/ SZEX / Mikortól lehet terhességi...
  2018-02-26

Mikortól lehet terhességi tesztet csinálni?

+16
Oldalunk nyíltan foglalkozik a szexualitással. Cikkeink olvasása 16 éven felülieknek ajánlott!
Biztos eredményt akarsz a terhességi teszten látni? Nem mindegy, hogy mikor csinálod meg a tesztet. Ha túl korán használod, az akár félre is vezethet. Cikkünk ebben segíthet.

- hirdetések -

Először is fontos tudni, hogy mikor menstruáltál utoljára, általában hány napos a ciklusod, illetve, hogy mikor kezdődik el az ovulációd. Ha nem vagy biztos az ovulációban, középértéknek veheted a 14. napot, ami átlagos.

A ciklus 14. napja: az ovuláció  

Mikor érdemes terhességi tesztet csinálni?Ezen a napon a megérett petesejt a petevezetékbe vándorol, ahol ha találkozik a spermiummal, megtermékenyül. A petesejt az ovuláció után körülbelül 24 óráig képes a megtermékenyülésre.

A megtermékenyítés pillanatában a protein burok megerősödik a petesejt körül, megakadályozva ezzel más spermiumok bejutását. A megtermékenyítés pillanatában a “baba” genetikája teljesen komplett, beleértve a nemét is.

A ciklus 15-16-17. napja: még túl korai tesztelni

Ha megtermékenyült, a petesejt még a petevezetékben osztódni kezd, zigótává alakul, és még körülbelül három napig marad a petevezetékben. Miközben tovább osztódik, a petesejt mindezek után a méh felé vándorol, ahol még be kell ágyazódnia, így a terhesség ezekben a napokban nem kimutatható. A terhességi tesztek a HCG hormon alapján mutatják ki a terhességet, amely csakis akkor kezd el termelődni, ha a petesejt már beágyazódott.

Amíg nincs beágyazódás, nincs HCG, azaz a terhességi teszt negatív lesz (még akkor is, ha a megtermékenyülés ténylegesen megtörtént!)

A ciklus 18. napja: még mindig túl korai

A beágyazódás általában az ovulációt követő 6-10. napon történik meg. Amíg nincs beágyazódás, nincs HCG, azaz a terhességi teszt negatív lesz (még akkor is, ha a megtermékenyülés ténylegesen megtörtént!)

A ciklus 19. napja: nem lehet még biztos az eredmény, várj még

A beágyazódás még nem történt meg! A terhességi tesztek a HCG hormon alapján mutatják ki a terhességet, amely csak is akkor kezd el termelődni, ha a petesejt már beágyazódott.

A terhesség első 15 jele
Tudnod kell, hogy a terhesség legkorábbi jelei közül sok nagyon hasonlít a premenstruációs (menstruációt megelőző) szindróma tüneteihez. Sok várandós nő számol be enyhe alhasi görcsökről, nyomásérzésről és a mellek érzékennyé válásáról.

Tovább a cikkhez

4 nappal a várható menstruáció előtt: már csak egy kicsit kell kibírnod

A (tervezett) menstruációt megelőző négy napban nagyon csábító lehet a gondolat, hogy elvégezd a terhességi tesztet, de még mindig várj vele, hiszen nagy lehet az esélye az ál-negatív eredményeknek. Egyes korai terhességi tesztek 51-69%-os eredményt adnak 4 nappal a várható menstruáció előtt. Ellenőrizd a terhességi teszten az utasításokat, és pontosan kövesd őket!

2-3 nappal a várható menstruáció előtt: egyes tesztek már mutathatnak eredményt

Néhány terhességi teszt már 70-80%-os pontosságú eredményt ad. Ellenőrizd a terhességi teszten az utasításokat, és pontosan kövesd őket!

A várt menstruáció napja: ez a lehető legjobb nap a tesztelésre

Ez a nap a legjobb a tesztelésre, a terhességi tesztek 99%-os pontossággal működnek. Ha kimarad a vérzésed, és a teszt eredménye is pozitív, akkor nagy a valószínűséggel terhes vagy. Ha a ciklusod hosszúsága nem állandó és pár napos eltérést tapasztalsz minden hónapban, akkor még mindig várj 1-2 napot. Lehet, hogy még nem késik a menzeszed.

Ha 1 napja késik a menstruációd, akkor már nyugodtan tesztelhetsz. Ezeken a napokon a teszteredmények a lehető legpontosabbak.

Ha még a későbi napokon sem menstruálsz, akkor lehet, hogy terhes vagy. A tesztelésre tökéletes időpont ez a nap.

(KamaszPanasz - Gy. R. - Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

  Kapcsolódó cikkek