szex
#Vágyak

Szexről beszélni a szülőkkel?

2011.10.24.
1 perces olvasási idő

Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor úgy érzi, hogy érett a szexre. Közlésedre, mely szerint szexuális kapcsolatba szeretnél lépni barátoddal/barátnőddel, szüleid reakciója sokféle lehet, ezért nem mindegy hogyan beszéled ezt meg velük.

Hogyan beszélgess szüleiddel a szexről?

1. Tudd a dolgod – tudasd velük, hogy készen állsz. Végezd el a feladataidat, lássák, hogy felelősen cselekszel.

2. Tudd az okokat – tudnod kell miért érzed úgy, hogy készen állsz a szexre és mik szólnak emellett. Meg fogják kérdezni, és ha nem tudsz rá válaszolni talán még nem is állsz annyira készen, mint ahogy azt gondoltad.

3. Legyél felkészülve a negatív reakciókra – nagyon nehéz elfogadni azt, hogy a gyerekednek intim kapcsolata legyen valakivel. Engedd csak meg a szüleidnek, hogy csalódottak vagy mérgesek legyenek, amíg nincs valós indokod. És légy erre felkészülve.

4. Ne fitogtasd az „erődet” – az elgondolásod, hogy szexelni szeretnél, nem egy fegyver a szüleiddel szemben, amivel helyre kell őket tenned azért, hogy kinyílvánitsd a függetlenségedet. Ha csak bosszút szeretnél állni rajtuk valamiért, akkor rossz indokkal akarsz szexelni.

5. Legyél nyugodt és udvarias – ez nem lesz egyszerű a szüleid számára, még ha ők is a legliberálisabb szülők a világon. Ha flegmán állsz a szüleid elé ezzel a témával, akkor egyből elutasítóak lesznek, ahelyett hogy meghallgatnának.

6. Beszéljetek a védekezésről és a biztonságos szexről – el tudom mondani milyen szörnyű volt az az érzés, amikor anyukám erről akart beszélni velem. Kíméld meg magad ettől és hozd fel te a témát, így azt is bebizonyítod a szüleidnek, hogy felelősen szeretnél viselkedni.

7. Legyél egyenes – ha a védekezésről szeretnél beszélni, tedd azt. Ha szexelni szeretnél, de nem vagyok biztos benne, hogy szerelmes vagy, akkor beszélj erről. Ha úgy érzed, ez nem az ő dolguk, akkor mondd meg nekik udvariasan. Ez nem az a téma, amikor rejtegetned kell az érzéseidet.

8. Legyél őszinte – könnyű gyáván viselkedni és azt mondani a szüleidnek amit hallani akarnak, és nem pedig az igazságot. Ez egy rövid távú nehéz helyzet, de a jövőben sok elfojtott dolog előjöhet miatta.

9. Mondd el nekik, milyen remek munkát végeztél – mondd el nekik, hogy megérted a véleményüket és az érzéseiket a dologgal kapcsolatban (és remélem ez tényleg így is van). Mondd meg hogy azért állsz eléjük, ahelyett hogy bujkálnál ezzel a témával, mert ők is jól csinálták, hogy megőrizték a bizalmat. Ha a döntésed az ő értékeik ellen szól, akkor is tisztelettudóan hozd ezt a tudtukra.

10. Hallgasd meg őket – hallgasd végig a szüleidet, nekik már van tapasztalatuk ebben a témában (legalábbis te itt vagy, nemde?) és olyan dolgokat mondhatnak, amik valószínűleg értékesek, még ha te nem is értesz velük egyet. Még fontosabb, figyelj magadra miközben rájuk figyelsz – ha bármi amit kimondasz hangosan rosszul hangzik, akkor gondold át egy másodpercre, hogy jól döntesz e.

(Ő.B.)