Warning: simplexml_load_file(): https://www.webbeteg.hu/xml/rss_gyermekgyogyaszat.php:3: namespace error : xmlns:atom: ' https://www.w3.org/2005/Atom' is not a valid URI in /var/www/kamaszpanasz.hu/web/hir.php on line 2316

Warning: simplexml_load_file(): <rss version="2.0" xmlns:atom=" https://www.w3.org/2005/Atom"> in /var/www/kamaszpanasz.hu/web/hir.php on line 2316

Warning: simplexml_load_file(): ^ in /var/www/kamaszpanasz.hu/web/hir.php on line 2316
Ha a kamasz elalszik az órán
 / SZÜLŐKNEK / Ha a kamasz elalszik az ó...
  2017-02-23

Ha a kamasz elalszik az órán

Kamaszkorban gyermekének különböző iskolai vagy iskolán kívüli problémákkal kell szembenéznie. Ám szülőként Ön is rengeteget segíthet gyermekének azzal, ha aktívan támogatja és kiáll mellette.

- hirdetések -

Ha gyermeke elalszik a tanórán

A tiniknek nagyon zsúfolt a reggeli beosztásuk - minden nap korán kell felkelniük és elkészülniHa a kamasz elalszik az óránük, ha azt akarják, hogy elérjék a buszt és időben odaérjenek az iskolába. Ehhez az szükséges, hogy az előző este elegendő pihenéshez jussanak, hiszen enélkül túl fáradtak lesznek ahhoz, hogy akármire is koncentrálni tudjanak az órákon - ráadásul akár el is aludhatnak egy tanóra alatt.

Ha gyermeke elalszik a tanórán, két dolog történik

  • nem tud odafigyelni és nem érti meg az adott óra anyagát,
  • illetve elveszíti a tanár tiszteletét.

Emellett az iskolai szabályoktól függően más következményei is lehetnek annak, hogy elaludt. Mindezek gyermeke sikerét veszélyeztethetik, de jó hírünk van - minderre van megoldás!

Hogyan előzhető meg a tanórán való alvás?

1. Beszéljen meg a tinivel egy "takarodó-időt", ami a hétköznapokra vonatkozik. Ez az időpont ne legyen később este tíz óránál, ideális időpontkén este 9 órát ajánlanánk. Ezután az időpont után kapcsoltassa ki vele a számítógépét, televízióját, telefonját, ám ha a kamasz szeretné, engedje meg neki, hogy nyugodt zenét hallgathasson, ami segíthet neki az elalvásban.

2. Segítsen gyermekének egy esti rutin kialakításában, ami segít neki a nap végén fokozatosan lenyugodni. Egy kád forró vízben való fürdés vagy olvasás mind olyan cselekvések, amik hatékonyan működnek. A számítógép kikapcsolása és a barátaitól való elköszönés egy órával alvás előtt szintén segítenek a relaxációban.

Tanulási problémák
A különféle tanulási nehézségek igencsak meg tudják nehezíteni az iskolai életet, de nem csak a gyermeknek jelent problémát, hanem komoly kihívás elé állítja a szülőket és tanárokat is. Nagy erőfeszítésbe kerül még az átlagos tanulmányi szint elérése és szinten tartása is.

Tovább a cikkre >>>

3. Mutasson rá az elegendő mennyiségű alvás előnyeire, miután a kamasz megfelelően kialudta magát! Ebben az állapotban gyermeke is könnyebben megérti – hiszen érzi –  a kipihentséggel járó előnyöket,  illetve azt, hogy mindez hogyan segítheti céljai elérésében.

Ha gyermeke nem jön ki a tanáraival

Pontosan tudjuk, hogy nem mindenki tud hatékonyan együttműködni másokkal. A különböző személyiségek könnyen összecsaphatnak, illetve sokszor félreérthetik a másik elvárásait. Beszéljen kamasz gyermekével és készítsenek egy listát a problémákról, illetve azokról a lehetséges megoldásokról, amikkel javíthatják tanárával való kapcsolatukat. Emlékeztesse rá, hogy a célja a jó jegy szerzése, ehhez pedig nem árt, ha nincs rosszban a tanárával. Gyermekének mindig tisztelettel kell viselkednie a tanáraival.

 (Gy.A., parentingteens.about.com)