haj
#Táplálkozás

Ételek, amelyekkel megelőzheted a hajhullást

2014.09.12.
2 perces olvasási idő

Ha szeretnéd megelőzni a hajhullást, nem kell mást tenned, mint bemenned a konyhába, hiszen a hozzávalók sokkal elérhetőbbek, mint hinnéd! Ha azt tapasztalod, hogy hullik a hajad, de gyógyszerek helyett valami természetesebb módszert keresnél ellene, az ételek biztos és könnyű megoldást nyújthatnak a számodra.

Rengeteg olyan étel van, amelyek kifejezetten ajánlottak az egészséges haj érdekében. Ráadásul az étkezési szokásaidat csak kis mértékben kellene megváltoztatnod ahhoz, hogy szebb és erősebb hajad legyen. Szóval az alábbi 7 ételt mindenképp szerezd be, ha meg akarod gátolni a hajhullást.

Lazac

A lazac omega-3 zsírsavakban gazdag, ezért az egyik legfontosabb étel a hajhullás ellen. Az omega-3 nemcsak az agyadnak, de a hajadnak is a segítségére lehet. A szervezet sajons nem tud maga zsírsavat termelni, de a hajszálak 3%-a ilyen zsírsavakból épül fel, amelyet így az ételeidből kell biztosítanod. Menj biztosra, és egyél minél több lazacot, tonhalat, diót!

Spenót

Ez a zöldség tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal, amelyek megakadályozzák a hajszálak kihullását és ragyogó színt adnak az arcodnak. A spenót ismert az emésztést segítő hatásáról, valamint a csontokat és szemeket tápláló tulajdonságáról is. Meglepő módon a spenót akkor is egészséges, ha megfőzöd vagy ha megiszod a levét, ezért próbáld meg minél többféle variációban fogyasztani, ne csak nyersen salátaként.

Tojás

Ha el akarod kerülni az esetleges hajveszteséget, egyél gyakrabban tojást! A tojás rendkívül tápláló és fontos a szem egészségéért, minden alapvető aminosavat tartalmazza, ezenkívül emeli a HDL-koleszterin értékét is.

Zabpelyhek

A zabpehely nemcsak egészséges reggeliként és nasiként fogyasztható, de hajhullást gátló hatása is van. Ez az étel a biotin egyik fő forrása is, ami kiváló a hajnak és a fejbőrnek. Zabpehellyel erősítheted az immunrendszeredet és kontrollálhatod a vérnyomásodat is.

Répa

A répa segít olyan olajokat termelni, amelyek fontosak a fejbőrnek, így kiemelkedő jelentőségűek a hajhullás megelőzésében. A répa sok béta-karotint tartalmaz, ez A-vitamint hoz létre – amelyek pedig ezeket a tápláló olajokat termelik. Az A-vitamin hiánya hozzájárul a haj elvékonyodásához és hullásához. Béta-karotint édesburgonyából, mangóból és tökből is nyerhetsz.

Osztriga

Habár az osztriga leginkább afrodiziákumként ismert, jelentős mennyiségben tartalmaz cinket is. Kutatások bizonyították, hogy a cinkhiány hajveszteséghez vezethet – sőt, a szempillák kihullását és a fejbőr viszketését is eredményezheti. Körülbelül 90 g osztriga elfogyasztása a napi ajánlott érték 493%-át adja! A mogyorófélék, marhahús és a tojás is sok cinket tartalmaznak – ha netán az osztriga nem felelne meg az ízlésednek.

Lencse

A lencsefélék szintén alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek kulcsfontosságúak a hajhullás meggátlásához. A vegánok és a vegetáriánusok számára a lencse és a bab lehet az elsőszámú proteinforrás. Emellett a haj is főképp proteinből épül fel: tehát a fogyasztásuk a hajad és az izmok számára is szükséges – másként bizonyos területen hiány léphetne fel. Ha nem szereted a lencsét, próbáld ki a tofut, a görög joghurtot, a földimogyorót vagy a baromfihúst.

Most már tudod, hogy melyek a leghasznosabb ételek a hajad megerősítéséhez és a hajhullás elkerüléséhez, szóval vegyél belőlük még ma és kezdődhet a rendszeres fogyasztásuk! Ne legyél türelmetlen: a hajnál általában több időre van szükség ahhoz, hogy legyen valami eredmény, mint a bőrnél.

(B.Cs.)