szakértő válaszol
#Szülőknek

Szexről és lelki problémákról kérdeznek a tinik az interneten

2011.10.06.
1 perces olvasási idő

Az intim témák, a szex és az önbizalomhiánnyal összefüggő lelki problémák azok a cikis témák, amikről a tinik inkább interneten kérdeznek – derült ki abból az elemzésből, amelyet a Kamaszpanasz.hu internetes portál orvos és pszichológus szakértőinek válaszai alapján készítettek a szerkesztők.

A szexualitást tabuként kezeli a társadalom, ezért a kamaszoknak nincs könnyű dolguk. Sokszor gátak alakultak ki bennük a "kényes" problémákat illetően, nem mernek szemtől szemben problémáikkal felnőttekhez fordulni. Sok esetben egymás közt vitatják meg ezeket, amik gyakran tévhitekhez vezethetnek, és súlyos következményekkel járhatnak. Nagyon fontos lenne, hogy a tizenévesek ellenőrzött, hiteles információkhoz jussanak testi-lelki változásaikat és egészségüket érintő témákban.

Az interneten nem cikis kérdezni

Mivel ez a generáció szinte egész nap az interneten lóg, szívesen böngésznek olyan portálokat, ahol névtelenül és arctalanul kaphatnak választ kérdéseikre. A KamaszPanasz.hu "Szakértő válaszol" rovatának kérdéseiből kiderül, hogy bár napjainkban az interneten és a televízióban is lépten-nyomon szembesülnek a fiatalok a szexualitással és a párkapcsolatokkal kapcsolatos információkkal, alapvető kérdésekkel nincsenek tisztában.

Elsősorban a lányok tesznek fel "lehetek-e terhes?" témakörben kérdéseket, de meglehetősen sok fiú is szakemberhez fordult a portálon. A kérdésekből az is kiderül, hogy elég nagy a tájékozatlanság a fogamzásgátlással kapcsolatban. Sokszor alapvető információkkal sincsenek tisztában a fiatalok, ezért Dr. Szimuly Bernadett, a Kamaszpanasz szakértője válaszaival igyekszik alapos magyarázatot adni, és adott esetben orvoshoz irányítani az érintetteket.

Rengeteg tini küszködik önbizalomhiánnyal

A KamaszPanasz portálra érkező kérdések mintegy harmada lelki természetű.

"A tinik közül sokan nem merik elmondani az érzéseiket, vágyaikat, félelmeiket és eltávolodnak attól, aki fontos lenne nekik. Gyakori az is, hogy szeretnének valakihez közelebb kerülni akár barátság, akár párkapcsolat céljából, de az elutasítástól való félelmeik megakadályozzák, hogy tegyenek is érte. Rengeteg tini küszködik önbizalomhiánnyal, és ebből fakadóan beilleszkedési nehézségekkel" – számolt be róla Pyreschitz Anna pszichológus.

A szakember rendszeresen segít a fiataloknak az interneten szövődő kapcsolatok területén, amelyeket könnyű ugyan kialakítani, de gyökeresen megváltozhatnak, amint a személyes találkozóra is sor kerül.

kamaszpanasz kérdések

Az oldalra folyamatosan érkeznek szépségápoláshoz, táplálkozáshoz és betegségekhez köthető kérdések is. Gyakran a problémás bőr, a fogyó- és a hízókúra, valamint a légúti, megfázásos panaszok állnak a középpontban.

(KP)