drog
#Szülőknek

Egyre veszélyesebb drogozási szokások

2015.01.27.
2 perces olvasási idő

A kamaszok egyre inkább olyan anyagok felé fordulnak, melyek könnyen beszerezhetőek, legálisak és legtöbbjük akár nagyobb mennyiségben is megtalálható egy tipikus háztartásban, vagy beszerezhető a boltokban, drogériákban.

Három gyakori kábítószerezési forma, amelyek manapság népszerűek a tinik körében, ám egészségkárosító hatásuk akár még a hagyományos drogoktól is nagyobb lehet.

Túlzott mértékű energiaital-fogyasztás

Egyre veszélyesebb drogozási szokásokAz elmúlt években egyre népszerűbbek lettek az energiaitalok, amelyeknek túlzott fogyasztása akár egészségkárosító hatása is lehet. Szívbetegek esetében mindenképp veszélyes, de a fiatal fejlődő szervezetre is nagyon károsak lehetnek. Sajnálatos módon már az általános iskolások körében is egyre többen fogyasztanak magas koffeintartalmú energiaitalokat. Azonban még az alkoholmentes energiaitalok is veszélyesek a gyerekek egészségére nézve.

Az energiaitalok többek között magas vérnyomást, szabálytalan szívverést, gyors pulzust, és egyéb szívrendellenességejet okozhatnak. A túlzott koffeinbevitel pedig - főleg a fiataloknél - számos igen kedvezőtlen hatással bírhat: a szív- és érrendszeri problémákon túl mentális változásokat és rohamokat is előidézhet.

Veszélyes anyagok belélegzése

Veszélyes és illékony háztartási szerek belélegzésekor gyakorlatilag megmérgezik magukat a fiatalok, azért, hogy mérgezés okozta tüneteket tapasztalhassanak: bódultság, kábultság.

Egyesek például a „sűrített levegős” palackok tartalmát lélegzik be, hogy elkábuljanak. Az egyszerű hétköznapi eszköz alapvetően arra szolgál, hogy a nehezen hozzáférhető helyekről (számítógépház, billentyűzet) kifújja a port. A legnagyobb probléma vele, hogy igen könnyen beszerezhető, szinte korlátlan mennyiségben.

Az ilyen és hasonló palackok tartalmának beszippantása erős rosszullétet, orrvérzést, szédülést, egyensúly- és eszméletvesztést okozhat, de előfordult már az is, hogy halálos kimenetele lett az ártalmatlannak vélt szórakozásnak. Emellett folyékony ragasztók, oldószerek (tisztítószerek is), hígítók, festékek, a flakonok hajtógázai, valamint az öngyújtógáz is népszerű a fiatalok körében.

A szakértők azt tanácsolják a szülőknek, hogy jobban figyeljenek gyermekükre, ha a következő jeleket tapasztalják:

  • a gyerek tanulmányi eredményei hirtelen romlanak
  • furcsa kiütések, sebek jelennek meg a száj és az orr környékén
  • a baráti társasága drasztikusan megváltozott
  • jelentős mértékű fogyás
  • furcsa lehelet és testszag

Drog/gyógyszer partik

Léteznek olyan házibulik is, ahol a kamaszok összegyűjtenek számos különbözó gyógyszert, majd ezeket szedik be. Ezek a tabletták igen sokfélék lehetnek, a leggyakoribbak a különböző fájdalomcsillapítók, ideggyógyszerek és parti drogok.

A szakértők igen veszélyesnek tartják mindezt: „A gyerekek azt sem tudják, hogy mi az, amit bevesznek. Ezek legtöbbször igen erős fájdalomcsillapítók, melyek hamar és jelentős mértékű függőséget képesek kialakítani az azokat fogyasztó személyben."

A visszaélésre alkalmas gyógyszereket (vényköteles gyógyszerek) leginkább a szülők vagy a nagyszülők gyógyszeres szekrényéből szerzik be a tinik. A drogmegelőzési szervezetek statisztikái szerint többen halnak meg gyógyszer túladagolásban, mint a drogok túladagolása miatt.

(myhealthnewsdaily.com)