házibuli
#Szülőknek

Tini bulik és összejövetelek

2017.06.09.
2 perces olvasási idő

Nem árt odafigyelni a kamasz hétvégi terveire! A tinik által rendezett partik és tiniivászatok igen hírhedtek. Szinte mindenki hallott már olyan történeteket, amelyek a Facebookon küldött tömeges meghívókkal kezdődnek, több tucat tini megérkezésével folytatódik, és az általuk okozott anyagi károkkal végződik.

A tini partik két fő kategóriába oszthatók. Az egyik az, ami a szülőkkel előre egyeztetett és általuk felügyelt. Ezekről a szülők többsége azt gondolja, hogy kezelni tudja, bár gyakran utólag jönnek rá, hogy mégsem. A másik fajta az előre nem egyezetett buli, amit titokban rendeznek, amíg a szülők mit sem sejtve valahol máshol tartózkodnak.

Hogyan készüljön fel?

A házibulik

Bár elméletben az előre egyeztetett és engedélyezett partik a szülők számára elfogadhatóbbnak tűnnek, fel kell készülnie arra, hogy egy csapat vad tinédzser fogja megszállni az otthonát. A fontos kérdések, amiket érdemes átgondolnia, az alábbiak:

  • Mennyi időt tud szánni a felkészülésre?
  • Milyen értékes tárgyakat kell biztonságba helyeznie?
  • Melyek lesznek az alapszabályok?
  • Hogyan tudja majd az eseményeket valamilyen szinten kordában tartani?
  • Van-e egy-két olyan idősebb tinédzser a vendégek között, akikben megbízhat?

Ha van rá lehetősége, érdemes megkérni valamelyik idősebb gyermekét, hogy felügyeljék a fiatalabb testvérek buliját egy bizonyos szintig. Ha megbízhatóak, akkor ezt a feladatot nagyszerűen fogják teljesíteni, ráadásul ez sokkal "menőbb" és ezáltal hatékonyabb is, mint az, ha egy felnőtt felügyelné a partit.

Jobb félni – nagyon félni!

Általában a legjobb tanács, hogy legyen minél elővigyázatosabb, akár túlzottan is! Készüljön fel a legrosszabb eshetőségekre is, és gondolja át azok lehetséges megoldását. A fő problémák az alábbiak lehetnek:

  • Részegség
  • Túl sok vendég
  • Olyan vendégek, akiket a gyermeke nem is ismer
  • Panaszkodó szomszédok
  • Kihívott rendőrség
  • Sérülések

Tegye világossá gyermeke számára, hogy ha felrakja Facebookra az eseményt és “százakat” hív meg, akkor nem tarthatja meg a bulit. Az is jó taktika, ha elmondja gyermekének, hogy az este alatt beugrik, és rájuk néz - de ne mondja el, hogy mikor. Így végig felelősségteljesen kell viselkedniük, hiszen nem tudnak felkészülni az Ön érkezésére. Vezessen be, a "ha tönkreteszed, kifizeted!" szabályt, és tegyen róla, hogy ezt minden vendég ismerje. Emellett figyelmeztesse előre a szomszédokat, és vigyen nekik egy doboz bonbont/üveg bort a parti másnapján.

Titkos bulik megelőzése

Ha egy előre bejelentett parti ennyire ijesztő, gondoljon csak bele, hogy mennyire ijesztő egy titkos parti - különösen az okozott károk összeszámolásakor. Hogyan tudja mindezt megakadályozni? Egyáltalán, meg lehet akadályozni?

Legyen résen, ne gondolja azt, hogy az Ön gyermeke "sosem tenne ilyesmit". Mások is hagyták már otthon egy hétvégére az egyébként megbízható kamasz gyermeküket, és érkeztek haza borzalmas károkra (tönkretett bútorok, törött tányérok és poharak, foltok a falon és a szőnyegen, stb.). Majd egy pár hét múlva ismét elmentek otthonról, gondolván, hogy ilyen úgy sem történhet meg még egyszer. Tévedés volt!!

Hogyan tarthatóak távol a tinik az alkoholtól?
Amikor egy személyt alkohol vagy drog elvonókúrára fognak, akkor az első lépés, hogy megpróbálják feltárni a lehetséges kiváltó okokat, a háttérben meghúzódó problémákat. Tovább a cikkhez

Mikor nem parti egy parti?

A tinik nevelése azt is jelenti, hogy el kell fogadni, hogy gyermeke más "nyelvet", de mindenképpen más “dialektust” beszél. Például az “ott aludni egy ismerősénél”, számára nem parti, csak egy összejövetel. Az összejövetelek az ő szemükben nem számítanak buliknak, illetve olyan bulik, amire nem szeretnék, hogy mi “buliként” gondolnánk. Ezért is próbálnak minket azzal nyugtatni, hogy: “Nyugi Anyu, ez nem buli, csak egy kis ottalvós összejövetel”. Bár mindannyian tudjuk, hogy ezek is végződhetnek ugyanúgy. Legyen résen, és tegye meg a megfelelő óvintézkedéseket - például beszéljen az ottalvós bulit tartó tini szüleivel.

(KamaszPanasz - Gy.A. - mumsnet.com)