haj
#Testi problémák

Top 10 étel a hajad egészségéért

2014.06.06.
2 perces olvasási idő

Tedd félre egy kis időre a sampont és a balzsamot! Az egészséges, fényes tincsekért egyél halat, babot, lencsét és banánt! Valójában az egészséges táplálkozás nemcsak a testednek tesz jót, hanem a fejeden lévő körülbelül 150 ezer szőrtüszőnek is. A kiegyensúlyozott étrend, odafigyelve a plusz vas, illetve fehérjebevitelre hatalmas lökést ad a hajad növekedésének.

A fehérje építőeleme a hajnak. Ha nem viszed be a megfelelő mennyiségű fehérjét a szervezetedbe, a hajad lassabban fog nőni, és a hajszálaid is gyengébbek lesznek. Kerüld el a hajhagymák gyengülését! Vigyél be minden étkezéssel és tízóraival/uzsonnával egy kis adag fehérjét!

Biztos fehérjeforrások

  • baromfihús
  • sovány marhahús
  • hal
  • bab
  • diófélék

Ha elkezded a "egészséges-haj-étrendet" ma, akkor a javulást 6 hónapon vagy egy éven belül fogod látni - attól függően, hogy milyen gyorsan nő a hajad.

Próbáld ki ezt a 10 élelmiszert (nem csak) a hajad egészségéért!

1. Sovány vörös hús

Kutatások bizonyítják, hogy a túl kevés vasfogyasztás kopaszodáshoz vezethet. A vashiány kezelése segíthet újranöveszteni a hajat. A hajhullással küszködő emberek általában vashiányosak, ez különösen a nőkre igaz. Vasban gazdag ételek közé tartozik a pulyka, tojássárgája, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a szárított gyümölcs, illetve a bab.

2. Tojás

Tele van biotinnal, a B-vitamin egy fajtájával, ami segíti a haj növekedését, és biztosítja az egészséges fejbőrt. Hiánya okozhatja a haj töredezettségét. Magas biotint tartalmú ételek még: földimogyoró, mandula, búzakorpa, lazac, zsírszegény sajt és az avokádó.

3. Banán, sör, zab, mazsola

Ezek ásványi szilícium-dioxidot tartalmaznak, amely a haj vastagságát javítja. Fogyassz sok olyan ételt/italt, melyben sok a szilícium-dioxid, így erősebbé és időtállóbbá teheted a hajad! (Bár a sör sok szilícium-dioxidot tartalmaz, bölcs dolog mértékkel inni, 18 éves kor alatt pedig egyáltalán nem szabad fogyasztani.)

4. Sötétzöld zöldségek

Egyél spenótot, brokkolit és mángoldot! Ezek a növények tele vannak A és C vitaminokkal, melyek elősegítik a faggyúképződést, esetünkben a fejbőrön képződő olajét, mely a haj természetes kondicionálója.

5. Osztriga

Rengeteg cinket és ásványi anyagot tartalmaz, mely segít szabályozni az androgének termelődését. Ha ezek a hormonok alacsony szinten vannak, akkor hajhullást eredményeznek. Az alacsony androgén-szintű embereknek lassan nő a hajuk és korpásodásra hajlamosak. Étrendedbe feltétlen iktass be pár cinkben gazdag ételt is. Van választási lehetőséged: az osztriga, a rák, a kagyló, a máj, a sovány marhahús, és a búzacsíra mind jó választás. Ezek az ételek segítenek elhárítani a hajhullás veszélyét és egészséges, csillogó hajat biztosítanak.

6. Édesburgonya

Az édesburgonya béta-karotint tartalmaz, amit a szervezet A-vitaminná alakít. Az A-vitamin táplálja és megvédi a hajat és a bőrt a kiszáradástól, melyek a korpásodás okai. A ragyogó bőr és haj érdekében egyél sárgarépát, kelkáposztát, spárgát és sütőtököt.

7. Bab

Az olyan hüvelyes növények, mint a bab és a lencse vasban gazdag fehérjeforrások. A lencse különösen nagy szerepet játszik a haj karbantartásában.

8. Gyümölcsök és zöldségek

Tele vannak C-vitaminnal, ami segít a szervezetnek felvenni a vasat. A túl kevés C-vitamin bevitele a hajat szárazzá és gyengévé teszi. Melyek a legjobb C-vitamin források? Brokkoli, leveles zöldségek, zöldpaprika, citrusfélék és eper.

9. Omega-3 zsírsavak

Ezek támogatják a fejbőr egészségét, hiánya száraz fejbőrhöz és fénytelen hajhoz vezet. Forrásai közé tartozik a lazac, a szardínia, a hering, a makréla, a lenmag és a dió.

10. Növényi olaj

Senki nem akar száraz, fénytelen hajat. De ha túl sok alacsony zsírtartalmú ételt eszel, akkor ez könnyen megtörténhet. Az olyan egészséges olajok, mint az olíva-, a mogyoró-, a napraforgó- és egyéb olajak vissza tudják állítani a haj fényésségét. Naponta körülbelül egy teáskanálnyi megfelel erre a célra.

(S. A.)

Kapcsolódó címkék

haj