/ SZÜLŐKNEK / Előzze meg, hogy fiából t...
  2017-05-27

Előzze meg, hogy fiából tini apa legyen

A szülők gyakran beszélnek arról, hogy mi történne, ha a lányuk teherbe esne, de ritkán jön szóba a tini fiúk apává válása. Pedig a szülőknek beszélniük kell a fiatalkori terhesség megelőzéséről a fiaikkal is, ugyanúgy, mint ahogy azt a lányaikkal teszik. Íme, pár tipp, hogy segítsen fiának elkerülni a nagyon korai apaságot.

- hirdetések -

1. Nyisson a beszélgetésekre!

Nem lehet elég korán kezdeni fia felkészítést az egészséges szexuális életre és a valódi életre. A fiúknak is felelősségteljes döntéseket kell majd hozniuk a testükkel és a jövőjükkel kapcsolatban. A szülőknek túl kell lépniük azon félelmükön, hogy a fiukkal szexuális témáról beszéljenek. Legyen nyitott a szex és a születésszabályozás témák iránt! Az őszinte anya-fia vagy apa-fia kapcsolat magába foglalja a szexről való beszélgetést is! Fontos, hogy egyiküket se feszélyezze ez a téma.

2. Tanítsa meg a fogamzásgátlásra!

Ne féljen a fia kezébe nyomni egy doboz óvszert! A fogamzásgátlási módszerek elmagyarázása fontos része a biztonságos szex tanításának. A terhes fiatalok száma azért is növekszik, mert a szülők nem tanítják meg nekik, hogyan használják az óvszert. Ha a kamaszoknak megadják a megfelelő eszközöket, hogy gyakorolják a biztonságos szexet, akkor használni fogják azokat.

3. Készítse fel a kockázatokra és a következményekre!

Nézzen szembe a lehetőséggel, hogy a fia esetleg nem gondolja át, hogy a szex milyen következményekkel járhat. Ezért az Ön feladata az, hogy felnyissa a szemét ezzel kapcsolatban! A kamasz fiúk hajlamosak rá, hogy csak ritkán gondolják át az aktív nemi élettel járó következményeket! Az Ön dolga elmondani neki, hogy felelősséggel fog tartozni a babáért és felnőtt férfiként kell majd viselkednie, ha a párja teherbe esik.

Sajnos sokan nem alakítanak ki olyan mélységű kapcsolatot gyermekeikkel, ahol helye van az őszinte beszédnek, így esetleg elkerülik a szexuális felkészültségükkel és nemi viszonyaikkal kapcsolatos témákat.

4. Tanítsa meg neki, hogy a szex az ő felelőssége is!

Egy szülő feladata, hogy segítsen a fiának megérteni, hogy mi fog történni, ha a barátnője teherbe esik. El kell mondani neki, hogy mi történhet: ha nem cselekszik felelősségteljesen, akkor könnyen megtörténhet, hogy a kellemes együttlétből olyan helyzet alakul ki, ami az egész életét más irányba tereli. Döntéseket kell hoznia, gondját kell viselnie a gyereknek az élete hátralevő részében. Talán nem marad a gyerek anyjával, de felelősséggel kell viseltetnie a gyerek iránt. Fontos, hogy tudja, minden tettének következménye van, és ezekért a felelősséget vállalnia kell!

5. Legyen erős - miatta!

Ha minden erőfeszítése ellenére, egy nap a fia bejelenti, hogy a barátnője terhes, erősnek kell lennie - miatta! Természetes, ha kiborul, de a fiának nyugodt állapotban van Önre szüksége, hogy beszélhessen Önnel. Nyitott fülek kellenek és egy váll, amire támaszkodhat. Szomorú, de a gyerekkor itt véget ér. Tudassa vele hogy nem az élete vége jött el, mert apa lesz belőle, hanem csak megváltozik az élete és még lehet, hogy végül ez egy pozitív változás lesz.

S.Z. (popsugar.com)