atkins diéta
#Táplálkozás

Az Atkins-diéta orvosi szemmel

2024.02.06.
3 perces olvasási idő

Az Atkins-diéta egy népszerű, alacsony szénhidráttartalmú fogyókúrás módszer, melyet 1972-ben Robert C. Atkins kardiológus állított össze. Miből áll és milyen buktatói lehetnek?

A módszer lényege a szénhidrátbevitel megszorítása, és a fehérje- illetve a zsírbevitel hangsúlyozása. Attól függően, hogy a diétázó az Atkins-diéta melyik fázisában van, a napi szénhidrátbevitel 20 és 100 g között van.

Sokszor tapasztaljuk, hogy betegeink divatos diétákkal, étrendekkel kapcsolatban tesznek fel kérdéseket, sajnos nem minden esetben tudunk a diétákkal kapcsolatosan felvilágosítással szolgálni, illetve a diéta veszélyeire betegeink figyelmét felhívni.

Az alábbiakban a Mayo Clinic belgyógyászati szakmai csoportja által publikált tényeket, eredményeket és a diéta főbb lényegi pontjait közöljük.

Kutatási eredmények és az Atkins-diéta

Az Atkins-diéta 2003 óta reneszánszát éli, azóta kissé módosult a diéta leírása, bár korábban is „tiltottak” voltak a fehér liszt, az egyszerű cukrok és az egyéb finomított szénhidráttartalmú élelmiszerek, emellett javasolt volt a magas fehérjebevitel és a „jó” (telítetlen zsírok, omega 3, 6- zsírsavak) zsírok, olajok fogyasztása.szendvics

2003-ban a zsírfogyasztás tekintetében annyiban módosult a diéta, hogy kifejezetten ellenzi a telített és transz-zsírok fogyasztását. Az Atkins-diéta során a betegek nem számolják a kalóriákat, ehelyett nettó szénhidráttartalmat mérnek, ami úgy számolható ki, hogy az étel összes szénhidráttartalmából kivonják a rosttartalmat. A módszer lényege az is, hogy nem jár éhségérzettel, illetve az alacsony szénhidrátbevitel révén az inzulinkiáramlás mértéke csökken.

A diéta 4 részből/lépcsőből áll, attól függően, hogy ki mennyit szeretne fogyni, különböző lépcsőknél kezdheti a diétát, az első lépcső a legdrasztikusabb, itt 20 g a napi szénhidrát mennyiség.

Az Atkins-diéta 4 fázisa:

1. fázis (indukció): 20 gramm (g) alatti szénhidrát naponta 2 hétig. Egyél magas zsírtartalmú, magas fehérjetartalmú, alacsony szénhidráttartalmú zöldségeket, például leveles zöldségeket. Ez beindíthatja a fogyást.

2. fázis (kiegyensúlyozás): Lassan adj az étrendhez diót, alacsony szénhidráttartalmú zöldséget és kis mennyiségű gyümölcsöt.

3. fázis (finomhangolás): Ha már nagyon közel vagy a célsúlyhoz, adj hozzá több szénhidrátot az étrendhez, amíg a fogyás lelassul.

4. fázis (karbantartás): Itt annyi egészséges szénhidrátot ehetsz, amennyit szervezeted elvisel anélkül, hogy visszahíznád.Az Atkins-diéta hangsúlyozza a testmozgás fontosságát, de nem részletezi annak módját, gyakoriságát, időtartamát.

Milyen ételek fogyasztását korlátozza az Atkins-diéta?

  • cukor: üdítőitalokban, gyümölcslevekben, süteményekben, cukorkákban, fagylaltokban és hasonló termékekben található.
  • finomított gabona: fehér kenyér, fehér rizs, fehér tészta.
  • magas szénhidráttartalmú gyümölcsök: banán, alma, narancs, körte, szőlő.
  • keményítőtartalmú zöldségek: burgonya, édesburgonya.
  • hüvelyesek: lencse, bab, csicseriborsó.

Az Atkins diéta-eredményei

A vizsgálatok szerint a fogyókúrázók az Atkins-diéta kezdetén ugyan nagymértékű súlyt vesztenek (átlagosan 6-7 kg-ot az első 2 hétben), de hosszú távon a diéta nem bizonyult jobbnak a magas szénhidráttartalmú diétáknál, és a diétás szabályok betartása mellett is könnyen alakul ki jojo-effektus (visszahízás).

A szakemberek véleménye szerint a diéta az elején nem a szénhidrátbevitel megszorítása miatt működik, hanem azért, mert nagyon szűk spektrumból lehet szénhidráttartalmú élelmiszert választani, ezért a bevitt kalória is kevesebb. A szakértők szerint hatékonyabb lenne a diéta, ha odafigyelne a kalória- és zsírbevitelre, mellette engedékenyebb lenne a szénhidrátbevitel esetében.

Az Atkins-diéta és a valóság

A legtöbb diéta, mely súlycsökkenést eredményez, alkalmas módszer a kardiovaszkuláris rizikó mérséklésére, a szérum koleszterin- és vércukor-paraméterek javítására, ennek függvényében az alacsony szénhidráttartalmú diéta is alkalmas erre a célra addig, míg súlycsökkenést okoz és nem kell jojo-effektussal számolni.

Egy felmérés igazolta, hogy az Atkins-diéta javítja a triglicerid-szintet (a vérben található zsírféleség), illetve a diéta későbbi szakaszaiban a magas rostmennyiség bevitele is hasznos a szervezet számára. Ezzel szemben egyetlen nagy esetszámú hiteles vizsgálat sem született azzal kapcsolatban, hogy az Atkins-diéta hosszú távon eredményes lenne, vagy az élettartamot meghosszabbítaná.

Az Atkins-diéta megköveteli, hogy korlátozz bizonyos tápanyagokat, amelyek fontosak a szervezet számára. Tehát bár fogyhatsz, és egyéb kedvező anyagcsere-változásokat tapasztalhatsz, az Atkins-diéta a következő mellékhatásokat is eredményezheti, különösen a diéta korai szakaszában:

  • fejfájás,
  • szédülés,
  • fáradtság,
  • gyengeség,
  • székrekedés,
  • alacsony vércukorszint,
  • veseproblémák,
  • elektrolit egyensúlyhiány.

Az Atkins-diéta veszélyei

A diéta elején az alacsony szénhidrátbevitel miatt ketoacidózis léphet fel. Állatkísérletek bizonyították, hogy a magas zsír- és fehérjebevitel hajlamosít malignitás és kardiovaszkuláris betegségek kialakulására.

Az Atkins-diétát nem végezhetik terhesek, szoptatós kismamák, vesebetegek, illetve fokozott veszélynek vannak kitéve a cukorbetegek és a diuretikum-terápiában (vizelethajtó) részesülők.

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes családorvos, mayoclinic.com)