Warning: simplexml_load_file(): https://www.webbeteg.hu/xml/rss_gyermekgyogyaszat.php:3: namespace error : xmlns:atom: ' https://www.w3.org/2005/Atom' is not a valid URI in /var/www/kamaszpanasz.hu/web/hir.php on line 2316

Warning: simplexml_load_file(): <rss version="2.0" xmlns:atom=" https://www.w3.org/2005/Atom"> in /var/www/kamaszpanasz.hu/web/hir.php on line 2316

Warning: simplexml_load_file(): ^ in /var/www/kamaszpanasz.hu/web/hir.php on line 2316
A tinik 70 százaléka titkolja szülei elől online tevékenységét
 / SZÜLŐKNEK / A tinik 70 százaléka titk...
  2014-01-20

A tinik 70 százaléka titkolja szülei elől online tevékenységét

A tinik sokkal jobbak az internet használatában szüleiknél, és nagy valószínűséggel elrejtik az online aktivitásuk egy részét előlük.

- hirdetések -

Az adatok egy 2017 fő részvételével készült felmérésből származnak. A kutatásból kiderült, hogy a tinik 70 százaléka elrejti az online aktivitását a szülei elől. Ez komoly növekedésnek számít a 2010-es, 45%-os adattal összehasonlítva.

A kamaszok titkai.A titkolózás fő oka az erőszakos (43%) vagy pornografikus (32%) tartalmak elrejtése. Emellett néhány meglepő dolog is kiderül a kutatásból - a kamaszok 15 százaléka törte már fel valaki más közösségi oldalát, 9 százalékuk törte fel más e-mail fiókját, 12 százalékuk találkozott valakivel személyesen, akit az interneten ismert meg, és a tinik 16 százaléka vallotta be, hogy csalt már okostelefonjával dolgozatok alatt.

A szülők nem tudnak gyermekeik online tevékenységéről

Pedig a szülőknek fontos lenne tudniuk, hogy mi történik gyermekükkel. Mivel a gyermekeink már online világban nőttek fel, és emiatt otthonosabban mozognak az internetes közegben, éppen ezért a szülőknek is vállalniuk kell a kihívást, és meg kell ismernünk a tinik online univerzumát. Ehhez tudnunk kell, hogy milyen eszközöket használnak manapság a kamaszok.

A kutatás szerint a szülők majdnem fele installál valamilyen gyermek-védő szoftvert, 44 százalékuk ismeri gyermeke jelszavát, és minden tizedik szülő használ hely-meghatározó alkalmazást gyermeke tevékenységének követésére. Persze ezzel nem mindenki ért egyet.

Egyes pszichológusok szerint nem jó ötlet, ha a szülő a gyermeke után nyomoz, mivel ezzel romlik a bizalom és a jó kommunikáció.

A kutatásból az is kiderül, hogy a szülőknek érdemes elmondaniuk gyermeküknek, ha megfigyelik őket. A tinik fele válaszolta azt, hogy kétszer is átgondolnák, hogy mit csinálnak online, ha tudnák, hogy a szüleik figyelik őket.

A McAfee által finanszírozott kutatásban 1013 szülő és 1004 13 és 17 év közötti kamasz vett részt. A kutatás elemzése magába foglalja az alábbi listát is:

Top 10 módja annak, ahogyan a tinik átverik a szüleiket

  • Böngészési előzmények törlése - 53%
  • A böngésző bezárása/tálcára tétele, amikor a szülő besétál a szobába - 46%
  • A beszélgetések és videók elrejtése vagy törlése - 34%
  • Hazugság vagy nem a teljes igazság elmondása az online tevékenységekről - 23%
  • Számítógép használata, amikor a szülők nem figyelnek - 23%
  • Internetes mobil használata - 21%
  • Adatvédelmi beállítások használata, úgy, hogy csak a barátok látnak bizonyos posztokat - 20%
  • Privát böngészési mód használata - 20%
  • Titkos e-mail cím, amiről a szülők nem tudnak - 15%
  • Több és/vagy hamis közösségi profil készítése - 9%

(Gy.A., CNN.com)