evés
#Táplálkozás

4 tipp, hogy leszokj a falásról

2018.07.27.
1 perces olvasási idő

Mindannyian tudjuk, mennyire rossz dolog, ha valaki megállás nélkül eszik. Azonban erről leszokni nem egyszerű dolog, sőt, akár orvosi segítségre is szükség lehet.

1. Ne félj segítséget kérni

A mértéktelen evés problémája két helyről gyökerezhet. Az egyik valamely, az agyban lejátszódó kémiai folyamat hiánya, a másik pedig pszichés túlterheltség, a stressz. Nem számít, hogy te melyik okból kifolyólag küzdesz evési problémákkal, egyedül nehéz lesz túllendülni rajta.

Ha úgy érzed, nem tudsz tenni ellene, keress egy megértő embert, vagy egy szakértőt, aki segít neked, hogy leszokj a falásról. Fontos, hogy bármelyik eredetű problémával is küzdesz, megtanuld a helyes és egészséges magatartást.

Egy jó szakember életvezetési tanácsokkal láthat el. Beoszthatja az egész heti étkezésedet, segíthet mozogni, megmondhatja, mi az a sport, ami neked a leginkább jót tenne. Ha követed az utasításait az eredmény nem marad el. Hamarosan te is megtanulsz majd nemet mondani a falásra!

2. A naplózás segíthet

A naplózás tulajdonképpen az egyik legjobb módszer, mely segíthet az étkezési problémák 4 tipp, hogy leszokj a falásrólleküzdésében. Vezess napi rendszerességgel egy olyan füzetet, melybe leírod mikor és mit ettél, és hogyan érezted magad étkezés után. Fontos, hogy minden érzésedet leírd!

Hetek, hónapok után átnézheted a jegyzeteidet, és megnézheted, mikor érezted magad jól és rosszul. Így kikövetkeztetheted, hogy melyek azok az időszakok, amikor fokozottan kell figyelned, és melyek azok, ahol egy picit lazíthatsz.

3. Közösségben könnyebb

A falás egyike a leggyakrabban előforduló étkezési problémáknak, szóval csak nyugi, nem vagy egyedül! Keress olyan csoportokat, ahol mások is hasonló gondokkal küzdenek. Itt megoszthatjátok egymással a tapasztalataitokat és az egyéb észrevételeiteket.

Néha szükséged lehet mások történeteire, praktikáira, vagy egyszerűen csak a lelki erejére, hogy te is túl tudd magad tenni a nehéz napokon, és ellenállj a hűtő csábításának. Később, amint folytatod a kijelölt utat, a családod segítségét is kérheted.

4. Ha nem te tehetsz róla

Vannak esetek, amikor neked az evési szokásaidhoz szinte semmi közöd, amikor a problémák az agyban lejátszódó hibás kémiai folyamatokból erednek. Ugyanis van, hogy a neurotranszmitterek egyensúlyhiánya okozza az evési kényszert.

Ekkor a transzmitterek egy téves információt küldenek a testnek, azt, hogy te éhes vagy. Ezért letámadod a hűtőt. Ha a háziorvosod ilyen jellegű problémákra gyanakszik – bár tény és való, hogy ez a ritkább –, akkor egyszerűen orvosolható a probléma különféle gyógyszerekkel, pl. éhségszabályozók, melyek kordában tarthatják ezt a kínos problémát.

(KamaszPanasz - Cs. B.)