egyoldalú fogyókúra
#Táplálkozás

Miért hatástalanok az egyoldalú fogyókúrák?

2023.12.29.
2 perces olvasási idő

Paradicsom diéta, levesdiéta, gyümölcsnap, káposztaevés – a nyár közeledtével ismét előtérbe kerülnek, így ha fogyókúrán töröd a fejed, bizonyára már Te is hallottál legalább az egyikről. Sajnos naponta bukkannak fel újabb és újabb olyan hajmeresztő diéták, amelyek minimális erőfeszítéssel, rövid idő alatt gyors fogyást ígérnek, és általában mindössze az étrend betartását kívánják meg. Nos, a szakemberek véleménye ezekben a „divatos” diétákban megegyezik: rövid és hosszú távon is hatástalanok, sőt akár az egészségünket is veszélyeztethetik.

Nézzük meg részletesebben, hogy miért nem hoznak sikert ezek a csodafogyókúrák!

Zöldség-gyümölcs kúrák

A gyümölcsdiéták vagy az egy-egy adott zöldséget tartalmazó étrendek (például a káposzta, vagy a paradicsom) eleinte könnyűnek tűnhetnek, de igen hamar szembesülhetünk egyoldalúságukkal. A probléma több fronton is jelentkezik: éhséget fogunk érezni tartalmasabb ételek iránt, valamint megundorodunk az adott gyümölcstől vagy zöldségtől.

A létfontosságú tápanyagok hiányában szervezetünk nem működik megfelelően, emésztési problémák jelentkeznek, fáradtnak, lehangoltnak érezhetjük magunkat. Bár vitaminok, ásványi anyagok és rostok bőven megtalálhatóak bennük, a karcsúság eléréséhez ez elég kevés. Néhány kilótól talán megszabadulhatunk, és sikeresnek tudjuk be fogyókúránkat, de sajnos amint felhagyunk ezzel a szigorú étrenddel, a kilók többsége visszaszalad, sőt, még a kiindulási testsúlyunkat is túlléphetjük (ez az úgynevezett jojó effektus).

Leves reggelire, ebédre, vacsorára

Lapos has, több kiló ledobása 1 hét alatt – hirdeti magát a levesdiéta. Sokan a léböjtkúra egyik alternatívájának gondolják, miszerint az üres folyadékfogyasztás előnyét ötvözik némi tápanyagtartalommal, hogy mégse legyünk egész álló nap korgó gyomorral.

Miért hatástalanok az egyoldalú fogyókúrák?

A rossz hír az, hogy ez a kúra sem jobb a léböjtnél. Túlságosan tápanyagszegény, még akkor is, ha változatos alapanyagokból (zöldségekből) készítjük el a leveseket. Bár rövid távon a nagy mennyiségű folyadék kitölti a gyomrunkat, ám emésztése nem tart sokáig, és ismét hamar éhesek leszünk. Arról nem is beszélve, hogy a diéta végeztével nem a zsíros testrészeinkből adunk le, hanem csupán a folyadékvesztés és némi izomvesztés áll a kisebb testsúly mögött.

Kanalazzunk olajokat?

Kókuszolaj, vagy szőlőmagolaj-diéta: az ígéret szerint ezeket fogyasztva testünk megváltoztatja a működését, és hihetetlen módon olvadnak le zsírpárnáink… Ezek a kijelentések természetesen élettanilag nem állják meg helyüket. Étkezés előtt kanalazva (ahogyan azt a diétában javasolják) inkább hashajtó hatásúak, a testtömegcsökkenés is csupán a vízvesztésnek lesz köszönhető. Magas kalóriatartalmukat pedig majd nem győzzük majd lemozogni.

Csodamódszer a fehérjediéta?

Túródiéta, joghurtdiéta, tojásdiéta: ezek a fehérjediéták csoportjába sorolhatóak. Jó, ha tudjuk, hogy az ilyen típusú étrendek tartós fogyasztása esetén a vesékre nagyobb feladat jut a nagy mennyiségű fehérjefogyasztás következtében.

Karcsúságunk eléréséért soha nem lesz jó megoldás, ha ilyen szigorú és nehezen betartható étrendeket követünk, legyen szó pár napról vagy hétről. Testünk működése akkor megfelelő, ha minden egyes tápanyagból elegendő mennyiséget kap. Ha ez nem történik meg, tápanyaghiánnyal találhatjuk szembe magunkat, vagy súlyosabb esetekben akár tartós egészségügyi következmények is sújthatnak minket. Szervezetünk nem áll át semmilyen más fiziológiás működésre, egy-egy adott élelmiszer vagy étel fogyasztása sem képes megváltoztatni ezt a jól működő rendszert. Sikeres, és hosszú távon eredményes fogyást csak úgy érhetünk el, ha kalóriabevitelünk alacsonyabb, mint amennyit elégetünk.

Ugyanakkor fontos, hogy étrendünk minden létfontosságú tápanyagot a megfelelő arányban tartalmazzon, és emellé rendszeres mozgás is társuljon.

Pár nap alatt sajnos, semmilyen módszerrel sem fogunk a tükörben bikinialakot látni, viszont egészségünk a legnagyobb kincsünk, ezért vigyázzunk rá, és kerüljük a divatos és hangzatos diétákat.

(KamaszPanasz - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi tanácsadó)