terhes
#Testi problémák

Meglepő tények a terhességről 2.

2011.03.30.
3 perces olvasási idő

Amikor először mész az orvoshoz, valószínűleg meg fogsz rémülni, hisz egy csomó papírt ad majd neked, mely trimeszterekre lebontva tartalmaz információkat és teszteket. Mindezen információk mellett is azonban a terhesség könnyen válhat egy „túl hamar lettem felnőtt”-szindrómává. Ezt megelőzve próbálunk most segíteni kétrészes cikkünkben.

6. Haj és a körmök

Sok nő tapasztal változást a haja textúrájában és a növekedés gyorsaságában. A sok hormonnak köszönhetően, ugyanis a haj gyorsabban nő, és kevésbé hullik ki. De általában ez nem tartós jellegű. A legtöbb nő ugyanis ezt a mennyiséget elveszti a szoptatás után, vagy alatt, így a terhesség előtti állapot áll vissza.

Néhányan szőrnövekedést tapasztalhatnak nem várt helyeken is. Például az arcon, vagy a has környékén. Vannak, akik zsírosabbnak, vagy szárazabbnak érzik hajukat. De előfordulhat az is, hogy valakinek a haj színe változik meg.

Tudtad?

A hajad és a körmeid valóban gyorsabban nőnek a terhesség alatt, a hormonoknak köszönhetően.

A köröm, csakúgy, mint a haj, észrevehető változásra képes a terhesség ideje alatt. Ilyenkor ugyanis gyorsabban nőnek és erősebbé válnak. De van, akiknél pont az ellenkezője, a körmök túlzott érzékenysége és törékenysége alakul ki. Ahogyan a hajnál sem, így a körömnél sem állandóak a változások. Ha a körmeid érzékenyek, próbáld megóvni őket a külső hatásoktól és ne használj körömlakkot, vagy körömlakk-lemosót. Természetesen a szüléssel ez a probléma is meg fog szűnni.

7. Cipőméret

Még ha nem is férsz bele minden ruhádba a terhesség alatt, a cipődet azért nem kell lecserélni ugye? Talán, de lehet, hogy igen. A várandósok szervezetében ugyanis többletfolyadék halmozódik fel, amely a lábak duzzadásához is vezethet. Ez pedig egyértelműen a cipőméret megnövekedéséhez vezethet. Egy könnyű, nagyobb méretű, belebújós cipő így kényelmes és megfelelő választás lehet a terhes nők számára, különösen a nyári hónapokban.

Tudtad?

A vízháztartásod megváltozása a terhesség ideje alatt, akár 1 vagy 2 számmal is megnövelheti a cipőméreted. Azonban amint világra hozod a picit, a lábad mérete is eredeti állapotába áll vissza.

8. Ízületi problémák?

A terhesség alatt, a szervezeted egy relaxin nevű hormont termel, amely felkészíti a méhnyakad és az ágyéki területeket a szülésre. A relaxin hatása, hogy fellazítja a szöveteket és a szalagokat a szervezetedben, így sokkal könnyebben megsérülhetsz. Ezért kell vigyázni nagyon ebben az időszakban, nehogy túlerőltesd magad és az ízületeid – különösen a medence környékén – nehogy megsérüljenek. Ha mégis valamit emelned kell, csak lassan és megfontoltan tedd, és tartózkodj a hirtelen, gyors mozdulatoktól.

9. Visszér, aranyér, székrekedés

A visszér leggyakrabban a lábakon és a nemi szervek környékén fordul elő. Oka, hogy a hormonok miatt megnövekedett véráramlás a véredénykéket megduzzasztja. A visszeres panaszok általában a terhesség után eltűnnek, ám, csökkentheted kialakulásuk kockázatát, ha:
• nem ülsz, vagy állsz hosszú ideig.
• lenge öltözékeket viselsz.
• ülés közben gyakran mozgatod a lábaid.

