lencse
#Testi problémák

A kontaktlencsék tisztán tartása

2014.06.30.
2 perces olvasási idő

A kontaktlencsék igazán kényelmesek lehetnek, főleg nyáron. Ám ha elhanyagolod őket, és nem figyelsz a tisztaságukra, akkor könnyen bekövetkezhet fertőzés.

Tartsd tisztán a kontaktlencséidet!

Sokan nem figyelnek oda kellőképpen a kontaktlencsék tisztán tartására. Ha napi lencséd van, akkor nincs gond, hiszen a nap végén úgyis eldobod (ám ilyen lencse mellett is érdemes időnként műkönnyet csepegtetni a szemünkbe, így segítve a tisztaság megtartását). Ha nem megfelelően tisztítod a kontaktlencséidet, akkor könnyen megsérülhet a szemed, és különböző baktériumok kerülhetnek bele, amik akár látásromlást, gyulladást is okozhatnak.

A kontaktlencsetisztítás 5 lépése

A lencsetisztításnak 5 lépése van. Mindegy, hogy milyen típusú vagy márkájút kontaktlencsét használsz, ha nem napi kontaktlencséd van, akkor minden lépést következetesen be kell tartanod.

1. Kézmosás

Triviálisnak tűnhet, de nem mindenkinek. Nem elég csak vízzel átmosni az ujjaidat. Távolíts el minden szennyeződést a kezedről és a kézfejedről. Koszos kézzel nem nyúlnál bele a szemedbe, ugye? Ha a kontaktlencséhez nyúlsz így, a végeredmény ugyanaz: baktériumok és szennyeződések kerülhetnek a szemedbe.

Jól mosd meg a kezed meleg vízzel és szappannal. Törölköző helyett szöszmentes törlőkendőbe vagy papír kéztörlőbe töröld a kezed, így nem maradnak kis anyagdarabkák, szálak az ujjaidon.

2. Tisztítás

A kontaktlencse tisztítása speciális tisztító folyadékkal történik, de a drogériákban vagy az optikákban többféle tisztítót is kaphatsz. Fontos, hogy a folyadékot sohasem szabad a szemedbe cseppenteni! Tedd a tenyeredbe a lencsét, cseppents bele pár cseppet, majd az ujjaddal óvatosan kezdd el tisztítani (körkörös mozdulatokkal).

3. Öblítés

A folyadék dobozán megtalálod, hogy mennyi folyadékkal, illetve mennyi ideig kell leöblíteni a lencsét. Vigyázz, hogy mindenhol jól leöblítsd, és eltávolítsd a szennyeződéseket. Ennek a lépésnek a végén a lencsének úgy kellene kinéznie, mintha a szemedbe akarnád rakni. De még ne tedd ezt!

4. Fertőtlenítés

Olvasd el figyelmesen a folyadékhoz tartozó használati utasítást. A fertőtlenítést soha ne hagyd ki, hiszen a lencsén lehetnek szabad szemmel nem látható apró baktériumok, vírusok és szennyeződések.

5. Öblítés

Az előbb említett lépést ismétel meg! Ezek után berakhatod a lencsét a szemedbe.

+1. Enzim-tisztítás

Ezt a lépést nem kell minden egyes használatkor megcsinálni, de heti egyszer érdemes a lencsédet megtisztítani a felgyülemlett enzimektől, fehérjéktől és egyéb, nem látható szennyeződésektől. Keresd a megfelelő folyadékot az optikákban, és heti egyszer a gyártó utasítása szerint tisztítsd át a lencséd.

Hogy milyen folyadékot használsz az általános tisztításhoz, az rajtad múlik. A legjobb, ha a kontaktlencse márkájával megegyező márkájú folyadékot veszel. Óvakodj az olcsó, nem megbízható folyadékoktól. Egy nagy üveg általában 3000 forint körül mozog, ennél olcsóbbat ne vegyél. Hidd el, a szemed épsége fontosabb, mint egy pár száz forintos spórolás.

Ha a lencse vagy a tisztítófolyadékok közül valami irritálja a szemeid, akkor azonnal cseréld le. Érdemes szemészetre is elmenni, nehogy valami komolyabb baj legyen.

(KamaszPanasz - Gy. R.)