vizsgaidőszak
#Szülőknek

Tini gyermeked ignorálja segítségedet a vizsgaidőszakban?

2020.05.05.
2 perces olvasási idő

Tudni akarod, hogyan segíthetsz? A vizsgaidőszak nemcsak a tiniknek nehéz, de azoknak is, akik körülöttük vannak, különösen a szüleiknek. Nem könnyű feladat, hogy kitaláld, mi is a legjobb gyermekednek. Itt van néhány tipp, hogy hogyan is támogathatod gyermekedet életének e nehéz és sorsdöntő időszakában:

1. Segíts, hogy valós céljai legyenek

Néhány gyerek nem megvalósítható célokat állít maga elé, ami könnyen demotiváló tényezővé válhat, mert az agy pánik-módba kapcsol. („Segítség, ezt nem tudom megcsinálni!”) Kezdeményezz egy komoly beszélgetést, amikor megbeszélitek, hogy mi is reális és megvalósítható cél.

2. Van fény az alagút végén

A szülők tudják, hogy egyszer ez mind véget ér, és jó ötlet a gyermek felé is közvetíteni, hogy ez egy átmeneti időszak. Az ismétlések, a vizsgák soha véget nem érőnek tűnhetnek egy tini számára, szóval biztosítsd, hogy bírja energiával a végsőkig. Mindig legyen ideje a hétvégén egy kis pihenésre! Beszélgessetek a nyári vakációról, olyan dolgokról, amiket már nagyon vár, és a vizsgái után lesznek.

3. Te ismered a legjobban gyermekedet, hallgass a megérzéseidre

A legtöbb fiatal szenved a stressztől a vizsga előtti időszakban. Akárhogy is, 6-8 hét túl sok idő a szenvedésre, és könnyen túlterheltté is válhat tőle az ember. Hogyha észreveszed, hogy tini gyermeked pánikol, természetellenesen pesszimistává válik, megváltoztak az étkezési szokásai, alváshiánytól szenved, akkor kezdj el nyitott szemmel járni.

Ezek a korai figyelmeztető jelei annak, hogy a tinédzseren eluralkodott a stressz, és könnyen lehetnek pánikrohamai, étkezési rendellenességei, és akár kárt is tehet magában. Hogyha észleled ezek közül bármelyiket, egyeztess egy időpontot egy szakértővel.

Olvass tovább! Stresszes és szétszórt vagyok a suli miatt

4. A technológia használata

A vizsgaidőszak egy remek apropó, hogy megbeszéld ezt gyermekeddel. A barátaival való kapcsolattartás a vizsgával kapcsolatban teljesen egészséges és normális, de ha figyelemelvonóvá válik az internet, akkor nagyon rossz hatással lehet a koncentrálásra és a memorizálásra. Ne tiltsd meg neki a technológia használatát, inkább tájékoztasd néhány tényről.

Hogyha 8 órát dolgozik, csak idegesíti saját magát, ám rövidre is zárhatja a tanulást. Bátorítsd őt arra, hogy a tanulás befejezése után nyúljon a szociális médiához, mint egyfajta jutalom a nehéz nap után. Ezzel a jövőre nézve is jó tanácsot adsz neki, hiszen megtanítod az önkontroll gyakorlására.

5. Kerüld az összehasonlítgatást

A felnőtté válás egy sebezhető időszak, amikor a tinik önkéntelenül is elkezdik magukat másokhoz hasonlítgatni. Hajlamosak önkritikára, és mások véleményétől függ az önértékelésük. Figyelj rá, hogy motiváld, és ne frusztráld őt! Például ne használj ilyen mondatokat „A testvéred nagyon jól teljesített a vizsgáin.” ! Válaszd szét az erőfeszítést és a teljesítményt, és koncentrál az erőfeszítésre! Szeretne némi segítséget tőled/egy tanártól/egy barátjától, hogy könnyebben memorizálja az anyagot?

A tinik agya gyakran félreértelmezi a kommunikáció célját, főleg ha nyomás alatt vannak. Biztosítsd afelől, hogy te a jó oldalon állsz. „Nem tudom megcsinálni a te feladatodat, és nem számít, hogy milyen jegyet kapsz, de nem szeretném, ha azért lennél dühös magadra, mert nem tettél érte eleget.” A tini agya harcol, hogy összekapcsolja a cselekedetet a következményekkel.

6. Tervezés és szervezés

Bátorítsd a tinit, hogy ne csak a szobájában tanuljon. A szülőknek tolerálniuk kell esetlegesen egy kis felfordulást a házban, amikor vizsgaidőszakon megy át a kamasz. Jó ötlet elválasztani a munkát a szabadidőtől.
Légy biztos benne, hogy gyermeked elkészítette saját tervét, sok kitűzött céllal, ami lendületet, motivációt adhat.

A vizsgaidőszak egy maraton, nem egy sprint – ha az utolsó napokra zsúfolja a teendőket, akkor nem lesz sikeres a dolog. Segíts neki, amikor valami elvonja a figyelmét, vagy fáradt, és adj neki szüneteket, legyen szabadideje, hogy újult erővel folytathassa a munkát.

TIPP! A hatékony tanulás titka: a jó tervezés

(KamaszPanasz - R.P.: huffingtonpost)