Sajnos aranyér – végbélben található visszér – is előfordulhat a terhesség ideje alatt. Mivel a véráramlás megnövekedett, így a méhed nyomást gyakorol a medencédre, így pedig a végbélben található vénák megduzzadhatnak. Az aranyér különösen fájdalmas lehet, vérezhet, csíphet és viszkethet különösen székletürítéskor. Sajnos előfordulhat, hogy mindez székrekedéssel is párosul, amely gyakorlatilag a fürdőszobába való beköltözéssel egyenlő. Mindez nagyban kellemetlenné teheti a várandós napokat.

A székrekedés egyébként azért is gyakori terhesség alatt, mert a szervezet lelassítja a lebontó folyamatokat, hiszen minél több tápanyagot próbál kinyerni a táplálékból. Ráadásul a terhesség kései szakaszában a méh már erősen nyomja a végbelet, amely még tovább nehezíti a székletürítést. A székrekedés sokszor sajnos az aranyér egyik előidézője is, ugyanis az erőlködés megnövelheti a vérkapacitást a végbélben, amely mint tudjuk, aranyérhez vezethet.

Ha fel akarjuk venni a harcot az aranyérrel és a székrekedéssel a legjobb, ha megelőzzük azt. A rostokban gazdag tápanyag, a megfelelő mennyiségű folyadék és a rendszeres mozgás segíthet abban, hogy székletürítésünk természetes és rendszeres legyen. A székletlazítók (NEM hashajtók!) szintén segíthetnek. Ha már pedig kialakult az aranyér, keresd fel az orvosod kenőcsökért és gyógyszerekért, melyek enyhíthetik a fájdalmad, azaz összezsugoríthatják a kialakult visszereket.

Születésnapi meglepetések

10. Váratlan dolgok, melyek a testedből távoznak

Szóval túlélted a hangulatingadozásokat, az aranyeret és úgy gondolod, most már nincs több meglepetés. Gondold ezt újra! A születés napja ugyanis gyakran a legtöbb meglepetés hordozza magában.

Mindösszesen csak minden 10. anyának folyik el a magzatvize közvetlenül a szülés előtt. A nők többsége ugyanis nem tapasztal folyást. Ekkor az orvosnak kell megrepesztenie a magzatburkot (ha már a méhnyak kitágult), amikor az anyuka megérkezik a kórházba. Mennyi folyadékra számíthatsz? Egy egészséges baba esetében a magzatvíz fél és másfél liter között mozog. Egyes nők erős vizelési ingert éreznek, a magzatvíz érkezése előtt, de még ekkora sem biztos, hogy nekik el fog folyni a magzatvizük. Lehet, hogy vizelés közben, de lehet, hogy csak az orvos által fog elfolyni a víz. Másoknál azonban előfordulhat, hogy csak egy bizsergő érzést éreznek, hiszen előfordulhat, hogy a baba feje, mintegy dugóként zárja el a folyadék útját, így az képtelen kitörni. Bármilyen esetben is, a magzatvíz színtelen, és édes illatú. A nagy mennyiségtől ne ijedj meg, a szervezet körülbelül 3 órán belül pótolja azt. Az első nagyobb kitörés után is előfordulhat még folyás, körülbelül 2-3 dl óránként. Ez is teljesen természetes, ne ess pánikba!

Természetesen más váratlan dolgok is napvilágot láthatnak. Előfordul a babán kívül vérzés is. Nem ritka a hányinger és a szédülés sem a szülés közben, vagy után. Mások hasmenés panaszokat jelentettek szülés közben, de gyakori a felfúvódás is. Előfordulhat az is, hogy a nyomó folyamatok során, elveszíted a húgyhólyagod és a beleid felett az uralmat. Fontos, hogy félelmeidről és a számodra kellemetlen dolgokról szülés előtt beszélj az orvosoddal, így ugyanis meg tudjátok oldani, ezt az egyikőtök számára sem túl kellemes problémát.

engeteg meglepetés vár rád, ha áldott állapotba kerülsz, ez tény – de ne feledd, hogy semmi sem tud olyan örömet adni, amelyet a karodban lévő újszülött!

(Cs.B.)