesz és rájössz, hogyan lehet problémákat megoldani, miközben célokat tűzöl ki magad elé. Ezek mind szerves részei az egészséges énkép kialakításának. Ne reagálj mindenre, ezzel önfegyelmet és tisztességet tanulhatsz.

Hát valahogy ezek az alapjai az egészséges énkép kialakításának. Természetesen a sort lehet bővíteni, ez csak egy kiindulópont. Ha eljutottál oda, hogy már magadban próbálod az itt leírtakat továbbfejleszteni vagy betartani, akkor nyugodtan bevallhatod magadnak: jó úton jársz!

(KamaszPanasz - Cs. B.)