/ TEST / Hogyan befolyásolja a túl...
  2010-08-12

Hogyan befolyásolja a túlsúly a fogamzásgátlók hatását?

A fogamzásgátló tabletta hormonális úton fejti ki hatását: a nem kívánt terhesség ellen ezúton védekező nők hormonszintje nem sokkal a tabletta bevétele után eléri az ahhoz szükséges szintet, hogy a petesejt megtermékenyítése elméletileg lehetetlenné váljon.

Több-kevesebb gyakorisággal, de előfordul, hogy fogamzásgátló tabletta szedése mellett is megtörténik a teherbeesés. A jelenség elsősorban a túlsúlyos nőket érinti, amerikai kutatók mostanra kiderítették: egyértelműen a zsír az oka mindennek.

- hirdetések -

 

Mindezt a gyakorlat alaposan megcáfolhatja; főleg, ha a tablettát szedő nő súlyfelesleggel is rendelkezik – állítja egy több amerikai egyetem kutatóiból álló munkacsoport legújabb kutatása befejezése után.

A tudósok összesen húsz 18 és 35 év közötti nőt kértek fel a teszten való részvételre.

A teszten résztvevő két csoport

Amellett, hogy mindegyikőjük makkegészséges volt, a csoport egyik fele arányos testalkattal rendelkezett, a másik tíz főből álló társaság testtömeg-indexe a harmincat is meghaladta (ehhez, egy 25-34 év közötti nő esetében a 165 centiméteres testmagasságához minimum 82 kilogrammos testsúly társul) – orvosi értelembe véve utóbbiak az „elhízott” kategóriába tartoznak.

Mind a húsz résztvevő a fogamzásgátló tablettát választotta védekezési módszernek, s hormonszintjük alakulását a kutatók a megfigyelés ideje alatt rendszeresen figyelemmel követték.

Eltérő hormonszint változás

A bevételt követő első időszakban nem mutatkozott kimutatható eltérés a két csoport tagjainak hormonszintje között, ám kis idő elteltével lényeges különbség alakult ki: a vékony testalkatú nők esetében a hormonszint öt nap elteltével elérte a maximumot, és változatlan is maradt, ugyanakkor a túlsúlyos nők esetében a legmagasabb érték eléréséhez átlagosan tíz nap kellett.
Sőt: egyikőjüknek húsz nap is kellett a maximum szint eléréséhez, ám a hormonszint ingadozása majd csak harminc nap elteltével szűnt meg; s a teherbeesés elleni „védettség” csak ekkorra alakult ki.

Ezzel a túlsúlyosak esetében minden hónapban tapasztalható egy kritikus időszak, amikor a fogamzásgátlás egyáltalán nem mondható megbízhatónak, ám ők, annak tudatában, hogy rendszeresen szedik a tabletták, teljes nyugalomban élik (nemi) életüket.

Alternatív védekezési módszer

A tudósok a vizsgálat lezárulta után értetlenül állnak a probléma előtt, s tanácstalanok, hogy orvosi szempontból mi lenne a megoldás.
Az egyes tabletták dózisainak növelése szóba sem jöhet, mivel azzal együtt a trombózis, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának lehetősége is jelentősen növekedne.

A jelenség megszüntetése ugyanakkor egyre sürgetőbb, hiszen a fejlettebb országokban egyre nagyobb tömegeket érint a túlsúlyosság.

Marad az óvszer

„A további eredményekig, valamint a megnyugtató megoldásig minden túlsúlyos nőnek ajánlott orvosához fordulni, s a kritikus időszakban egy B-megoldást választania fogamzásgátlásra, például gumi óvszert” – hangsúlyozza Ganesh Cherala, az Oregon State University kutatója.
A tapasztalt megbízhatatlanság – Cherala szerint – azzal magyarázható, hogy a fogamzásgátló tablettát – mint számos egyéb gyógyszert is – egészséges embereken tesztelik.

„Amikor a tabletták biztonságát és hatékonyságát vizsgálják, a magas testtömeg-indexű nők rendszerint kimaradnak a tesztből” – magyarázza Cherala – „ám a testsúly és vele együtt az egyes nők testén található zsír mennyisége drámai módon tudja megváltoztatni a gyógyszerek hatását.
Napjainkra szükségessé vált, hogy a készítmények orvosi ajánlásakor az eddig megszokottól eltérő tényezőket, így az esetleges túlsúlyosságot, az érintett nő anyagcseréjének ritmusát is figyelembe vegyék” – teszi hozzá a szakértő.

(WEBBeteg)

 

 Kapcsolódó cikkek