elhízás
#Testi problémák

7 egyszerű tipp a téli elhízás ellen

2016.01.05.
3 perces olvasási idő

Nem könnyű megbirkózni a téli időszakban felkúszó kilókkal. Az ünnepi időszak után sokan tapasztalhatjuk, hogy egy-két kilóval többet mutat a mérleg, hiszen az utóbbi időben magas szénhidrát- és zsírtartalmú ételeket fogyasztottunk, amik gyors hízáshoz vezetnek.

Ha hozzávesszük még azt is, hogy télen leginkább a lakásban vagyunk, és kevesebbet mozgunk, a súlygyarapodás nehezen válik elkerülhetővé. Szóval, hogy újra beleférj a régi farmerodba, kövesd az alábbi tippeket! Nem különösebben nehezek, viszont elég gyorsan hatnak.

Ne feledd, ha csak apránként is próbálod leküzdeni a téli elhízást, az pár hónap múlva már óriási különbséget jelent. Amikor pedig beköszönt a tavasz, te már remek formában leszel, miközben mindenki más lázasan készülődik a bikini szezonra.

1. Sétálj!

Az edzés az elhízás egyértelmű ellenszere, de ne felejtsd el, milyen hasznos lehet a szimpla, mindennapi sétálás is. Persze az edzőteremben gyorsabban csökkentheted a derékbőségedet, de bizonyítottan a sétálás a legegyszerűbb és leghatásosabb módja a gyors fogyásnak. A sétálás, a futással ellentétben nem károsítja az ízületeket, nem termel kortizolt a testben, és segít erősíteni az izmokat és az ízületeket. Idővel ez a stresszcsökkentő és izomnövelő hatás lapos hasat, jobb vércukorszintet és formás izmokat eredményez. Sétálj naponta legalább 45 percet, és ha mindezt egészséges étrenddel társítod, hamar megszabadulsz a téli súlyfölöslegtől!

2. Koncentrálj a zöldségekre

Amikor megtervezed az étrended, ügyelj, hogy minden étkezésnél fogyassz zöldségeket is, egészséges formában – olaj nélkül kisütve vagy főzelékként. Cukrot, túl sok sót és egészségtelen zsírt se adj a zöldségekhez! A legjobb eredményért nyersen, grillezve vagy párolva fogyaszd a zöldségeket. A roston sült zöldség is jó, ha egészséges kókuszolajat vagy olívaolajat használsz hozzá.

Télen

Ezenkívül ne rizst vagy tésztát fogyassz köretnek, hanem inkább gyökérzöldségeket, például édesburgonyát. A répa, a cékla, a tök és a hagyma is remek forrásai az alacsony glikémiás indexű szénhidrátoknak, ami segíthet lefogyni, és elmulasztja a sóvárgást is. Ha akarod, ízesítsd borssal, valamilyen fűszernövénnyel vagy egy csipetnyi himalájai sóval. Emellett mindenképpen fogyassz elegendő leveles zöldséget is, amik alapvető fontosságúak az egészséges testért.

3. Rendszeresség

Télen fontos a rendszeresség, különösen az alvás tekintetében! Persze könnyű a téli szünetben, a hétvégén tovább fent maradni, hiszen másnap valószínűleg úgyis később fogsz felkelni a kevesebb napfény miatt. Vagy csak szimplán a kevés napfény hatására nappal kimerült vagy, éjjel pedig nem tudsz elaludni. Akárhogy is, a rendszertelen alvás nemcsak elhízáshoz vezet, de depresszióhoz is. Ez megnövelheti az étvágyadat az egészségtelen ételekre is. A hormonjaink akkor érik el az optimális szintjüket, ha eleget alszunk, márpedig a hormonoknak hatalmas szerepük van a testsúly változásában. Ha rendszert viszel az alvási szokásaidba, az biztosítja, hogy a hormonok kedvező hatást gyakoroljanak rád és a súlyodra.

4. Kerüld a túlzott kávéfogyasztást!

A kávét gyakran egészségesnek állítják be, de ideje tisztázni valamit. Az ízletes kávé az egyik legsavasabb dolog, amit a szervezetedbe juttathatsz, és ami megnöveli a stressz szintjét. Az antioxidáns-tartalma és az agyserkentő hatása ellenére a kávé erős függőséget okozhat, és pár órával a fogyasztása után szénhidrát utáni sóvárgást idéz elő, így hamarosan ismét koffein után fogsz nyúlni a következő energialöketért. Napi egy csésze még belefér, de ha teheted, inkább igyál zöld- vagy gyógyteát. Ezek az alternatívák segítenek kezelni a rossz hangulatot és az alacsony vércukorszintet, ráadásul az édesszájúaknak is kedveznek. A kávé nemcsak télen, hanem az egész évben fontos kérdés, ha le akarsz fogyni.

5. Szabadulj meg az állati eredetű zsírtól!

A vaj, a tejföl, a teljes (zsíros) tej és a tejszín a téli ételekben a leggyakrabban előforduló összetevők közé tartoznak. Ez bizony rossz hír a testsúlyunknak és a szívünknek. Válj meg az állati eredetű zsírtól, hogy leadhasd a téli fölösleget. A zöldségekből származó egészséges omega-3 zsír a barátod, sőt, ez épp a lefogyásban segít, nem az elhízásban! Az avokádó, a mogyorófélék, a magvak, a kókuszdió, az olajbogyó és a legtöbb nyers növényi olaj kitűnő a fogyáshoz. Helyettesíts minden állati eredetű zsírt növényi eredetűvel, és se perc alatt le fogsz fogyni!

6. Koncentrálj a proteinre!

A zöldségeken kívül a proteinre is koncentrálnod kell. Télen könnyű felszerelkezni az olcsó, telítő szénhidrátok forrásaiból, pl. babból, rizsből, burgonyából illetve az „egészséges”, feldolgozott szénhidrátok forrásaiból pl. müzliből. Ezek talán kevésbé károsak, mint az olajban sült ételek, de nem fogsz tőlük lefogyni, csak hízni. Inkább koncentrálj a tiszta proteinforrásokra! Ez segít stabilan tartani a vércukrodat, megelőzi a túlevést, és izmot is segít építeni. Néhány kiváló proteinforrás: spirulina, mandula, chiamag, tökmag, hal. Ha állati forrást választasz, mindenképpen organikus legyen.

7. Légy aktív!

A sétáláson kívül egy nagyszerű módja, hogy leadd a télen felszedett fölösleget, ha valamilyen formában aktív maradsz. Végezz házi munkát: mosogass, süss-főzz. Akármit is tégy, csak ne ülj egész nap a kanapén vagy az íróasztalnál anélkül, hogy óránként felkelnél mozogni egy kicsit. Az aktivitás többet tesz a téli elhízás ellen, mint hinnéd, ráadásul sok kicsi sokra megy.

Ha télen is ugyanolyan aktív maradsz, mint az év többi részében, akkor eleve nem kényelmesedsz el. Ezzel könnyebben ösztönzöd magad az egészséges diéta megtartására is. Legyen az alvás, az étrend és az aktivitás a prioritásod, amikor meg próbálsz szabadulni a téli súlyfölöslegtől. Ez messze a legjobb módja a fogyásnak.

(KamaszPanasz - B.Zs., forrás: allwomenstalk)